Elielinaukion liian massiiviseksi haukuttu suunnitelma saattaakin muuttua – Yksikään ehdokkaista ei kelvannut voittajaksi - Kaupunki | HS.fi

Elielinaukion liian massiiviseksi haukuttu suunnitelma saattaakin muuttua – Yksikään ehdokkaista ei kelvannut voittajaksi

Kilpailun tuomariston puheenjohtaja on hyvin vaitonainen, sillä asiasta ollaan tiedottamassa julkisesti vasta ensi viikolla.

Havainnekuva arkkitehtuurikilpailun Albero-ehdotuksesta.

11.6. 12:44

Helsingin Elielinaukion arkkitehtuurikilpailu menee toiselle kierrokselle ja tuloksista kertominen siirtyy ensi syksyyn. Mikäli viidestä esillä olleesta ehdokkaasta olisi löytynyt selkeä voittaja, siitä olisi ennakkotietojen mukaan tullut tieto 10. kesäkuuta mennessä.

Lue lisää: ”Katsoin ensin, että apua” – HS julkaisee massiiviset suunnitelmat Helsingin ytimen muuttamiseksi

Elielinaukion uudistussuunnitelmia luotsaavan Elielinaukion kehitys oy:n toimitusjohtaja, arkkitehti Vesa Olkkola kertoo, ettei selkeää voittajaa löytynyt.

”Kaikissa ehdotuksissa oli tuomariston mielestä kehittämisen varaa. Erityisesti rakentamisen volyymi on ollut asia, jota on pohdittu”, hän kertoo.

Tuomariston puheenjohtaja on kaupunkiympäristön apulaispormestari ja vihreiden pormestariehdokas Anni Sinnemäki. Lisäksi tuomaristoon kuuluu 10 muuta jäsentä, esimerkiksi Vesa Olkkola itse, italialainen arkkitehti Cino Zucchi, Helsingin kaupunkiympäristön toimialajohtaja Mikko Aho ja maisema-arkkitehti Anu Lamminpää Helsingin kaupungilta.

Elielinaukion suunnitelmat ja erityisesti rakentamisen määrä on herättänyt hyvin paljon myös julkista keskustelua. Jos jokin esillä olleista ehdotuksista olisi valittu voittajaksi, se olisi voinut vaikuttaa jopa ihmisten äänestyspäätöksiin sunnuntaina – onhan kovaa kisaa Helsingin pormestaripaikasta käyvä Anni Sinnemäki tuomariston puheenjohtaja.

Päätöksen siirtyminen syksylle tarkoittaa myös, että Sinnemäki saattaa toimia eri roolissa kuin nyt antaessaan arviotaan.

Sinnemäki on hyvin vaitonainen HS:n soittaessa hänelle aiheesta. Asiasta ollaan tiedottamassa julkisesti ensi viikolla, ja Sinnemäki korostaa, ettei ole ”korrektia” muuta tuomaristoa kohtaan alkaa lörpöttelemään asiasta ennen sitä.

”Toisen kierroksen työstämisessä etsitään ehdotuksiin uudistumista ja tavoitellaan pienempää volyymia”, hän suostuu sanomaan.

Sitä hän ei kerro, mitkä esillä olleista viidestä ehdotuksesta aiotaan valita toiselle kierrokselle.

”Mutta kilpailun tavoitteet ja reunaehdot eivät ole muuttuneet. Haluamme hyvää kaupunkitilaa, uuden kerroksen kaupunkiin ja kävelylle paremmat olosuhteet.”

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat