Espoolta vaaditaan selvitystä siitä, vaarantuiko vaali­salaisuus Espoon Leppävaaran drive-in-äänestys­paikalla - Kaupunki | HS.fi

Espoolta vaaditaan selvitystä siitä, vaarantuiko vaali­salaisuus Espoon Leppävaaran drive-in-äänestys­paikalla

Eduskunnan oikeusasiamies päätti aloittaa selvityksen Leppävaaran drive-in-äänestyspaikan järjestelyistä.

Malmin lentokentällä Helsingissä pystyi antamaan äänensä ennakkoon drive-in-äänestyspaikassa.

10.6. 11:04 | Päivitetty 10.6. 11:30

Espoon Leppävaaran drive-in-äänestyspaikan toiminta on joutunut selvityksen alle.

Syynä on eduskunnan oikeusasiamiehen tekemä tarkastus, jossa paljastui ohjeistuksesta poikkeavia menettelyitä vaalisalaisuuden varmistamiseksi.

Oikeusasiamies lähettää Espoon kaupungille selvityspyynnön järjestelyistä äänestyspaikalla.

Selvitys koskee erityisesti autolla äänestämään tulleiden ihmisten vaalisalaisuutta. Oikeusasiamiehen tarkastusraportin mukaan vaalitoimitsijat eivät olleet poistaneet ketään autosta äänestämisen ajaksi.

Oikeusministeriön ja Kuntaliiton antaman ohjeistuksen mukaan drive-in-äänestämien edellytyksenä on, että äänestäjä on autossa yksin.

Tarkastajien mukaan äänestyspaikan menettely saattoi vaarantaa vaalisalaisuuden säilymisen.

Tarkastusraportin mukaan Leppävaaran drive-in-äänestyspaikalla ei ollut varsinaista äänestyskoppia tai sermiä, vaan äänestäjä suojasi vaalilipukkeen kirjoitusalustan kannella.

Vaalitoimitsijoiden mukaan äänestäjä oli voinut antaa suostumuksensa siihen, että autossa on myös muita henkilöitä kuin lapsia äänestyksen aikana. Tämä menettely oli varmistettu Espoon keskusvaali­lautakunnalta.

Oikeusministeriön ja Kuntaliiton ohjeistuksen mukaan tilanteessa, jossa autossa on äänestykseen tultaessa useita henkilöitä, on joko äänestäjän tai muiden noustava äänestyksen ajaksi ulos autosta.

Helsingissä tätä ohjeistusta noudatettiin keskusvaali­lautakunnan sihteerin Veera Reunan mukaan tarkasti.

”Vain yksi henkilö sai olla autossa äänestyksen ajan.”

Poikkeuksena tähän olivat ainoastaan avustajat. Avustettava äänestäjä sai valita itse avustajansa, jolloin se saattoi poikkeuksellisesti olla auton kuljettaja, Reuna kertoo.

Helsingissä auton muut matkustajat poistuivat autosta äänestysteltan ulkopuolella.

Espoon kaupungin lisäksi oikeusasiamies on pyytänyt oikeusministeriöltä lausunnon vaalisalaisuuden varmistamisesta poikkeuksellisissa äänestysjärjestelyissä.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat