Oikeus linjasi: Yksikin Airbnb-yö vie oikeuden oman asunnon verovapaaseen myyntiin - Kaupunki | HS.fi

Oikeus linjasi: Yksikin Airbnb-yö vie oikeuden oman asunnon verovapaaseen myyntiin

Taloyhtiöiden etuja ajava Kiinteistöliitto pitää korkeimman hallinto-oikeuden linjausta merkittävänä.

Isolla Roobertinkadulla sijaitsevassa taloyhtiössä vuokrattiin useita asuntoja lyhytaikaisille majoittujille.

7.6. 10:05 | Päivitetty 7.6. 14:18

Oman asunnon lyhytaikainenkin vuokraus katkaisee kahden vuoden yhtäjaksoisen asumisajan, linjasi korkein hallinto-oikeus (KHO) maanantaina antamassaan päätöksessä.

Kiinteistöliiton apulaispäälakimies Kristel Pynnönen pitää linjausta merkittävänä, sillä se vaikuttaa verotukseen asuntoa myydessä.

Omistamassaan asunnossa pitää asua vähintään kaksi vuotta yhtäjakoisesti, jotta asunnon saa myydä ilman, että myyjän tarvitsee maksaa luovutusvoittoveroa.

Nyt asunnon vuokraus vaikkapa vain yhdeksi yöksi katkaisee yhtäjakoisen asumisajan, Pynnönen tulkitsee päätöstä.

”Jos asiaa ajattelee verotuksellisesti, sen voi ymmärtää. Kun asunto on oma koti eikä siitä saa tuloja, asunnosta ei myydessä tarvitse maksaa veroa. Myyjä saa verohelpotuksen. Jos taas vuokraa asuntoaan ja siitä saa vähänkin tuloja, vuokrauksen kestolla ei ole merkitystä.”

Samalla KHO antoi ratkaisun toisessa majoitustoimintaa koskevassa asiassa. KHO katsoi, että kalustettujen asuntojen vuokraaminen lyhytaikaisesti helsinkiläisessä taloyhtiössä oli luvatonta.

KHO päätyi ratkaisussaan samaan lopputulokseen kuin Helsingin hallinto-oikeus vuonna 2019.

HS on aiemmin uutisoinut Isolla Roobertinkadulla toimineesta ”salahotellista”. Easy Home Helsinki -niminen yritys, sittemmin Nins, oli vuokrannut taloyhtiön osakkeenomistajilta 11 asuntoa ja vuokrannut niitä lyhytaikaiseen majoituskäyttöön.

Lue lisää: Oikeus päätti: Isolla Roobertinkadulla toimi ”salahotelli”, toiminta oli luvatonta

Ratkaisun mukaan huoneistojen toistuva vuokraaminen kerrostalossa lyhytkestoisilla sopimuksilla oli luonteeltaan majoitustoimintaa. Toiminta ei ollut vastannut asemakaavan eikä rakennusluvan mukaista kerrostaloasumista.

Helsingin kaupungin rakennusvalvontaviranomainen oli sakon uhalla velvoittanut, että asuinhuoneistojen vuokraustoiminta loppuu.

Nyt tehty linjaus selkiyttää hieman majoitustoiminnan epäselviä sääntöjä taloyhtiöissä. Se ei kuitenkaan tarkoita, että lyhytaikainen majoitustoiminta olisi aina automaattisesti kiellettyä, Kiinteistöliiton Pynnönen sanoo.

Asuntonsa voi yhä vuokrata esimerkiksi lomamatkan ajaksi, ellei se ole vastoin asemakaavan tai rakennusluvan määräyksiä.

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat