Helsinki-lisän leikkaus ei tuonutkaan päiväkoteihin pienten lasten ryntäystä - Kaupunki | HS.fi

Helsinki-lisän leikkaus ei tuonutkaan päiväkoteihin pienten lasten ryntäystä

Opettajia ja hoitajia puuttuu yhä sadoittain, mutta tilanne on parempi kuin keväällä 2020.

Yksivuotiaista helsinkiläistä hivenen aiempaa suurempi osa aloittaa päiväkodin syksyllä, mutta Helsinki-lisän leikkaus ei ole aiheuttanut dramaattista muutosta.

10.6. 9:48

Kotihoidontuen Helsinki-lisän leikkaaminen yli yksivuotiailta lapsilta ei ole aiheuttamassa suurta muutosta siinä, koska helsinkiläislapset aloittavat päiväkodissa.

Elokuussa yksivuotiaiden osallistumisasteen kaupunkien päiväkodeissa ennustetaan olevan 37 prosenttia, kun se vuotta aiemmin oli 34 prosenttia.

Varhaiskasvatusjohtaja Satu Järvenkallas ei pidä lisäystä suurena, koska yksivuotiaiden osallistumisaste on kasvanut jokseenkin samaa tahtia joka syksy ainakin vuodesta 2018 alkaen.

”Joka vuosi tullut hieman enemmän pieniä lapsia päivähoitoon. Alueellisia eroja tässä kyllä on.”

Eniten yksivuotiaiden määrä on kasvanut suurpiireistä etelässä, koillisessa, lännessä ja kaakossa.

Lue lisää: Yksivuotiaita voi olla kohta Helsingin päiväkodeissa entistä enemmän – ”Paine purkautuisi, jos useampi pieni lapsi edes tekisi puolipäiväistä”, sanoo työntekijä

Suurin osa helsinkiläislapsista pääsee päiväkotiin lähellä kotiaan, mutta joka vuosi joillain alueilla paikat ovat tiukassa. Muutaman vuoden ajan paikkoja on lisätty Helsingissä enemmän kuin väestöennusteet antavat syytä.

Toinen kriittinen asia on, että saadaanko päiväkoteihin tarpeeksi osaavia ammattilaisia.

Järvenkallas kertoo, että työvoimatilanne on hiukan helpottanut, mutta edelleen huono.

Maaliskuussa varhaiskasvatuksen opettajia puuttui Helsingissä 425 eli vajaat 20 prosenttia. Vuosi sitten vastaava luku oli 540. Lastenhoitajia taas oli nyt 311 eli 11 prosenttia liian vähän, keväällä 2020 taas 473.

Avointa paikkaa kohden tulee entistä niukemmin hakemuksia, opettajilta hädin tuskin yli kaksi / paikka. Aiemmin suurimmissa vaikeuksissa olleella ruotsinkielisellä puolella opettajia hakee kuitenkin hiukan aiempaa enemmän Helsinkiin.

Järvenkallas ei usko tilanteen parantuvan nopeasti, mutta monia keinoja yritetään edelleen. Kaupunki esimerkiksi luottaa monimuotokoulutuksiin, joiden kautta jo töissä olevat voivat saada muodollisen pätevyyden tehtäviinsä.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat