Espoolaisen pientaloalueen asukkaiden tontinvuokra nousi kerralla toistasataa euroa kuussa – Sama voi olla edessä muuallakin - Kaupunki | HS.fi

Espoolaisen pientaloalueen asukkaiden tontinvuokra nousi kerralla toistasataa euroa kuussa – Sama voi olla edessä muuallakin

Huono-onniset asukkaat eivät ehtineet valittaa asiasta, sillä tieto vuokrankorotuksesta lähetettiin vain pari päivää ennen joulua.

Espoolainen Ari Koivu kotinsa edustalla Sunassa.

19.5. 2:00 | Päivitetty 19.5. 6:04

Espoon Sunassa pientaloalueen asukkaita odotti ikävä yllätys joulupyhien jälkeen: heidän taloyhtiönsä tontinvuokra oli päätetty korottaa lähes kaksinkertaiseksi nykyisestä.

Asunto-osakeyhtiö Tuulikanteleen asukkailla oli tiedon tullessa aikaa vain yksi päivä, eivätkä he ehtineet tehdä asiasta oikaisupyyntöä niin lyhyessä ajassa.

Vuokrankorotus tuntui asukkaiden mielestä hurjalta: 10 000 neliön kokoisen, pientalojen täyttämän tontin vuokra nousi 41 000 eurosta 81 000 euroon.

Virallinen ilmoitus vuokrankorotuksesta oli lähetetty kaksi päivää ennen jouluaattoa, mutta asukkaat tieto saavutti vasta tammikuun ensimmäisellä viikolla.

Oikaisupyyntö asiassa olisi pitänyt lähettää 14 vuorokaudessa, mikä jäi joulunajan pyhien ja lomien vuoksi taloyhtiöltä tekemättä ajoissa.

Talon asukas Ari Koivu ajattelee nyt, että seurakunnan päätöksestä on laupeus kaukana.

Asukkaiden asumiskulut nousevat vuokrankorotuksen vuoksi noin 130–170 euroa kuukaudessa.

”Olemme hämmästyneitä, sillä olemme ajatelleet, että seurakunta on auttaja ja tukija. Toki vuokranantajalla on varaa nostaa vuokria mielin määrin. Se, että vuokrankorotuksia tekee juuri seurakunta, se hämmästyttää.”

Vuokrankorotukset tuntuvat asukkaiden kukkaroissa.

”Siitä tulee vuodessa jo ihan kiitettävä summa rahaa, ja lapsiperheissä sille rahalle on kyllä käyttöä. Olisihan siinä voinut hieman tilannetajua olla. Talossa asuu paljon lapsiperheitä.”

Oikeuteen asiaa oli turha viedä, sillä asukkaiden mahdollisuudet menestyä maanomistajaa vastaan näyttivät heikoilta.

”Me nielemme nyt tämän. Haluamme lähinnä varoittaa muita Espoossa seurakunnan tonteilla asuvia, että tällaisia korotuksia voi olla tulossa.”

Espoon seurakuntayhtymällä on 16 asumiseen tarkoitettua vuokratonttia, mukana on sekä vapaarahoitteisia että sosiaaliseen asuntotuotantoon tarkoitettuja tontteja.

Valtaosa tonteista on omakotitalotontteja.

Useiden vuokratonttien kohdalla tehdään tulevina vuosina sopimuksen mukaisia vuokrantarkistuksia. Vuodenvaihteessa seurakunta teki tarkistukset viidelle vuokratontille. Lähivuosina tarkistetaan vielä seitsemän eri asuntotontin vuokrat Espoossa.

Seurakuntaa painaa vuokratonteissa sama ongelma kuin muitakin suuria maanomistajia pääkaupunkiseudulla: maan arvo nousee nopeammin kuin vuokrat.

Myös Espoon seurakuntayhtymän vuokrat on sidottu elinkustannusindeksiin tai kuluttajaindeksiin. Indeksin tarkoitus on pitää vuokra tasaisessa nousussa, jolloin kovilta kertanostoilta vältyttäisiin. Useinkaan näin ei kuitenkaan käy.

Lue lisää: ”Teuvo Tikkanen muutti Espooseen tavallisten lapsiperheiden pientaloalueelle – Nyt alue on yksi Espoon kalleimmista ja alkuperäiset asukkaat pelkäävät menettävänsä kotinsa”

Maanomistajalla on kuitenkin yleensä vuokrasopimuksen mukainen oikeus ja halu saada maastaan suunnilleen arvoa vastaava tuotto.

Sosiaaliseen asuntotuotantoon tarkoitettuja tontteja lukuun ottamatta seurakunnan vuokratontit Espoossa on hankittu sijoitusmielessä, ja niiden tuoton pitäisi olla vakaa.

Juuri siksi seurakunta tarkistaa vuokria 20 vuoden välein.

Näin yritetään välttää erittäin jyrkkiä korotuksia, sanoo Espoon seurakuntayhtymän kiinteistöjohtaja Petteri Leinonen.

Kirkkovaltuuston hyväksymä tuottotavoite seurakunnan asuintonteille on Espoossa nyt 4–6 prosenttia. Tavallisen tontin tuottotavoite on yleensä noin viisi prosenttia, ellei alueella ole jotain erityistä tontin hintaa nostavaa tekijää, kuten merenrantaa tai metroasemaa.

Sosiaaliseen asuntotuotantoon luovutetuissa tonteissa vuokralla pyritään neljän prosentin tuottoon.

Tavallisesti tuotto jää hyvin alhaiseksi tarkastelujakson loppupuolella. Joskus kiinteistövero haukkaa sen kokonaan.

Leinosen mukaan tuottovaatimus toteutuu oikeastaan vain siirtymäajan jälkeen korotuksen jälkeisenä vuonna. Tämän jälkeen tuotto alkaa jo laskea, sillä maan arvo nousee pääkaupunkiseudulla jatkuvasti indeksiä nopeammin.

”Maanomistajalla on kuitenkin vuokrasopimuksen mukainen oikeus kohtuullisen vuokratuottoon”, Leinonen sanoo.

Hänen mukaansa kirkkoon kuuluvilla veronmaksajilla ei toisaalta ole mitään erityistä syytä tukea joidenkin asukkaiden asumista Espoossa, jos siihen ei ole perusteita.

”Se [tontinvuokran nousu] voi usein tarkoittaa sitä, että asukkailla on ollut kymmenen vuoden ajan hirvittävän halpa vuokra.”

Kirkko on ollut aiemminkin julkisuudessa vuokrankorotuksillaan. Samaa keskustelua tontinvuokrista on käyty Helsingin Lehtisaaressa.

Lue lisää: ”Kirkon päättäjä vaatii oikeudessa Lehtisaaren asukkaille kovempia vuokrankorotuksia – ”So what”, hän kuittaa asukkaiden vaikeudet”

Sunan asukkaat tekivät omassa asiassaan ehdotuksen uudesta vuokrasta seurakuntayhtymälle.

Asukkaiden mielestä kohtuullinen korotus vuokraan olisi ollut noin 20 000 euroa, jolloin tontinvuokra olisi noussut noin 60 000 euroon vuodessa. Se vastaisi asukkaiden mukaan paremmin tontin todellista arvoa.

Asukkaiden mielestä Espoon seurakuntayhtymän saama arvio korttelin maanarvosta on nykyisten hintojen kärkipäässä, hieman sen ylikin, Koivu sanoo.

Leinosen mukaan arvio perustuu tietoihin toteutuneista maakaupoista. Arvion maan arvosta tekee ulkopuolinen yksityinen yritys.

Pääkaupunkiseudun tonttien hinnat ovat olleet tasaisesti nousussa viime vuosina. Hintaan vaikuttavat sijainti, kaavoitus sekä rakennusoikeuden määrä.

Maan arvo ja sen vaikutus tontinvuokriin on kuitenkin Leinosen mukaan vaikea ja laaja asumisen hintaan liittyvä kysymys. Se ei ratkea vain tontinvuokria tai maanomistajan tuottotavoitteita tarkastelemalla, hän sanoo.

”Pääkaupunkiseudun asumisen kalleus on kestokysymys. Siihen ei ole sadan vuoden aikana saatu ratkaisua.”

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat