Helsinki aloittaa 25–29-vuotiaiden korona­rokotukset ensi viikolla, pääkaupunki­seudulla puretaan useita rajoituksia - Kaupunki | HS.fi

Helsinki aloittaa 25–29-vuotiaiden korona­rokotukset ensi viikolla, pääkaupunki­seudulla puretaan useita rajoituksia

Kirjastojen lehtilukusalit avautuvat, ja museoiden kävijärajoitukset poistuvat pääkaupunkiseudulla. Osassa Uuttamaata kokoontumisrajoitukset puretaan kokonaan.

10.6. 18:56

Yleisötapahtumien rajoitukset lievenevät ja asukkaiden harrastusmahdollisuudet vapautuvat pääkaupunkiseudulla ensi viikon aikana.

Tämä on seurausta siitä, että koronavirusepidemian pahin vaihe on ohi. Pääkaupunkiseutu ja Keski-Uusimaa pysyvät kuitenkin vielä epidemian toiseksi vakavimmalla tasolla eli niin sanotussa kiihtymisvaiheessa.

Myös koronarokotuksissa siirrytään seuraavaan vaiheeseen. Helsinki avaa ensi maanantaina koronarokotukset uudelle ikäryhmälle: tänä vuonna 25 vuotta täyttäville tai sitä vanhemmille.

Vantaa rokottaa jo nyt tänä vuonna 20 vuotta täyttäviä, ja Espoossa rokotusvuorossa ovat 30-vuotiaat tai sitä vanhemmat.

Etelä-Suomen aluehallintovirasto ilmoitti torstaina illalla, että muutokset kokoontumisrajoituksissa tulevat voimaan ensi viikon tiistaista lähtien.

Pääkaupunkiseudulla ja Keski-Uudellamaalla kokoontumisia voi järjestää sisätiloissa ja rajatuissa ulkotiloissa ilman henkilö­määrä­rajoitusta mutta tietyin ehdoin.

Yli 10 hengen kokoontumiset sisätiloissa ja yli 50 hengen tilaisuudet voidaan järjestää, kunhan osallistujat noudattavat terveysviranomaisten hygieniaohjeita. Osallistujien pitää sisätiloissa edelleen pysytellä vähintään kahden metrin etäisyydellä toisistaan.

Ulkotapahtumissa etäisyysrajoitukset poistuvat.

Länsi- ja Itä-Uudellamaalla rajoitukset voidaan purkaa jo kokonaan, sillä niissä on palattu epidemian perusvaiheeseen.

Pääkaupunkiseudun kaupungit purkavat rajoituksia tiloissaan ensi tiistaista lähtien.

Muun muassa lasten ja nuorten kilpailutoiminta on sen jälkeen mahdollista myös sisätiloissa terveysviranomaisten ohjeiden mukaisesti. Lisäksi mahdollista on jälleen aikuisten harrastustoiminta ulkotiloissa.

Museoiden yleisörajoituksia voidaan purkaa, ja kirjastojen lehtilukusalit avautuvat.

Pormestari Jan Vapaavuori (kok) kertoi tiedotustilaisuudessaan torstaina, että taudin ilmaantuvuusluku pääkaupunkiseudulla on ensimmäistä kertaa kuukausiin pienentynyt alle 50 tapauksen rajan.

Ilmaantuvuusluku on nyt 49 tautitapausta 100 000:ta asukasta kohden kahden viikon jaksolla.

Pormestari Vapaavuori muistutti, että tautia on alueella edelleen.

Muut epidemian tunnusluvut, kuten sairaalahoidon tarve, ovat pienentyneet jo useita päiviä sitten. Tällä hetkellä osastohoidossa on yhteensä neljä helsinkiläistä potilasta. Positiivisten näytteiden määrä on enää yksi prosentti otetuista testeistä.

Vapaavuori muistutti, että tautia on alueella edelleen. Niinpä kaupungin omistamat kuntosalit ja ryhmäliikuntaharrastuksen tilat pysyvät yhä suljettuina.

”Ehkä eniten tällä viikolla on keskusteltu ravintoloista. Muistutan, että päätöksenteko ravintoloiden rajoitusten purkamisessa on hallituksen käsissä.”

Lue lisää: Pääkaupunkiseutu siirtyi kiihtymisvaiheeseen, STM: Ravintolarajoituksia pyritään keventämään heti perjantaina – Tämä kaikki muuttuu

Vapaavuori muistutti ensi lauantaina vietettävästä Helsinki-päivästä, jossa on monenlaista terveysturvallista ja virtuaalista ohjelmaa.

Kaupunki varautuu myös suojaamaan Havis Amandan patsasta juhlinnalta, jos Suomen maajoukkuepelit jalkapallon EM-kisoissa osoittautuvat menestykseksi.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat