Hallituksen linja suututtaa ravintola-alaa pääkaupunkiseudulla – Illallisviinien nauttiminen ravintolassa on nykyrajoituksilla lähes mahdotonta - Kaupunki | HS.fi

Hallituksen linja suututtaa ravintola-alaa pääkaupunkiseudulla – Illallisviinien nauttiminen ravintolassa on nykyrajoituksilla lähes mahdotonta

Ravintoloitsija Sikke Sumari pitää nykyistä tilannetta täysin järjettömänä.

Ravintoloitsija Sikke Sumari uudessa ravintolassaan Espoon Haukilahdessa.

8.5. 19:09

Ravintoloitsijat ovat pääkaupunkiseudulla tyytymättömiä liian hitaasti eteneviin koronarajoitusten helpotuksiin ja niistä tiedottamiseen.

Osa alan yrittäjistä odotti, että pääkaupunkiseudulla ravintoloiden aukioloa koskevia rajoituksia olisi jo helpotettu. Nyt ravintolat joutuvat lopettamaan alkoholin tarjoilun kello 17 ja sulkemaan ovensa kello 18.

Alan yritykset ja työntekijät pettyivät pahasti siihen, että hallitus päätti kuluneella viikolla jättää käsittelemättä ravintoloita koskevia mahdollisia lievennyksiä.

Tilanne on ruokaravintoloille järjetön, sanoo ravintoloitsija Sikke Sumari.

”Alkoholia saa tarjoilla vaikka koko päivän. Jos siis haluaa dokata, niin se kyllä onnistuu.”

Sen sijaan viinin juomisesta päivällisen yhteydessä tai illallisen nauttimisesta on tehty hankalaa. Sumarin ravintolassa pulmaa on ratkottu monin keinoin.

Ravintola avaa tavallisesti ovensa vasta kello 17 eli samaan aikaan kuin alkoholin tarjoileminen nykyisten rajoitusten mukaan päättyy. Hyvin aikainen avaaminen arki-iltana on sekin haastavaa, mutta neljältä avaaminen tuo myös omat ongelmansa.

”Ihmisten pitäisi tilata kaikki ruokajuomat ennen kello viittä. Sitten esimerkiksi jälkiruokaviini lämpenee pöydällä, jos sellaisen on tilannut. Ja ihmisten ruokailutottumusten muuttaminen on aika hankalaa”, Sumari kuvailee.

Tilanne on herättänyt närää muissakin alan yrittäjissä.

Erityisiä ongelmia alalla aiheuttaa tilanteen epävarmuus, sillä ravintoloitsijoita koskevat ohjeet ja säädökset muuttuvat viikoittain, kertoo helsinkiläisen ravintola Kuurnan ravintoloitsija Laura Hansen.

”Me saamme usein kuulla seuraavana päivänä voimaan astuvista rajoituksista tai ohjeista torstaina iltapäivällä. Se on mahdoton tilanne. Työnantajan pitäisi kutsua työntekijät töihin vähintään viikon varoitusajalla.”

Hansen onkin päättänyt pitää ravintolansa tavanomaisen illallistoiminnan osalta suljettuna toistaiseksi.

”Me palvelemme niitä ihmisiä, jotka ovat päivällä töissä ja tulevat työpäivän jälkeen syömään illallista. Emme siis näillä rajoituksilla pysty pitämään ovia auki. Tekisimme tappiota.”

Hansenille ja myös asiakkaille jatkuva epävarmuus tulevaisuudesta on erittäin raskasta. Ravintolalle on jo tullut ensi viikonlopulle varauksia, mutta Hansen ei tiedä vieläkään, voiko ravintola avata ovensa ja minkälaisilla rajoituksilla.

”Tilanne muuttuisi meidän osaltamme merkittävästi, jos voisimme pitää ovet auki kello 22:een saakka. Tähän rakoon emme saa edes yhtä kattausta.”

Moni ravintoloitsija olisi tässä tilanteessa tyytyväinen siihen, että ravintolat voisivat palata aiemmin voimassa olleisiin rajoituksiin, joiden mukaan anniskelu oli lopetettava kello 22, Sumari arvelee.

Se olisi hänen mielestä sopiva askel kohti yhteiskunnan avautumista ja toisi lisää ennakoitavuutta alalle.

”Me olemme kuin löysässä hirressä, valtava määrä ihmisiä ei tiedä minkälainen työtilanne on seuraavalla viikolla.”

Asiakkaita kyllä Sumarin mukaan riittäisi, sillä ihmisillä on kova tarve tavata toisiaan, syödä ja juhlia yhdessä.

”Patoutunutta halua olisi kyllä.”

Matkailu- ja ravintola-alan etujärjestö Mara on arvioinut, että osa ainakin illallisravintoloista ja pubeista pysyy sulun päättymisestä huolimatta kiinni, koska tiukat rajoitukset eivät mahdollista kannattavaa liiketoimintaa.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat