Helsingin päivä­kotien ovet avautumassa turva­paikan­hakijoiden lapsille - Kaupunki | HS.fi

Helsingin päivä­kotien ovet avautumassa turva­paikan­hakijoiden lapsille

Helsingin vastaanottokeskuksessa on 35 alle kouluikäistä lasta.

11.5. 17:01

Helsinki on avaamassa päiväkotien ovet turvapaikanhakijoiden lapsille.

Helsingin kaupunginhallitus hyväksyi viime viikolla yleisen linjauksen, että turvapaikanhakijoiden lapset voivat päästä varhaiskasvatukseen. Vastaavan valtuustoaloitteen oli allekirjoittanut 20 valtuutettua. Aloite siirtyy seuraavaksi kaupunginvaltuuston käsittelyyn.

Perusteluissaan kaupunginhallitus katsoo, että turvapaikanhakuprosessit voivat kestää vuosia, ja niiden aikana lapset ovat haavoittuvaisessa asemassa. Uuden varhaiskasvatuslain perusteella kaupungin on katsottava lapsen etua varhaiskasvatuksen suunnittelussa, järjestämisessä, tuottamisessa tai siitä päätettäessä.

Turvapaikanhakijoiden lapsilla ei ole subjektiivista oikeutta varhaiskasvatukseen ennen perheen oleskelulupaa, mutta joissakin tilanteissa heitä on sinne otettu.

Varhaiskasvatusikäisiä lapsia on Helsingin vastaanottokeskuksen palveluissa tällä hetkellä 35.

Vastaanottokeskus vastaa tällä hetkellä varhaiskasvatuksen kustannuksista, jos varhaiskasvatus nähdään erityisen tuen tarpeeseen perustuvana välttämättömänä sosiaalipalveluna.

Jos varhaiskasvatusta järjestetään varhaiskasvatuslain perusteella, kustannuksista vastaa kunta.

Perusteluissaan Helsingin kaupunginhallitus katsoo, että varhaiskasvatukseen osallistuminen voi ehkäistä ennalta myöhäisempää erityispalvelujen tarvetta.

Vasta maahan tulleelle lapselle on kuitenkin varattava aikaa sopeutua perheen uusiin olosuhteisiin ja lapsen tilanne sekä etu tulee arvioida ennen varhaiskasvatukseen hakeutumista.

Varhaiskasvatukseen osallistuminen voi tukea turvapaikanhakijalapsen päivärytmiä sekä kielellisiä valmiuksia. Varhaiskasvatuksen piirissä on mahdollisuus luoda sosiaalisia suhteita ja saada kontakti myös suomalaiseen kulttuuriin.

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat