Saavatko ravintolat pian olla auki myöhempään? Uusimaa saattaa vapautua epidemian vaikeimmasta vaiheesta torstaina - Kaupunki | HS.fi

Saavatko ravintolat pian olla auki myöhempään? Uusimaa saattaa vapautua epidemian vaikeimmasta vaiheesta torstaina

Sosiaali- ja terveysministeriö esitti pallon olevan Uudenmaan alueellisilla päättäjillä. Helsingin pormestari Jan Vapaavuori ja Husin johtajaylilääkäri Markku Mäkijärvi ihmettelevät ministeriön puheita.

Vallilan Konepajan terassilla Helsingissä oli väentungosta lauantaina 22. toukokuuta.

9.6. 11:02 | Päivitetty 9.6. 19:46

Helsingin ja muiden Uudenmaan kaupunkien ravintolarajoitusten purkamiseen olennaisesti vaikuttavia kokouksia on määrä pitää torstaina.

Uusimaa on edelleen epidemian leviämisvaiheessa. Ruokaravintoloiden pitää sulkea ovensa kello 21 ja lopettaa anniskelu kello 20, muiden ravintoloiden vastaavasti kello 19 ja 18.

Rajoitusten höllentämisestä alkoi tosin tulla vihiä jo tiistaina, kun sosiaali- ja terveysministeriö (STM) esitti maan hallituksen olevan valmiudessa lieventämään rajoituksia.

STM:n tiistaisessa ulostulossa on kuitenkin erikoisia piirteitä. Ministeriön hallitusneuvos Ismo Tuominen esitti, että ennen kuin hallitus voi laajentaa aukioloa, pitäisi Uudenmaan alueellisten koronakoordinaatioryhmien ensin päättää alueen epidemiatilanteen lieventyneen leviämisvaiheesta kiihtymisvaiheeseen.

Lue lisää: STM: Uudenmaan ravintola­rajoituksia voitaisiin höllentää jo viikon­lopuksi, jos alue toteaisi korona­tilanteen helpottaneen.

Sellaista edellytystä ei kuitenkaan ole, sanoo puolestaan Helsingin pormestari Jan Vapaavuori (kok). Hänen mukaansa tämä on ensimmäinen kerta, kun valtiovalta tuo esiin, että hallituksen ravintolapäätöksillä olisi yhteys alueellisiin päätöksiin.

”Me emme ole aiemmin ottaneet mitään kantaa ravintolarajoituksiin. Hallitus tekee sen päätöksen. Laki ei edellytä alueellisia päätöksiä, valtiovalta voi itse tehdä päätöksensä”, Vapaavuori sanoi.

STM:n hallitusneuvos Ismo Tuominen siis esitti, että maan hallituksella olisi jo torstaina valmius muuttaa asetusta tartuntatautilakiin niin, että ravintoloiden rajoituksia voitaisiin purkaa perjantaina.

HS ei keskiviikkona saanut Tuomista kiinni täsmentämään hallituksen toimintamahdollisuuksia Uudenmaan tilanteessa.

Pääkaupunkiseudun koronakoordinaatioryhmää johtava Vapaavuori tai Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin (Hus) johtajaylilääkäri Markku Mäkijärvi eivät kuitenkaan ole valmiita aikaistamaan alueellisia kokouksia.

Mäkijärvi johtaa Uudenmaan koronakoordinaatioryhmää. Hän osallistuu myös pääkaupunkiseudun ryhmän kokouksiin.

Kumpikin ryhmä on siis koolla torstaina päivällä.

”Viime viikolla ei ollut edellytyksiä siirtyä kiihtymisvaiheeseen. Mutta kriteerit ovat aina kokonaisarvio, ja totesimme jo viime viikolla, että jos tilanne jatkuu suotuisasti, siirtyminen on mahdollista”, Vapaavuori sanoo.

STM:n Tuomisen ehdotuksessa viitataan myös siihen, että alue voisi antaa eräänlaisen poikkeuksellisen ilmoituksen epidemian vaiheesta.

Siis että hallituksella olisi mahdollisuus muuttaa tarvittavaa asetusta, jos alueelliset koordinaatioryhmät ensin ilmoittaisivat kaikkien muiden tunnuslukujen, paitsi ilmaantuvuusluvun, laskeneen jo kiihtymisvaiheen tasolle.

Ilmaantuvuusluku tarkoittaa uusien tartuntojen määrää viimeisen kahden viikon aikana. Uudenmaan kokonaisluku oli Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen mukaan keskiviikkona aamulla 53,9. Helsingin vastaava luku oli Vapaavuoren mukaan 51.

Johtajaylilääkäri Mäkijärvi ihmettelee STM:n ajatusta kriteereistä poikkeamisesta. Mäkijärvi sanoo, että Uudellamaalla ”ollaan joko leviämisvaiheessa tai ollaan kiihtymisvaiheessa”.

”Eikä ole olemassa mitään poikkeusvaiheessa olemista”, Mäkijärvi sanoi.

Johtajaylilääkäri ei olisi vielä valmis laskemaan Uuttamaata leviämisvaiheesta kiihtymisvaiheeseen.

”Epidemiavaiheen vaihtamista poikkeussäännöllä ei ole käsittääkseni koskaan tehty enkä pidä sitä nytkään todennäköisenä tai selkeänä menettelynä.”

Ilmaantuvuusluvun tulisi Mäkijärven mukaan laskea selvästi alle 50:n, jotta Uudenmaan todella voi sanoa täyttävän alemmalle tasolle siirtymisen kaikki kriteerit.

Esimerkiksi nyt kiihtymisvaiheessa olevassa Varsinais-Suomessa ilmaantuvuusluku oli THL:n mukaan keskiviikkoaamuna 20,4 eli alempana kuin vaikeimman eli leviämisvaiheen haarukka 25–50.

”[Ravintoloiden aukiolon höllentämisestä Uudellamaalla] pitäisi kysyä STM:stä, että mistä se juontaa juurensa. Yrittäjillä on tietysti kova tarve saada bisnes pyörimään, ja kuntavaalien läheisyyskin voi vaikuttaa kannanottoihin”, Mäkijärvi sanoi.

Tiistaina keskustelu tilanteesta ehti ryöpsähtää poliittiseksi nokitteluksi.

Vapaavuori sekä sunnuntaina kuntavaaleissa jatkoa hakeva apulaispormestari Nasima Razmyar (sd) väittelivät Twitterissä tilanteesta, jossa siis on pohjimmiltaan kyse mahdollisuudesta höllentää ravintoloiden rajoituksia pääkaupunkiseudulla ja Uudellamaalla.

Sdp:n Razmyar esitti Twitterissä, että hallituksella ja hänen puoluetoverinsa, perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiurun johtamalla ministeriöllä (STM) olisi valmius muuttaa asetusta ravintoloiden tilanteen helpottamiseksi.

Koronakurimuksen aikana etenkin elinkeinoelämän tarpeita tukenut Vapaavuori sitä vastoin syytti, että STM:n ulostulossa on kyse kannatuksen hakemisesta kuntavaaliviikolla.

Vapaavuori puolestaan ei varsinaisesti ennakoi, mitä pääkaupunkiseudun ryhmä torstaina päättää. Hänestä kyse ei ole ilmaantuvuusluvun olennaisena rajana pidetyn 50:n tuijottamisesta ”pilkun tarkasti” vaan tilannetta tulee arvioida kokonaisuutena.

Vapaavuori palaa syksyllä kiihtyneeseen tautitilanteeseen ja sanoo, että myös silloin päätökset epidemian vaiheesta tehtiin arvioimalla kokonaisuutta, ei yksittäistä kriteeriä.

”Olen kriisin alusta saakka ollut sitä mieltä, että pitää ymmärtää se, että sillä on terveydellisiä, sosiaalisia ja taloudellisia vaikutuksia”, Vapaavuori sanoo.

Elinkeinoelämää ei Vapaavuoren mukaan tule rajoittaa enemmän kuin on pakko.

Uudenmaan ravintoloissa odotetaan jo hartaasti, että rajoituksiin tulisi lievennyksiä.

Kiihtymisvaiheen alueilla anniskelu on sallittu kello 7–22, ja ravitsemisliikkeet saavat olla auki kello 5–23.

”En osaa sanoa tuohon juuta enkä jaata, en lähde veikkaamaan hallituksen toimia”, Mäkijärvi sanoo.

Ravintoloiden tilanteen helpottaminen on myös Mäkijärven mukaan siis nimenomaan hallituksen vallassa. Hän sanoo, että toki maan hallitus voisi ”istua kokouksessa illallakin” eli sen jälkeen, kun alueelliset kokoukset on torstaina pidetty.

Mutta johtajaylilääkäri korostaa, että alueellinen kokonaisarviointi ja tilannekuva on tarkistettava huolellisesti.

”Kaikki pohjautuu sille eikä sen kanssa kannata lähteä päivystysluontoisesti hosumaan”, Mäkijärvi sanoo.

Kesän alettua esimerkiksi nuoret ovat kokoontuneet tiiviisti, ja kokoontumisten mahdollinen vaikutus ilmaantuvuuslukuihin näkyy vasta viikon kahden kuluessa.

Myös brittimuunnosta noin 40 prosenttia tartuttavampi Intian virusmuunnos huolettaa Mäkijärveä.

”Tilanne elää edelleen. Joku, usein rokottamaton, sairastuu vakavasti edelleen. Ja me joudumme varautumaan hoitamaan potilaita yhä kesän yli”, Mäkijärvi sanoo.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat