Kesä alkaa Suomessa, luvassa jopa hellelukemia - Kaupunki | HS.fi

Kesä alkaa Suomessa, luvassa jopa hellelukemia

Kylmältä mereltä puskeva kosteus ja tuuli viilentävät säätä rannikoilla. Hellelukemia saatetaan mitata esimerkiksi Pohjanmaalla.

Scillat eli idänsinililjat kukkivat Helsingissä raikkaana mutta aurinkoisena äitienpäivänä.

9.5. 17:03

Suomessa alkaa kesä alkavalla viikolla monin paikoin. Etelään, Pohjanmaalle ja maan keskiosiin on luvassa aurinkoa ja lämpöä.

”Luvassa on useita kesäisiä päiviä ja selviä merkkejä kesästä. Lehdet puhkeavat ja koivun siitepöly räjähtää silmille”, sanoo Ilmatieteen laitoksen meteorologi Jouko Korhonen.

Alkavalla viikolla vuorokauden keskilämpötila voi nousta kymmeneen asteeseen. Lämpiminä hetkinä Helsingissä ja Uudellamaalla päästään 15 asteeseen ja mahdollisesti jopa sen yli.

Ilma alkaa lämmetä jo maanantai-iltana Etelä-Suomessa, kun lämmintä ilmaa saapuu Virosta maan etelärannikolle. Sateet väistyvät ja lämpötila nousee jopa 15 asteen tuntumaan.

Maanantaina aamulla ja päivällä on vielä koleaa, paikoin sateista ja puolipilvistä. Sää lämpenee selvästi vasta maanantai-iltana.

Lämmin ilma ja poutasää hellivät Uuttamaata ja Helsinkiä tiistaista eteenpäin.

Kylmä meri ja sen tuoma kosteus sekä ranta-alueille tyypillinen tuuli pitävät huolen siitä, että pääkaupungissa lämpötila ei nouse hellelukemiin. Mitään tavanomaisesta poikkeavia tuulia Helsinkiin ei ole luvassa ja paikoitellen voi Helsingin suojaisimmissa osissa olla hyvinkin lämmin, Korhonen sanoo.

Suomenlahden vaikutus voi tuntua alkavalla viikolla myös Uudenmaan sisäosissa, vaikka tavallisesti siellä on hieman rannikkoalueita lämpimämpää. Hellepäiviä ei Uudellamaalla ennusteen mukaan ole alkavalla viikolla, mutta poutaista ja lämpenevää säätä on luvassa.

Korkeimmat lämpötilat mitataankin ensi viikolla todennäköisesti muualla Suomessa.

Ilma lämpenee edetessään kohti Suomen keskiosia ja Pohjanmaata.

Korkeimmat lukemat tullaankin mahdollisesti mittaamaan Etelä- ja Keski-Pohjanmaalla sekä jopa Oulussa, Korhonen ennustaa. Osassa maata saatetaan Korhosen mukaan päästä jopa hellelukemiin tai lähelle sitä. Lämpötila kohoaa näissä osissa maata joka tapauksessa lähelle 20 astetta.

Lämpimintä on todennäköisesti maan keskiosissa ja lännessä keskiviikkona sekä torstaina. Lapissa lämpötila jää kymmenen asteen tuntumaan tai sen alla ja sää on pilvisempää.

Hellesäätä on ennusteen mukaan luvassa torstaihin, mahdollisesti jopa perjantaihin saakka. Sen jälkeen sään odotetaan muuttuvan epävakaisemmaksi ja lämpötila voi laskea kymmenen asteen tuntumaan.

Ulkoilijat nauttivat äitienpäivästä Vantaanjoen varrella Nurmijärven Myllykoskella.

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat