Käpylän Käärmetalo sai kansainvälistä tunnustusta - Kaupunki | HS.fi

Käpylän Käärmetalo sai kansainvälistä tunnustusta

Rakennuksen peruskorjaus palkittiin.

Käärmetalon korjaus palkittiin.

11.9. 12:20

Helsingin Käpylässä sijaitsevan Käärmetalon peruskorjaus on voittanut kansainvälisen Docomomo Rehabilitation Award -palkinnon. Se myönnetään poikkeukselliselle modernin arkkitehtuurin kunnostushankkeelle.

Palkintoja jaettiin kaikkiaan kymmenessä eri sarjassa. Käärmetalo palkittiin sarjassa, jonka kohteissa innovatiivista tutkimusta sovelletaan arkisessa arkkitehtuurissa esimerkiksi kaupunkien asuinkohteissa.

Palkituiksi tulivat muiden muassa Sydneyn oopperatalon suojelusuunnitelma ja Ludwig Mies van der Rohen suunnitteleman Neue Nationalgalerie -taidemuseon kunnostushanke Berliinissä. Palkitsemisen takana on kansainvälinen modernin arkkitehtuurin suojeluun ja dokumentointiin erikoistunut järjestö Docomomo International.

Huonoon kuntoon päässeessä Käärmetalossa aloitettiin peruskorjaus vuonna 2016. Sen ensimmäinen vaihe valmistui vuonna 2018, toinen vaihe syksyllä 2020.

Kunnostushankkeessa uusittiin ja kunnostettiin niin talojen rakenteita, painovoimaista ilmanvaihtoa ja julkisivuja kuin yhteisiä tiloja ja asuntojen kiinteää sisustustakin.

Käärmetalon peruskorjauksen suunnittelusta vastasi Kati Salonen ja Mona Schalin Arkkitehdit oy. Pääurakoitsija oli YIT Rakennus oy.

Käärmetalon peruskorjaus palkittiin Arkkitehtuurin Finlandia -palkinnolla vuonna 2019.

Vuonna 1951 valmistunut Käärmetalo on arkkitehti Yrjö Lindegrenin Helsingin kaupungin vuokra-asunnoiksi suunnittelema asuinrakennusten ryhmä.

Helsingin kaupungin asunnot oy:n omistama Käärmetalo on asemakaavalla suojeltu sisätiloja ja korttelin pihaympäristöjä myöten.

Kahdesta asuinrakennuksesta ja huoltorakennuksesta koostuva rakennusryhmä on saanut nimensä ketjumaisesta, käärmettä muistuttavasta muodostaan.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat