STM: Uudenmaan ravintola­rajoituksia voitaisiin höllentää jo viikon­lopuksi, jos alue toteaisi korona­tilanteen helpottaneen - Kaupunki | HS.fi

STM: Uudenmaan ravintola­rajoituksia voitaisiin höllentää jo viikon­lopuksi, jos alue toteaisi korona­tilanteen helpottaneen

Valtioneuvosto voisi päättää jo torstaina ravintolarajoitusten höllentämisestä, jos Uusimaa ilmoittaisi koronaepidemian laantumisesta.

Ravintolarajoituksia on höllennetty niissä maakunnissa, joissa epidemia on laantunut.

8.6. 20:44

Viikkoja jatkunut kiista ravintolarajoituksista Uudellamaalla voisi päättyä jo torstaina valtioneuvoston istunnossa, jos alueellinen korona­koordinaatio­ryhmä toteaisi siirtyneensä nykyistä lievempään tautitilanteeseen eli kiihtymisvaiheeseen.

Hallitusneuvos Ismo Tuominen sosiaali- ja terveysministeriöstä (STM) sanoo, että maan hallituksella olisi valmius tehdä asetuksen muutos tartuntatautilakiin jo torstaisessa kokouksessaan, jos alueelta vain saataisiin sitä tukeva ilmoitus tautitilanteesta.

”Jos huomenna Uusimaa ilmoittaisi siirtyneensä kiihtymisvaiheeseen, valtioneuvosto voisi muuttaa tartuntatautilain asetusta torstaina ja ravintolarajoituksia voitaisiin purkaa perjantaina”, Tuominen sanoo.

Uusimaa on yhä luokiteltu leviämisvaiheeseen. Keskiviikosta alkaen ruokaravintoloiden tulee lopettaa anniskelu klo 20 ja muiden ravintoloiden klo 18. Ravintolat pitää sulkea tuntia myöhemmin.

Kiihtymisvaiheen alueilla anniskelu on sallittu kello 07– 22, ja ravitsemisliikkeet saavat olla avoinna kello 05– 23.

Lue lisää: Ravintoloiden anniskelu­ajat pitenevät tänään

Alueelliset viranomaiset määrittävät keräämiensä tilastojen perusteella, minkälaisessa tautitilanteessa ollaan. Ravintolarajoitukset taas on säädetty valtioneuvoston asetuksella, joten alueet eivät voi niitä itsenäisesti purkaa.

Uudellamaalla tautitilanne on mennyt lievempään suuntaan, mutta koronatapausten ilmaantuvuusluku on sitkeästi pysytellyt kiihtymisvaiheen kriteerin yläpuolella.

Tiistaina ilmaantuvuusluku oli 54,5 tapausta 100 000:ta asukasta kohden viimeisten kahden viikon aikana.

Tuomisen mukaan alue voisi antaa myös modifioidun ilmoituksen.

”Alue voisi myös ilmoittaa, että kaikkien muiden tunnuslukujen paitsi yhden osalta ollaan kiihtymisvaiheessa. Sekin antaisi mahdollisuuden valtioneuvoston asetuksen muutokseen”, Tuominen sanoo.

Hän sanoo huomanneensa, että alueelliset koordinaatioryhmät eivät kovin ripeästi ole todenneet epidemian hellittäneen.

Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin (Hus) johtajaylilääkäri Markku Mäkijärvi johtaa Uudenmaan koronakoordinaatioryhmää. Hän osallistuu myös pääkaupunkiseudun koronakoordinaatioryhmän kokouksiin.

Mäkijärven mukaan Uudellamaalla koronaepidemian laantuminen on näkynyt jo parin viikon ajan siten, että ilmaantuvuuslukua lukuun ottamatta muut tunnusluvut ovat pudonneet kiihtymisvaiheen tasolle.

”Ravintolarajoituksiahan koordinaatioryhmien kokouksissa ei ole käsitelty, koska ne ovat olleet valtioneuvostolle kuuluvia päätöksiä”, Mäkijärvi sanoo.

Hän sanoo, että epidemian vaiheesta käydään keskustelua kaikissa koordinaatioryhmien kokouksissa, joista seuraavat ovat torstaina.

”Jollei niitä nyt sitten aikaisteta”, Mäkijärvi pohtii.

Hän ymmärtää se, että poliittinen paine ravintolarajoitusten höllentämiseen on kova, ja toiminnanharjoittajien tilanne on hankala.

Lue lisää: Ohisalo ja Saarikko syyttivät STM:ää rajoitusten purkamisen hidastamisesta MTV:n tentissä – Marin: ”Voi tätä käsien pesua”

Jos Uudellamaalla koronaepidemiassa siirryttäisiin kiihtymisvaiheeseen, ravintoloissa höllennettäisiin muitakin käytäntöjä kuin vain aukioloaikoja.

Ravintolassa, jossa alkoholin anniskelu on päätoimiala, sisätiloissa saisi olla käytössä puolet asiakaspaikoista. Muissa ravintoloissa sisätiloissa olisi käytössä 75 prosenttia asiakaspaikoista.

Asiakkaita ei tarvitsisi enää ohjata sisätiloissa istumaan paikoillaan, eli niin kutsuttu tanssi- ja laulukielto poistettaisi.

Ulkoterasseilla jokaisella asiakkaalla pitää kuitenkin olla oma istumapaikka ja etäisyyksien pitämisestä on huolehdittava. Asiakaspaikkojen rajoitukset eivät koske ulkoterasseja.

Juttuun päivitetty 9.6. kello 15.15 keskiviikkona voimaan tulleet ravintolarajoitukset.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat