Kaivopuistossa asuvan Tommi Tuomisen koira koki kivuliaan kuoleman – Rotanmyrkkyä pihaan levittänyt yhtiö pahoittelee - Kaupunki | HS.fi

Kaivopuistossa asuvan Tommi Tuomisen koira koki kivuliaan kuoleman – Rotanmyrkkyä pihaan levittänyt yhtiö pahoittelee

Helsinkiläisen taloyhtiön pihalla ulkoillut koira kuoli ilmeisesti syöttilaatikosta päässeeseen rotanmyrkkyyn. Tuholaistorjuntayhtiö Rentokilin toimitusjohtaja on pahoillaan tapahtuneesta. Yhtiö selvittää asiaa.

Helsinkiläisen Tommi Tuomisen 9,5-vuotias Pati-koira sai ilmeisesti rotanmyrkkyä elimistöönsä. Kuvassa on yksi taloyhtiön pihalla olleista syöttilaatikoista.

18.10. 15:48

Vielä pari viikkoa sitten ravintoloitsija Tommi Tuomisen Pati-koira vipelsi menemään sille ominaiseen tapaan. Sitten täysin yllättäen koiran kunto romahti ja se jouduttiin lopettamaan muutaman päivän sairastelun jälkeen.

Tuominen epäilee, että hänen koiransa kuoli taloyhtiön pihaan tuotujen rotanmyrkkyjen vuoksi.

”Missään vaiheessa ketään talon asukkaista ei ole millään tavalla varoitettu siitä, että takapihalle on levytetty myrkkyä”, Tuominen kertoo.

”Tämä osoittaa mielestäni törkeätä välinpitämättömyyttä ja huolimattomuutta.”

Tapauksesta kertoi ensimmäisenä Iltalehti.

Tuominen asuu Helsingin Kaivopuistossa pienessä taloyhtiössä, jonka takapiha on aidattu. Piha on täydellinen koiran omistajille ja talossa asuukin useita koiria.

”Me vietetään aika paljon aikaa pihalla, ystävien pieniä lapsiakin käy siellä”, Tuominen kertoo.

Asukkaiden tietämättä pihalle oli kuitenkin lokakuussa tuotu kahdeksan jyrsijätorjuntalaatikkoa, jotka sisälsivät myrkyllistä ainetta. Kun Tuominen kävi koiransa sairastumisen jälkeen tutkimassa pihaa, hän löysi sinistä myrkkyainetta myös laatikoiden ulkopuolelta takapihan istutusten alta.

Taloyhtiö tilasi torjuntatyöt tuholaistorjujayhtiö Rentokililtä. Yhtiön toimitusjohtaja Harri Siukosaari kertoo, että tapahtuneen yksityiskohtia selvitetään.

”On äärimmäisen surullista ja harvinaista, että tällaista tapahtuu. En muista kuulleeni vastaavasta koskaan. Mahdollista on, että taustalla on monen huonon sattuman summa”, hän sanoo.

Syöttilaatikot on tehty Siukosaaren mukaan lukollisiksi ja sellaisiksi, ettei myrkky ei pääse niistä normaalioloissa pois.

”Ihminen tai rottaa suurempi eläin ei pääse laatikon myrkkyihin käsiksi”, hän sanoo.

Pati-koiran virallinen kuolinsyy oli aivoverenvuoto, mutta oireiden aiheuttajan selviämiseksi odotetaan vielä ruumiinavauksen tuloksia.

Eläinlääkäreiden mukaan koiran oireet viittaavat rotanmyrkyn aiheuttamaan myrkytykseen. Myös perheen toisella koiralla todettiin myrkytykseen viittaavia oireita, ja koiralle aloitettiin lääkitys.

9,5-vuotiaan koiran oireet alkoivat toissa viikonloppuna takajalan nilkuttamisena. Myrkytystä ei ensimmäisellä lääkärikäynnillä osattu epäillä, vaan koira tuli takaisin kotiin.

Koiran tilanne huononi. Viikonlopun jälkeen se vietiin uudelleen tutkimuksiin. Ensin epäiltiin syöpää, mutta kaikki tutkimustulokset tulivat takaisin puhtaina.

”Lääkäri kysyi, olisiko mahdollista, että koiraa olisi purrut kyy. Sanoin, että koira ei ole kolmeen viikkoon käynyt muualla kuin Kaivopuistossa, ja siellä ei kyllä käärmeitä ole”, Tuominen kertoo.

Tuolloin Tuominen muisti nähneensä takapihallansa vastikään jyrsijäntorjuntalaatikon. Voisiko kyse olla rotanmyrkystä johtuvasta myrkytyksestä?

Oireet täsmäsivät eläinlääkärin mukaan rotanmyrkkyyn. Hoidot päästiin aloittamaan, mutta seuraavana yönä Tuomiselle soitettiin. Pati ei enää reagoinut ärsykkeisiin ja ainut mahdollisuus oli lopettaminen.

Tuominen on hyvin pettynyt siihen, että tieto pihalle tuoduista torjuntalaatikoista ei kulkeutunut asukkaille.

”Siinä vaiheessa, kun ensimmäiset oireet ilmenivät, jotain olisi voinut olla vielä tehtävissä”, Tuominen sanoo.

Siukosaari ei tiedä, miksi asukkailla ei ole ollut tietoa myrkytystöistä.

”Selvitämme, mitä on tapahtunut”, hän sanoo.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat