”Tuplajuomat, shotteja koko pöydälle, kokonainen viinipullo” – Kallion ravintoloissa välähti kevään ehkä viimeinen kello viiden pilkku - Kaupunki | HS.fi

”Tuplajuomat, shotteja koko pöydälle, kokonainen viinipullo” – Kallion ravintoloissa välähti kevään ehkä viimeinen kello viiden pilkku

Helatorstain aatto ja kesäinen lämpöaalto vauhdittivat juhlintaa tiukempien rajoitusten viimeisenä iltana.

Iloinen seurue nautti keskiviikkona kesästä Bar 10:n terassilla 40 minuuttia ennen kello viiden pilkkua.

12.5. 19:33 | Päivitetty 12.5. 19:34

”Vehnä, Nokian siideri ja kolme kertaa Jallu!”

”Karhu, siideri ja skinny bitch.”

Ravintolatyöntekijä Rami Shikeben ottaa keskiviikkoiltana tottuneen oloisesti tilauksia vastaan Karhupuiston suositussa Sivukirjasto-baarissa.

”Ulkona on aika naftisti tilaa”, hän ohjeistaa asiakasta huomaavaisesti.

Sitten Shikeben astelee ovelle ja painaa katkaisijaa tarjoilun päättymisen merkiksi, vaikka valo- tai äänimerkkiä tuskin kukaan huomaa kesäisessä porotuksessa ja Aztec Camera -yhtyeen kasarijytän soidessa.

Sisällä pöydissä ei istu kuin muutama asiakas, mutta ulkona Fleminginkadun ja Agricolankadun seinustoilla pöydät pullistelevat ihmisiä, jotka nauttivat kesäisestä lämmöstä ja alkavista vapaista.

Heille Shikeben on hetkeä aiemmin kajauttanut tiedotuksen: Viimeiset hetket tehdä tilauksia. Viisi minuuttia pilkkuun!

Paria minuuttia ennen kello viittä baarimikko Rami Shikeben kaatoi viimeisiä juomia Sivukirjastossa Karhupuiston reunalla.

Keskiviikko oli toistaiseksi viimeinen päivä, kun pääkaupunkiseudun ravintoloiden täytyi lopettaa alkoholin anniskelu viideltä.

Torstaista alkaen baareissa ja muissa alkoholin tarjoiluun painottuvissa ravintoloissa anniskelun tulee loppua kuudelta, ruokaravintoloissa seitsemältä.

Shikebenin mukaan korona-ajan selvänä ilmiönä baareissa on voinut pitää sitä, että ihmiset tilaavat reiluja annoksia juuri ennen tarjoilun päättymistä.

”Tuplajuomat, shotteja koko pöydälle, kokonainen viinipullo”, hän luettelee.

Määrällisiä rajoituksia viime hetken juomien myymiseen ei kuulemma ole, vaan asiakkaille voi myydä ”vaikka pullon viinaa”.

”Mutta kyllä me sitä vähän himmaillaan, jos näyttää ettei jaksa juoda.”

Sivukirjastossa ei synny keskiviikkona viime hetken jonoja, vaikka viime päivinä jono on kuulemma ulottunut ennen viittä jopa ulos asti. Shikeben arvelee, ettei anniskelun päättymisajankohdalla ole lopulta juuri vaikutusta ihmisten päihtymiseen: ihmiset olisivat yhtä juovuksissa, jos tarjoilu loppuisi yhdeltätoista tai kahdelta, hän sanoo.

”Ihmiset tottuvat asioihin.”

Kätevä korona-ajan keino saatella viimeisiä asiakkaita baarista eteenpäin on kuulemma vinkata edelleen auki olevasta Alkosta. Kesäinen puistokin toimii.

Tuntia aiemmin Kaarlenkadun puolella Brewster-baarin terassilla Kirsi Mäkinen juo vehnäolutta. ”Kuskina” paahteisen aurinkoisessa pöydässä istuu Anders Lindholm.

”Aurinko paistaa, nyt kerrankin”, Mäkinen iloitsee.

Kirsi Mäkinen ja Anders Lindholm istuivat kello 16.13 oman perinteensä mukaisesti Brewsterin aurinkoisella terassilla Kalliossa.

Terassikäynti on hänelle kevään toinen, eilisen jatkoksi. Lindholm kertoo saapuneensa Brewsterin terassille jo kello yhden jälkeen.

Siitä lähtien pöydissä on ollut täyttä.

”Nämä tässä ja mennään syömään jonnekin. Se riittää meille”, Mäkinen arvioi illan suunnitelmia.

”Eiks ne saa olla auki seitsemään?” hän kysyy ruokaravintoloista.

Franzéninaukion Green Hippon terassilla Jessica Dienel ja Saara Madsén ovat saapuneet suoraan töistä nauttimaan auringosta ja Aperol Spritz -drinkeistä.

”Ajateltiin mennä puistoon istumaan, jatkamaan iltaa ja pelaamaan yatzya”, he ennakoivat. ”Se on helppo puistopeli.”

Kello 16.23 Saara Madsén oli tilannut ystävättärensa kanssa Aperol Spritzit Green Hippon terassille.

Kaksikko olisi jatkanut iltaa pidempäänkin, jos aukioloajat olisivat sallineet.

”Kyllä tämä tälleenkin, kun on asennoitunut”, he tuumaavat.

”Ei ehkä toivottu päätös”, Green Hippon vieressä Fleminginkadulla sijaitsevan Bar 10:n omistaja Niklas Engblom kommentoi keskiviikon uutista rajoitusten pienimuotoisesta helpotuksesta.

”Olin varautunut, että paikkamääriä rajoitetaan. Mutta olin odottanut, että aukioloajat olisivat voineet olla vähän pitempiä. Otetaan nöyrästi vastaan, mitä annetaan”, hän naurahtaa.

Kello 16.18 Outi Vaarala (vas.) ja Sabrina Somersaari skoolasivat Bar 10:n terassilla Kalliossa.

Engblomin baarin 36 asiakaspaikan terassi on kuulemma pelastanut paljon taloudellisesti haastavassa tilanteessa. Siitä huolimatta, että lämpimiä päiviä ei ole ollut montaa.

”Se näkyy liikevaihdon tuplaantumisena”, Engblom kertoo kesäkelien vaikutuksesta.

Engblom ei pidä reiluna tai hyvänä sitä, että torstaista alkaen ruokaravintolat saavat tarjoilla alkoholia tunnin baareja pitempään.

”Sehän on nurinkurista”, hän sanoo. ”Se tarkoittaa sitä, että ihmiset ryntäävät pubeista ruokaravintolaan juomaan.”

Alkoholin myynti on keskittynyt Bar 10:ssä viime päivinä kello neljän ja viiden väliin. Viinipullot kuulemma tekevät kauppansa, täpötäydellä terassilla silmämääräisesti arvioituna myös italialainen tuontiolut.

Tarjoilija hyppää penkin yli kiikuttaakseen hampurilaisannoksen ihmisjoukon läpi terassin perälle. Joku karauttaa terassin viereen viimeiseen tuntiin sopivan vauhdikkaasti sähköpotkulaudalla.

”Toivoisin tietysti, että voitaisiin vapauttaa kokonaan. Veitsenterällä tässä kaikki ollaan”, Engblom sanoo.

Bar 10:n tuolilla Aksel Jaalas katseli tilannetta saavuttuaan ensimmäistä kertaa tällä kaudella terassille kello 16.32.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat