Pääkaupunki­seutu siirtyi kiihtymis­vaiheeseen: Ravintola­rajoitukset lievenemässä jo perjantaina – Tämä kaikki muuttuu - Kaupunki | HS.fi

Pääkaupunki­seutu siirtyi kiihtymis­vaiheeseen: Ravintola­rajoitukset lievenemässä jo perjantaina – Tämä kaikki muuttuu

Valtioneuvosto päättää ravintoloita koskevien rajoitusten lievenemisestä perjantaina ylimääräisessä istunnossaan. Kokoontumisrajoituksiin ja tapahtumien järjestämiseen on tulossa helpotusta ensi viikon tiistaina.

Ihmiset nauttivat auringosta Cafe Caruselin terassilla Helsingin Kaivopuistossa lauantaina 29. toukokuuta 2021.

10.6. 12:05 | Päivitetty 11.6. 9:42

Pääkaupunkiseudun koronakoordinaatioryhmä linjasi torstaina, että pääkaupunkiseutu on siirtynyt epidemian pahimmasta tasosta alaspäin kiihtymisvaiheeseen.

Eri tasoilla eli perustasolla, kiihtymisvaiheessa ja leviämisvaiheessa on voimassa erilaisia rajoituksia, ja varsinkin ravintolarajoitukset ovat puhuttaneet viime päivinä. Niistä päättää maan hallitus.

Hallitus on edellyttänyt, että ensin Uudenmaan alueellisten koronaryhmien tulee linjata, että alue on siirtynyt tai siirtymässä kiihtymisvaiheeseen.

Sosiaali- ja terveysministeriö kertoi torstaina Twitterissä, että ravitsemisliikkeitä koskevien rajoitusten keventämisestä päätetään perjantaina aamupäivällä ylimääräisessä valtioneuvoston istunnossa. Tavoitteena on, että kevennykset tulevat voimaan jo perjantaina 11. kesäkuuta.

Uudellamaalla voi ensi viikon tiistaista lähtien järjestää kokoontumisia ilman henkilömäärärajoituksia sisätiloissa ja rajatuissa ulkotiloissa. Etelä-Suomen aluehallintovirasto (avi) tiedotti torstaina ryhtyneensä alueellisen koordinaatioryhmän linjauksen jälkeen valmistelemaan päätöstä kokoontumisrajoitusten lieventämisestä.

Yli kymmenen hengen tapahtumissa sisätiloissa täytyy edelleen olla mahdollisuus säilyttää turvavälit. Yli 50 hengen ulkotilaisuuksissa ei vaadita tietyn mittaisia turvavälejä, mutta osallistujien on voitava pitää fyysistä etäisyyttä toisiinsa.

Lisäksi Itä-Uusimaa ja Länsi-Uusimaa lukuun ottamatta Espoota ja Kauniaisia palaavat perustasolle, ja siellä kokoontumisrajoitukset ollaan kumoamassa kokonaan.

Kokoontumisrajoitusten lieventyminen on tulossa voimaan ensi viikon tiistaina. Aluehallintovirasto kertoi julkaisevansa päätöksen maanantaina ja se tulisi voimaan tiistaina 15. kesäkuuta.

HS listasi keskeiset asiat, jotka muuttuvat, kun epidemiassa on siirrytty lievemmälle tasolle. Tiedot perustuvat valtioneuvoston antamiin suosituksiin.

Viime kädessä monista alueellisista rajoituksista päättävät kaupungit ja aluehallintovirastot. Pääkaupunkiseudulla rajoituksia puretaan tiistaista 15. kesäkuuta alkaen.

Tapahtumat ja kokoontumiset

Tähän mennessä yleisötilaisuuksiin on pääkaupunkiseudulla voinut osallistua enintään kymmenen henkilöä sisätiloissa ja 50 henkilöä rajatuissa ulkotiloissa. Ulkotiloissa on voitu kuitenkin järjestää myös yli 50 henkilön tilaisuuksia, jos yleisötilat voidaan jakaa lohkoihin.

Kiihtymisvaiheessa yleisötilaisuuksien ja tapahtumien osallistujamääriä ei enää tarvitse rajoittaa. Osallistujien ja seurueiden on kuitenkin edelleen vältettävä lähikontaktia toisiinsa, kun sisätiloissa on yli 10 ja rajatuissa ulkotiloissa yli 50 henkilöä.

Yksityistilaisuuksia koskee molemmissa tapauksissa sama suositus kuin yleisötilaisuuksia.

Lisäksi pääkaupunkiseudun uuden linjauksen mukaan kuntien asiakaspalvelutilat avataan lukuun ottamatta kuntosaleja ja ryhmäliikuntaharrastustiloja. Avattavia tiloja ovat kirjastojen lukusalit, ryhmäkäytön tilat ja omatoimikäyttö sekä kulttuuritalojen ja muiden vastaavien esitys- ja opetustilat.

Asiakaspalvelutiloissa ei käytetä enää kaavamaisia asiakasmäärärajoituksia, vaan huolehditaan tilakohtaisesti terveysturvallisuuden toteutumisesta. Esimerkiksi uimahallien ja maauimaloiden kapasiteettia voidaan siis lisätä, kun aiemmin ne ovat toimineet enintään puolella normaalista asiakasmäärästä.

Etelä-Suomen aluehallintovirasto kertoo perjantaina tarkemmin tapahtuma-alaa koskevista rajoituksista. Esimerkiksi Finnkinosta sanotaan, että muilla alueilla kiihtymisvaiheeseen siirtyminen on tarkoittanut kapasiteettirajoituksen poistumista. Tällöin ainoiksi rajoituksiksi jäisivät hygieniavaatimukset ja turvaväleistä huolehtiminen.

Ravintolat ja anniskelu

Uudellamaalla ruokaravintolat ovat tähän mennessä saaneet anniskella kello 20 asti ja olla auki kello 21 asti. Sisätiloissa asiakaspaikoista on saanut täyttää enintään 75 prosenttia. Keskiviikosta lähtien ruokaravintolat saivat tunnin pidennykset aikoihin, mutta baareissa ne pysyivät ennallaan.

Anniskeluravintoloissa eli baareissa anniskelu on ollut sallittua kello 18 asti ja ovet pitää sulkea kello 19. Sisätiloissa on saanut olla käytössä enintään puolet asiakaspaikoista.

Sisätiloissa asiakkaat on ohjattu omalle istumapaikalle, jonka pitää olla pöydän tai tason ääressä. Myös ulkoterasseilla jokaisella pitää olla oma istumapaikka. Karaoken laulaminen ja tanssiminen ovat olleet sisätiloissa kiellettyjä.

Kiihtymisvaiheessa taas kaikki ravitsemisliikkeet voivat anniskella kello 22 asti ja mennä kiinni tuntia myöhemmin. Asiakaspaikkarajoitukset jäävät voimaan, mutta niin sanottu tanssi- ja laulukielto poistuu.

Harrastukset

Ryhmäharrastustoimintaa on rajoitettu eri kunnissa hieman eri tavoin, ja aiemmin esimerkiksi pääkaupunkiseudun kaupunkien hallinnoimissa tiloissa lasten kilpailutoiminta on ollut mahdollista vain ulkotiloissa.

Pääkaupunkiseudun uuden linjauksen mukaan vuonna 2001 syntyneiden ja tätä nuorempien harrastuksiin liittyvä kilpailutoiminta mahdollistetaan myös kaupunkien hallinnoimissa sisätiloissa 15. kesäkuuta alkaen rajoitetusti. Kisojen yleisöä koskevat edelleen Etelä-Suomen aluehallintoviraston päätökset yleisötilaisuuksien osanottajamääristä.

Aikuisten harrastustoiminta mahdollistetaan myös kaupunkien hallinnoimissa sisätiloissa kesäkuun puolivälistä alkaen rajoitetusti. Aikuisten liikuntaharrastukset mahdollistetaan kuitenkin edelleen vain ulkotiloissa.

Opetus ja koulutus

Leviämisvaiheessa korkeakouluissa ja toisella asteella on vältettävä lähikontakteja. Esimerkiksi Helsingin yliopistossa opetus toteutetaan pääasiassa etäopetuksena heinäkuun loppuun asti.

Kiihtymisvaiheeseen siirryttäessä voidaan korkeakouluissa järjestää lähiopetusta joustavammin. Osallistujien tulee kuitenkin välttää lähikontakteja, kun sisätiloissa on yli 10 ja rajatuissa ulkotiloissa yli 50 henkilöä.

Pääkaupunkiseudulle uuden linjauksenkin jälkeen voimaan jäävät rajoitukset koskevat aikuisten ohjattua liikuntaharrastustoimintaa sisätiloissa, kuntosalien ja ryhmäliikuntatilojen aikuisten omatoimikäyttöä sekä aikuisten kilpailu-, ottelu- ja turnaustoimintaa sisätiloissa. Lisäksi aiemmat suositukset etätyöstä ja kasvomaskien käytöstä ovat edelleen voimassa.

Koko Uudenmaan siirtyminen leviämisvaiheesta kiihtymisvaiheeseen on vielä epävarmaa.

Hus-alue täyttää kaikki kiihtymisvaiheen kriteerit ilmaantuvuus­lukua lukuun ottamatta. Tartuntoja saisi olla kahden edellisen viikon aikana enintään 25 sataatuhatta asukasta kohden, mutta keskiviikkona alueen ilmaantuvuusluku oli THL:n mukaan 53,8.

Oikaisu 10.6. kello 12.41: Tekstissä väitettiin aluksi, että pääkaupunkiseudun koronakoordinaatioryhmä olisi linjannut Hus-alueen olevan kiihtymisvaiheessa. Ryhmän linjaus koski vain pääkaupunkiseutua.

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat