Vantaalla avattiin uusi palvelu ilmiannoille kiusaamisesta – ”Vanhemmat ovat usein siinä uskossa, että kuulevat kyllä lapsiltaan” - Kaupunki | HS.fi

Vantaalla avattiin uusi palvelu ilmiannoille kiusaamisesta – ”Vanhemmat ovat usein siinä uskossa, että kuulevat kyllä lapsiltaan”

Uudenlaiselle verkkopalvelulla halutaan madaltaa koululaisten kynnystä kertoa kohtaamastaan kiusaamisesta eteenpäin.

16.8. 13:36

Onko some turvallinen paikka lapselle? Ei välttämättä aina.

Vantaan kaupunki on päättänyt tarjota 3.–9.-luokkalaisille uudenlaisen palvelun, joka ohjeistaa ja auttaa sosiaalisen median ongelmatilanteissa.

Someturva-palvelu esimerkiksi opastaa käyttäjilleen suosituimpien somepalvelujen käyttöä ja niiden asetusten muokkaamista turvallisemmiksi. Lisäksi palvelussa voi ilmoittaa kohtaamastaan kiusaamisesta, jolloin asiantuntijat arvioivat tilanteet ja lähettävät muutaman päivän kuluessa toimintaohjeita.

Someturva-palvelua on jo aikaisemmin pilotoitu kuudessa vantaalaisessa koulussa. Nyt palvelun käyttäjiksi siirtyy noin 19 000 vantaalaista koululaista.

Kiusaamisen lisäksi lapset voivat kohdata netissä myös häirintää, joka voi pahimmillaan olla rikollista toimintaa.

”Vanhemmat ovat usein siinä uskossa, että kuulevat kyllä lapsiltaan, jos jotain kurjaa tapahtuu. Olemme kuitenkin huomanneet, että suurin osa vakavien rikoksien kohteeksi joutuneista lapsista ei ole kertonut asiasta aikuiselle”, kertoo tiedotteessa Someturvan toimitusjohtaja ja sosiaalisen median tutkijana toiminut Suvi Uski.

Uskin mukaan somehäirintää tai -kiusaamista kokevilla henkilöillä on korkea kynnys pyytää apua. Vuonna 2019 julkaistun kouluterveyskyselyn mukaan kolme neljästä lapsesta ei ollut kertonut vanhemmalle tulleensa seksuaalisesti ahdistelluksi verkossa.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat