Rokotuksiin hakeudutaan niin laiskasti, että Helsinki harkitsee niihin kutsumista teksti­viestillä – ”Nuoremmissa rokote­vastaisuus saattaa vahvistua” - Kaupunki | HS.fi

Rokotuksiin hakeudutaan niin laiskasti, että Helsinki harkitsee niihin kutsumista teksti­viestillä – ”Nuoremmissa rokote­vastaisuus saattaa vahvistua”

Apulaiskaupunginjohtaja Timo Aronkytö sanoo, ettei ole Vantaalla havainnut, että nuoremmissa ikäluokissa rokotuksiin hakeuduttaisiin vaisusti.

Koronavirusrokotetta valmisteltiin rokotusasemalla Helsingin Jätkäsaaressa.

14.5. 13:03 | Päivitetty 14.5. 16:50

Helsingissä harkitaan, että ihmisiä ryhdytään kutsumaan koronarokotuksiin. Syy on siinä, että 45–49-vuotiaiden ikäryhmä näyttää hakeutuvan rokotuksiin yllättävän vaisusti, kertoo Helsingin terveys- ja päihdepalvelujen johtaja Leena Turpeinen.

Riittävän rokotuskattavuuden saavuttaminen on kuitenkin tärkeää epidemian kuriin saamisessa, ja koronatauti leviääkin nyt nimenomaan nuoremmissa ikäryhmissä.

Rokotukset näyttivät sujuvan Helsingissä joutuisasti, mistä heräsi epäily, ettei rokotuksiin ehkä hakeuduta kovin innokkaasti. Asiaa ryhdyttiin sen vuoksi selvittämään.

Turpeisen mukaan tilannetta päätettiin ryhtyä kartoittamaan perjantaina aamulla. Laskelmien teko vie jonkin verran aikaa.

Turpeinen kertoo, että 45–49-vuotiailla rokotuskattavuus näyttää olevan vain 40 prosentin tienoilla, kun 55–69-vuotiailla se on 70–80 prosenttia ja yli 70-vuotiailla jopa 90 prosenttia.

”40 prosentin kattavuus ei riitä, vaan se pitää saada 70 prosenttiin.”

45-vuotiaiden ja tätä vanhempien rokotukset alkoivat tällä viikolla. Ajan on pystynyt varaamaan maanantaista lähtien.

Kutsu rokotuksiin lähetettäisiin mahdollisesti tekstiviestillä tai kirjeitse. Kutsutapaakin mietitään vielä, eikä kutsumisesta ole vielä tehty päätöstä, vaan sitä vasta harkitaan.

Turpeinen pohtii, että ratkaisu saatetaan tehdä jo perjantaina, mutta todennäköisesti maanantaina tiedetään, miten menetellään.

Hän huomauttaa, että rokotuksen ottaminen on vapaaehtoista, eikä siihen voi pakottaa. Mahdollisesti lähetettävät kutsut olisivat siis hengeltään ystävällisiä.

Turpeinen sanoo, ettei tiedä syytä 45–49-vuotiaiden vaisuun hakeutumiseen rokotuksiin Helsingissä. Hän kuitenkin pohtii, että nuorempi ihminen saattaa ajatella ettei hän sairastu covid-19-tautiin tai ettei tauti olisi hänelle vaarallinen. ”Ja nuoremmissa rokotevastaisuus saattaa vahvistua.”

Turpeinen huomauttaa, että nuorempienkin olisi tärkeää ottaa rokote, jotta epidemia saadaan talttumaan, mikä olisi tärkeää erityisesti iäkkäille ihmisille.

Apulaiskaupunginjohtaja Timo Aronkytö Vantaalta sanoo, ettei ole Vantaalla havainnut sellaista, että nuoremmissa ikäluokissa rokotuksiin hakeuduttaisiin vaisusti.

Helsingissä edetään seuraavaan rokotusryhmään eli 40–44-vuotiaisiin vielä toukokuussa. Ajanvaraus aukeaa heille jo 18. toukokuuta, eli heidän rokotuksensa aikaistuvat aiemmista suunnitelmista, kertoo viestintäasiantuntija Evelina Rex sosiaali- ja terveystoimesta.

”Tiedotamme tästä kattavammin maanantaina 17. toukokuuta”, kertoo Rex.

Koronarokotteita annetaan Helsingissä neljässä pisteessä: Malmilla, Myllypurossa, Jätkäsaaressa ja Messukeskuksessa.

Tällä hetkellä Helsingin rokotuspisteillä annetaan päivittäin runsaat 5 500 rokotetta. Esimerkiksi keskiviikkona Jätkäsaaressa annettiin 1 847 rokotetta, Messukeskuksessa 1 947, Myllypurossa 995 ja Malmilla 887.

Näiden lisäksi rokotteita menee kotihoidon asiakkaille ja vammais- ja mielen­terveys­laitoksiin, Turpeinen kertoo.

Helsingissä rokotetaan nyt ennen kaikkea Pfizerin ja Biontechin rokotteella. Sitä on toimitettu hyvin tarkasti sen mukaan, mitä ennakkoon on luvattu. Astra Zenecan rokotetta annetaan enää hyvin vähän.

Rokotuskapasiteetista ei ole Helsingissä pulaa, ja saadut rokotteet käytetään nopeasti. Jos päivän päätteeksi rokotteita jää käyttämättä, ylijäämällä rokotetaan sosiaali- ja terveysalan ihmisiä, esimerkiksi suunterveydestä huolehtivia ihmisiä.

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat