Poliisi ei aloita esi­tutkintaa perus­suomalaisten vaalimainos­tapauksessa – ”Kyse on ollut sopimus­ehdon tulkinnasta” - Kaupunki | HS.fi

Poliisi ei aloita esi­tutkintaa perus­suomalaisten vaalimainos­tapauksessa – ”Kyse on ollut sopimus­ehdon tulkinnasta”

Perussuomalaiset halusivat tutkintapyynnössään selvitystä siihen, onko asiassa syytä epäillä virkarikosta.

Helsingin kaupungin liikennelaitos ja JCDecaux poistivat yhden Helsingin perussuomalaisten ulkomainoksen. Kuntavaalikampanjan muut mainokset ovat paikallaan.

11.6. 15:37

Poliisi ei aloita esitutkintaa liittyen tapaukseen, jossa ulkomainosyhtiö JCDecaux ja Helsingin kaupungin liikennelaitos (HKL) päättivät poistaa perussuomalaisten tietyt vaalimainokset katukuvasta, Helsingin poliisi tiedottaa.

Päätös poistaa mainokset syntyi, kun ne keräsivät paljon huomiota sosiaalisessa mediassa viikonlopun aikana. Mainokset ehtivät olla katukuvassa noin viikon ajan.

Mainosten oli katsottu vihjaavan, että Helsingin vuokra-asuntojen myöntämisessä suosittaisiin maahanmuuttajia. Mainoksia on pidetty muun muassa rasistisena.

Perussuomalaiset ilmoitti tiistaina tehneensä poliisille tutkintapyynnön siitä, rikkoivatko JCDecaux ja mainospaikan omistaja HKL sananvapautta, kun ne määräsivät mainokset poistettaviksi.

Poliisin mukaan tutkintapyynnössä pyydettiin selvittämään, olisiko kaupungin viranhaltijan pitänyt tehdä mainosten poistamisesta hallintopäätös. Päätöstä ei tehty, joten puolue halusi tietää, onko asiassa syytä epäillä virkarikosta.

Tutkintapyynnössä toivottiin poliisin mukaan myös selvitystä siitä, onko asiassa kyse syrjinnästä ja mitkä ovat kaupungin viranhaltijan poliittiset motiivit asiassa.

Viranhaltijaa ei poliisin mukaan ole syytä epäillä virkarikoksesta.

Poliisin käsityksen mukaan kysymys ei ole ollut sellaisesta hallintoasian käsittelystä, jossa päätöksen tekemättä jättäminen tulisi virkarikoksena rangaistavaksi.

”Kysymys on ollut sopimusehdon tulkinnasta, eikä tällaiseen sovelleta hallintolain määräyksiä. Asiassa ei ole syytä epäillä myöskään syrjintää tai muutakaan rikosta”, tutkinnanjohtaja, rikostarkastaja Teemu Jokinen sanoo tiedotteessa.

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat