Kruunuvuoren seurapiirielämän viimeinenkin näyttämö tuhoutui – Tältä näyttivät komeat huvilat, joissa viettivät kesiään ensin säätyläiset ja sitten kommunistiperheet - Kaupunki | HS.fi

Kruunuvuoren seurapiirielämän viimeinenkin näyttämö tuhoutui – Tältä näyttivät komeat huvilat, joissa viettivät kesiään ensin säätyläiset ja sitten kommunistiperheet

Huvilakulttuuri syntyi, kun Helsingin säätyläiset halusivat 1800-luvun lopulla muuttaa kesäksi luonnon helmaan, pois kasvavan kaupungin vilinästä.

Kahvihetki Kruunuvuoressa 1900-luvun alussa. Pöydän ääressä muun muassa Hannes ja Ida Cygnaeus.

14.5. 2:00 | Päivitetty 14.5. 6:54

Kruunuvuoressa Laajasalon länsipuolella paloi viime perjantaina kivijalkaan asti vanha puuhuvila Villa Hällebo. Tulipalo oli viimeinen näytös yli sata vuotta vanhan huvilakulttuurin tuhosta alueella.

Villa Hällebo oli yksi paristakymmenestä rakennuksesta, jotka nousivat 1800-luvun lopulta alkaen Kruunuvuoren metsään. Osa rakennuksista seisoi komeilla paikoilla, joista saattoi ihailla merimaisemia ja kaupungin siluettia.

Helsingin säätyläiset halusivat 1800-luvun lopulla ajan hengen mukaisesti muuttaa kesäksi luonnon helmaan, pois kasvavan kaupungin vilinästä. Näin syntyi huvilakulttuuri, jonka muistoja näkyy Kruunuvuoren lisäksi eri puolilla kaupunkia, kuten Töölönlahdella, Vuosaaressa ja Villingissä.

Apteekkari Alfred Lindström ja konttoristi Carl Fredrik Enholm rakennuttivat Kruunuvuoreen vuokratonteille 1890-luvulla komeat huvilat: Villa Kissingen ja Villa Hällebon.

Johan Cygnaeus, Uno Cygnaeuksen poika, osti vuonna 1905 suurimman osan alueen maista ja rakennutti kaksi huvilaa.

Suurin huvila Villa Kissinge siirtyi vuonna 1905 Saksan varakonsulille Albert Goldbeck-Löwelle. Myöhemmin hän osti huvilaa ympäröineen kallioisen alueen, joka on varsinainen Kruunuvuori.

Villa Kissingen ympärille rakennettiin puutarhurin huvila, matala hirsimökki Villa Schwiegermutter eli Anopin huvila sekä huvimaja, kasvihuone, kanala, uimahuone ja venevaja.

Villa Kissinge täydessä kukoistuksessaan 1900-luvun alussa.

Villa Hålvik asukkaineen kesäkuussa 1907.

Säätyläiset muuttivat alkukesästä huviloille tuoden mukanaan paljon omaisuutta, jopa huonekaluja ja pianoja. Kruunuvuoreen tultiin paitsi hevosvankkureilla maanteitse myös höyrylaivalla Helsingin kantakaupungista.

Huvilakulttuuri synnytti Helsinkiin höyrylaivareitistön, joka ulottui aina Sipooseen asti. Höyrylaivalaituri on yhä Kruunuvuoressa.

Huviloilla oli palveluskuntaa laittamassa ruokaa, siivoamassa ja hoitamassa puutarhoja. Villa Kissinge oli Goldbeck-Löwen aikana vilkas seuraelämän keskus, koska ennen sotia Helsingissä asui paljon saksalaisia, kertoo tutkija Minna Torppa teoksessaan Kruunuvuori – unohdettujen huviloiden tarina.

Rouvat kävelivät puutarhoissa pitkissä puvuissa ja korseteissa, miehet puvuissa ja olkihatuissaan. Illallisen jälkeen seurueet saattoivat kokoontua korkealle kalliolle rakennettuun huvimajaan siemailemaan snapseja.

Villa Kissingen huvimaja kallion päällä. Kesäisin rannoilla kuivateltiin kalaverkkoja. Kuva 1900-luvun alusta.

Lue lisää: Herttoniemi oli ennen varakkaiden kesäparatiisi ”maaseudulla” – Tällainen oli huvilayhdyskunta, jossa viihtyivät aateliset, tehtaanomistajat ja poliitikot

Sodan jälkeen Neuvostoliitto takavarikoi saksalaisten omaisuuden Helsingissä, mukaan lukien Kruunuvuoren huvilat. Sen jälkeen alue oli kommunistiaktiivien perheiden kesänviettopaikka. Tunnetuista kesävieraista on mainittu muiden muassa Hella Wuolijoki.

Kesäasukkaiden lapsia Villa Kissingen kaivolla. Kuvan ottamisen ajankohta on tuntematon.

Villa Hålvikin kesänviettoa 1970–80-luvuilla.

Huvilat alkoivat rapistua 1950-luvulta alkaen, kun uuden omistajan Aarne Aarnion suunnitelmat rakentaa alueelle kerrostaloja hiipuivat. Osa huviloista romahti itsestään, toiset poltettiin. Lopulta pystyssä oli vain Villa Hällebo.

Se jäi kaupungin omistukseen viisi vuotta sitten, eikä uutta ostajaa löytynyt. Viime vuonna talo oli jo romahdusvaarassa. Villa Hällebo sai rapistua rauhassa, koska kaupunki korjaa pääsääntöisesti vain tiloja, joita se itse käyttää.

Kruunuvuoren eteläpuolelle rakennetaan uutta asuinaluetta, mutta Kruunuvuori säilyy virkistysalueena.

Tältä näytti Villa Hällebo vuonna 2011. 1800-luvun lopulla rakennettu huvila edusti uusrenessanssityyliä.

Kruunuvuoren viimeinen huvila Villa Hällebo tuhoutui tulipalossa 8. toukokuuta.

Villa Kronberg vuonna 2003.

Villa Kissinge oli suurin Kruununvuoren huviloista. Se jäi rapistumaan tyhjilleen 1990-luvulla. Kuvassa huvila vuonna 2015.

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat