Raju ukonilma on iskemässä maanantaina pääkaupunki­seudulle ja lukuisiin maakuntiin - Kaupunki | HS.fi

Raju ukonilma on iskemässä maanantaina pääkaupunki­seudulle ja lukuisiin maakuntiin

Sadetta voi tulla rankasti aamusta alkaen.

Ilmatieteen laitos ennustaa maanantaiksi sadetta ja ukkosta. Helsingissä satoi runsaasti 5. toukokuuta.

16.5. 20:32

Ilmatieteen laitos varoittaa rajusta ukonilmasta, joka ulottuu maanantaina Varsinais-Suomesta Uudellemaalle ja Helsingin seudulle.

Aamupäivästä alkaen Uudellamaalla kehittyy ukkoskuuroja, joiden yhteydessä esiintyy voimakkaita ukkospuuskia. Puuskissa tuulen nopeus voi ylittää 15 metriä sekunnissa.

Ukkospuuskat voivat aiheuttaa tuulivahinkoja eli puiden kaatumista sekä lyhyitä ja paikallisia sähkökatkoja.

Varoitus rajusta ukonilmasta ja voimakkaista sateista on voimassa kello 9–21.30. Sadetta voi tulla rankasti, yli 20 millimetriä tunnissa.

Päivystävä meteorologi Jari Tuovinen arvioi, etteivät ukkonen ja sateet välttämättä osu paikalle yhtä aikaa. Pääkaupunkiseudun ja Tampereen välille on muodostumassa sadekuurojen nauha, jonka sekaan näyttäisi tulevan ukkostorneja.

”Ennusteessa näkyy kaksi eri kuuronauhaa, jotka liikkuvat hitaasti koilliseen. Tällä hetkellä Puolassa ja Liettuassa ukkostaa, ja sieltä ukkoset tulevat Suomeen maanantaina aamupäivän aikana”, Tuovinen sanoo.

Ilmatieteen laitoksen ukkos- ja sadevaroitus ulottuu seitsemään maakuntaan aina Pirkanmaata ja Pohjanmaata myöten. Ennuste tarkentuu myöhään sunnuntai-iltana.

Itä- ja Keski-Suomessa on viime päivinä satanut runsaasti. Esimerkiksi Rautavaaralla satoi perjantaina yli 20 millimetriä tunnissa. Sunnuntaina Rautavaaralla satoi 18 millimetriä tunnissa.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat