Tavastia voi sittenkin saada Helsingiltä luvan rakentaa terassi Kampintorille – Terassilupa oli jo kertaalleen evätty - Kaupunki | HS.fi

Tavastia voi sittenkin saada Helsingiltä luvan rakentaa terassi Kampintorille – Terassilupa oli jo kertaalleen evätty

Tavastian liikevaihto on romahtanut, ja valtaosa henkilöstöstä on ollut lomautettuna. Terassin perustaminen oli kuitenkin tyssätä byrokratiaan.

Syyskuussa 2020 Tavastialla pystyttiin järjestämään artisti Behmin ensimmäisen levyn julkaisukeikka. Turvaväleistä yritettiin pitää kiinni rajoittamalla yleisön liikkuvuutta.

10.6. 16:05

Vaikka koronaepidemia on helpottanut Uudellamaalla, Helsingin Kampissa sijaitseva perinteikäs Tavastia-klubi on ollut rajoitusten takia vaikeuksissa.

Lokakuussa 50 vuotta täyttänyt rock-klubi sulki ovensa viime vuoden huhtikuussa. Ne ovat siitä lähtien pysyneet kiinni paria kuukautta lukuun ottamatta, sanoo Tavastian liiketoimintajohtaja Nina Hartikainen.

Tavastian väki on yrittänyt sinnikkäästi saada kesäksi avattua uuden terassin työllistääkseen lomautettua henkilökuntaa. Terassi­hakemukseen ehti jo tulla Helsingin kaupungilta kieltävä vastaus.

Asiasta nousi sosiaalisessa mediassa kohu. Perjantaina kaupungilta ilmoitettiin, että terassin rakentaminen voisi sittenkin olla mahdollista.

”Pyysimme, että kaupunkiympäristön toimialalla vielä arvioitaisiin [Tavastian] tilanne uudelleen, ja nyt näyttää siltä, että terassi Kampintorille onnistuu”, kirjoitti kaupunkiympäristön apulaispormestari Anni Sinnemäki Twitterissä.

Tavastia ja sen yhteydessä toimiva Semifinal-klubi ovat kiinni, ja ravintola Ilves on toiminut rajoitetusti.

Valtaosa henkilökunnasta on lomautettuna. Konsertteja on jouduttu jatkuvasti siirtämään eteenpäin, pahimmillaan viisi kertaa.

Tavastian lähellä sijaitsevalle Kampintorille klubin katse kääntyi sen jälkeen kun selvisi, että lauantaina aukeavalla Kasarmitorin jättiterassilla ei riittäisi paikkoja kaikille halukkaille.

Terassilupahakemuksessa oli selvitettävä käytännön asiat jätehuoltoa ja järjestyksen­valvontaa myöten. Lisäksi tuli selvittää, miten torilla sijaitseva Ernst Billgrenin taideteos rajattaisiin.

”Tehtiin iso työ hakemuksen kanssa, minkä jälkeen meille ilmoitettiin, että terassipaikka ei ’aiemman kokemuksen mukaan’ ole mahdollinen. Ei, vaikka taideteos aidattaisiin”, liiketoimintajohtaja Hartikainen ihmettelee.

Kun Kasarmitorin ja Kampintorin terassipaikat näyttivät menneen sivu suun, päätettiin Tavastian yhteydessä toimivalle ravintola Ilvekselle hakea parklet-terassia. Parklet on pysäköintiruutu, joka otetaan tilapäisesti muuhun käyttöön.

Tavastia oli Hartikaisen mukaan saanut parklet-luvan jo viime kesänä mutta vetäytyi siitä lopulta epävarman tilanteen vuoksi. Noin 2 000 euron terassimaksu ehdittiin kuitenkin maksaa ja kaupungin kanssa sovittiin, että se siirretään seuraavalle vuodelle.

”Siksi ajattelimme tämän olevan lähinnä muodollinen ilmoitus. Mutta hakemusta ei hyväksyttykään.”

Helsingin kaupunkiympäristön alueiden käytön tiimipäällikön Jarmo Talvaston mukaan parklet-lupaa ei enää tänä vuonna voitu myöntää, sillä jo viime kesänä siitä oli tullut sanomista katu- ja liikennesuunnittelun puolelta.

”Pyrimme joustamaan koronan vuoksi niin paljon kuin mahdollista ja ajattelimme, että yhden kesän se siinä menisi. Mutta sittemmin on tullut selkeät ohjeet, ettei tämä ole luvallista.”

Hartikainen toivoi Helsingin kaupungilta selkeyttä viestintään ja joustoa byrokratiaan. Jos jo alkuvaiheessa on selvää, ettei terassilupaa heltiä, on hakemusten täyttämiseen turhaa tuhlata vähäisiä resursseja.

”Ei tunnu siltä, että yrittäjiä autettaisiin yhtään tai Helsingin keskustaa haluttaisiin elävöittää.”

Hartikaisen mukaan Tavastian liikevaihto on romahtanut koronakriisin seurauksena ja vuosi 2020 jäi rajusti tappiolliseksi. Pientä toivoa on näkyvissä, sillä ravintola- ja tapahtuma-alan rajoitukset lieventyvät pian Helsingissäkin. Klubia pyöritetään kuitenkin tällä hetkellä täysin valtion avustusten varassa.

”Jos ei olisi kustannustukea, niin ei olisi varaa täytellä edes näitä hakemuslappusia.”

Terassilupien käsittelyssä on ollut Talvaston mukaan henkilöstövajausta, mikä on osaltaan vaikeuttanut viestintää. Lisäksi eri työntekijät saattavat käsitellä hakemuksia eri tavoilla.

”Lausunnot eivät välttämättä ole yhdenmukaisia, vaikka tietysti niiden pitäisi olla. On myös hankalaa antaa yleispäteviä ohjeistuksia lupien hakuun.”

Talvasto sanoo, että kaupunki haluaa yleisesti tarjota joustavia mahdollisuuksia yrittäjille. Parklet-lupien haku onkin vilkastunut selvästi jo viime kesänä, ja niiden kysyntä terassi­käyttöön on lisääntymässä entisestään.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat