Hus suunnittelee jo koronatestaamisen puolittamista – Testaaminen painottuu jatkossa tiettyihin ihmisryhmiin - Kaupunki | HS.fi

Hus suunnittelee jo koronatestaamisen puolittamista – Testaaminen painottuu jatkossa tiettyihin ihmisryhmiin

Koronatestaaminen vähenee todennäköisesti vasta marraskuusta alkaen.

Perusterveiden rokotettujen testaamista vähennetään tuntuvasti.

15.9. 9:59

Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirissä suunnitellaan koronatestikapasiteetin puolittamista.

Sosiaali- ja terveysministeriö (STM) tiedotti tiistaina uudesta kansallisesta koronaviruksen testaus- ja jäljitysstrategiasta, joka tuo suuria muutoksia testauskäytäntöihin.

Lue lisää: Kahdesti rokotettujen testaamisesta luovutaan laajalti, ministeri Kiuru kannustaa suomalaisia nyt kotitestien käyttöön

Uudistetun linjan mukaisesti STM ei enää suosittele vähäoireisten kahdesti rokotettujen laajaa testaamista.

Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin (Hus) diagnostiikkajohtajan Lasse Lehtosen mukaan uudet valtakunnalliset kriteerit ovat samansuuntaiset, kuin viime viikolla Uudellamaalla alueellisesti voimaan tulleet testikriteerit.

”Alueellisissa kriteereissä huomioimme yli 60-vuotiaiden testaamisen, sillä keväällä toisen annoksen saaneiden riskiryhmien rokotesuoja alkaa pikkuhiljaa hiipumaan ja testaamiselle voi olla tarvetta”, Lehtonen sanoo.

Lue lisää: Uudenmaan koronatestaus­kriteerit muuttuvat: Täysin rokotettuja lievä­oireisia henkilöitä ei pää­sääntöisesti enää testata

Hus ei ole Lehtosen mukaan tehnyt vielä päätöksiä siitä, miten uudet testauskriteerit vaikuttavat testauskapasiteetin ylläpitoon.

”Nyt tehdään omaa arviointia yhdessä terveyskeskusten kanssa. Työsuunnitelmana on, että testauskapasiteetti puolittuisi siitä, mitä se on ollut.”

Testien määrä on Lehtosen mukaan vaihdellut Hus-alueella epidemian edetessä.

Viimeisimmän tartunta-aallon aikana elokuussa testejä tehtiin enimmillään 15 000 päivässä.

Jatkuva testaaminen on sitonut satoja työntekijöitä erityisesti näytteenottoon.

Esimerkiksi siitä miten näytteenotto tullaan Husin alueella organisoimaan, käydään Lehtosen mukaan juuri keskustelua.

”Oma arvioni on että suurin piirtein kuukausi tai kaksi mennään niin kuin tähänkin saakka. Todennäköistä on, että verkostoa aletaan karsia jonkin verran marraskuusta lähtien”, Lehtonen arvioi.

Lehtosen mukaan testaus pitää kuitenkin jatkossakin olla saavutettavissa eri ihmisryhmille ja tulee huomioida muun muassa erilaiset liikkumisrajoitteet.

Koronatestiin pääsee STM:n uuden linjan mukaan vastedeskin kaikki, joilla on koronavirustautiin sopivia oireita tai epäily koronatartunnasta. Myös alle 12-vuotiailla on oikeus mennä testiin.

Testauksen painopiste siirtyy uudessa strategiassa henkilöihin, joilla on selvä tartuntariski.

Testaukseen pitää mennä etenkin silloin, jos on oireita, mutta ei ole saanut yhtään rokotetta. Uusi strategia tulee voimaan heti.

Lue lisää: Kahden rokotuksen suoja heikkenee, mutta mitä se oikeastaan tarkoittaa? Asiantuntija kertoo seurauksista

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat