Jättiterassi aukeaa Kasarmitorilla lauantaina – Helsinki-päivänä luvassa myös kaupunkilaisten toivomia tapahtumia - Kaupunki | HS.fi

Jättiterassi aukeaa Kasarmitorilla lauantaina – Helsinki-päivänä luvassa myös kaupunkilaisten toivomia tapahtumia

Pelastuslaitoksen kulkue kiertää miltei kaikki Helsingin kaupunginosat.

Helsinki-päivä on perinteisesti koonnut ihmisiä yhteen. Kuva on vuodelta 2018.

10.6. 14:25

Helsinki-päivää vietetään lauantaina 12. kesäkuuta. Tänä vuonna juhlitaan kaupungin 471. syntypäivää. Tarjolla on useita koronaturvallisia tapahtumia ja näyttelyitä, jotka eivät vaadi suurten joukkojen kokoontumista.

Helsingin tapahtumasäätiön viestintäpäällikkö Laura Gottleben kertoo, ettei viime vuoden kaltaista täysin virtuaalista tapahtumaa haluttu järjestää uudelleen.

Koronaturvallisia ehdotuksia kerättiin keväällä kaupunkilaisten äänestettäväksi, ja niistä kymmenen suosituinta järjestetään lauantaina. Lisäksi muut tahot saattavat järjestää päivänä omia tapahtumiaan.

HS poimi ohjelmanumeroiden joukosta viisi kiinnostavaa tärppiä.

Kasarmitorin jättiterassi

Kasarmitorin kesäterassin avajaisia vietetään lauantaina. Senaatintorilta Kasarmintorille siirtyvälle suurterassille valittiin 121 hakijan joukosta 12 ravintolatoimijaa. Alueella kerrotaan löytyvän syötävää eri ruokakulttuureista aina Meksikosta Lähi-Itään.

Suunnitelman mukaan terassi on auki joka päivä hieman yli kahden kuukauden ajan, elokuun 15. päivään saakka. Helsingin kaupungin tiedotteen mukaan terassilla huomioidaan koronaturvallisuus. Terassilla on tarkoitus olla yhteensä noin 560 asiakaspaikkaa.

Terassin aukioloihin vaikuttavat ravintolarajoitukset. Alue aukeaa aamulla kello 9 ja sulkeutuu voimassa olevien rajoitusten mukaan: ruokaravintolat saavat olla auki iltayhdeksään ja anniskelu päättyy iltakahdeksalta.

Lue lisää: Viime vuonna suosiota kerännyt Helsingin jättiterassi siirtyy ensi kesänä Senaatintorilta Kasarmitorille

Helsinki-päivän juhla

Perinteistä Helsinki-päivän juhlaa voi seurata netistä kaupungin Helsinki-kanavalta. Hybriditilaisuudessa pormestari ja apulaispormestarit jakavat kultaiset Helsinki-mitalit kymmenelle ansioituneelle kansalaiselle yhteiskunnan eri alueilta.

Lisäksi palkitaan urheilun, kulttuurin, taiteen ja tieteen saralla ansioituneita helsinkiläisiä. Lähetys on katsottavissa Helsinki-kanavalta kello 17.30 alkaen.

Pelastuslaitoksen juhlaparaati

Helsingin pelastuslaitos järjestää juhlaparaatin Helsinki-päivän ja pelastuslaitoksen 160-vuotisen historian kunniaksi. Kulkueessa nähdään muun muassa laitoksen museoautoja ja hälytysajoneuvoja.

Paraatin reitti on yli 100 kilometriä pitkä, ja se kulkee lähes jokaisen kaupunginosan läpi. Juhlakulkuetta voi seurata turvallisesti ikkunoista, pihoilta ja teiden varsilta. Paraati ajetaan poliisisaattueessa.

Tarkempi reitti ja aikataulut löytyvät kaupungin karttapalvelusta.

Auringonkukkatempaus

Luvassa on myös kukkien viljelykampanja, jonka tavoitteena on istuttaa Helsinkiin 100 000 auringonkukkaa.

Siemeniä voi noutaa kello 12–15 Pasilan ratapihalla sijaitsevalta yhteisöviljelmältä, Kääntöpöydältä. Nouto järjestetään porrastetusti, ja oman aika täytyy varata etukäteen. Paikalta saa myös Uudenmaan maakuntakukan valkovuokon siemeniä.

Illalla kello 17–19 järjestetään aiheeseen liittyvä etätapahtuma, jossa esitellään kukkien kylvöä ja hoitoa myös heille, jotka eivät päässeet Kääntöpöydälle noutamaan siemeniä ja taimia. Tapahtuman päättää paikallismuusikko Kuuhullun akustinen konsertti klo 18.30. Lähetystä voi seurata Dodo ry:n Youtube-kanavalta.

Korttelikinojen Helsinki

Helsingin elokuvateatterimenneisyyteen voi tutustua koronaturvallisesti kävellen. Rastisuunnistus esittelee parhaat palat kaikista Helsingin yhteensä 140:stä elokuvateatterisijainnista kautta aikojen.

Piilotettuja rasteja etsitään älypuhelimen avulla. Rasteja löytyy niin keskustan alueelta kuin pienemmistä kaupunginosista. Korttelikinokierrokselle voi osallistua vielä Helsinki-päivän jälkeenkin.

Helsinki-päivän koko ohjelma löytyy kaupungin verkkosivuilta.

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat