Maksuhäiriömerkinnät keskittyvät tietyille alueille Helsingissä ja Vantaalla – Katso oman asuinalueesi tilanne - Kaupunki | HS.fi

Maksuhäiriö­merkinnät keskittyvät tietyille alueille Helsingissä ja Vantaalla – Katso oman asuinalueesi tilanne

Tutkijan mukaan maksuhäiriöisten kasautuminen tietyille alueille kertoo paitsi tulotason myös elämänvaiheiden eriytymisestä.

Kontula kuuluu pääkaupunkiseudulla postinumeroalueisiin, joissa asuu eniten maksuhäiriöisiä.

20.10. 9:25

Suuri osa pääkaupunkiseudulla asuvien maksuhäiriömerkinnöistä keskittyy itäiseen ja koilliseen Helsinkiin ja Vantaaseen, selviää HS:n kokoamasta datasta.

Eniten maksuhäiriömerkintöjä on Kontulan–Vesalan postinumeroalueella, jossa maksuhäiriöisten osuus on 12,9 prosenttia täysi-ikäisistä.

Seuraavaksi eniten maksuhäiriöisiä on Hakunilassa (11,8 prosenttia), Malmilla (11,6), Puotinharjussa (11,4) ja Jakomäki–Alppikylässä (11,3).

Myös keskustan ja Etu-Töölön postinumeroalueilla maksuhäiriöisiä on 11,3 prosenttia. Keskustan postinumeroalueisiin kuuluu 00100, joka on poste restante -asiakkaiden postinumero. Sitä käyttävät esimerkiksi asunnottomat.

Vähiten maksuhäiriöisiä on Espoon Jupperissa ja Friisilässä (1 prosentti), Helsingin Paloheinässä ja Espoon Westendissä (1,5), Vantaan Ylästössä (1,8) sekä Helsingissä Tammisalossa (1,9) ja Vattuniemessä (2).

Kaupunkimaantieteen dosentti Venla Bernelius Helsingin yliopistosta sanoo, että alueelliset erot maksuhäiriömerkinnöissä kuvaavat hyvin sitä, mitä kaupunkisegregaatio eli alueellinen eriytyminen pulmallisimmillaan tuottaa.

”Taloudelliset ja sosiaaliset vaikeudet kasautuvat samoihin naapurustoihin ja yhteisöihin.”

Hän pitää maksuhäiriöiden keskittymistä tietyille alueille huolestuttavana ilmiönä.

”Hyväosaisimpien alueiden irtiotto on näkynyt nousukausien aikana ja kasvattanut eroja.”

”Ne ovat alueita, joilla on poikkeuksellisen paljon huono-osaisuusriskissä olevia kotitalouksia. Selvästi jonkinlainen kamppailu toimeentulosta tiivistyy maksuhäiriömerkinnöissä. Kukaanhan ei sellaisia varmasti tahallaan aiheuta.”

Alueellinen kuva maksuhäiriömerkinnöistä kertoo tosin myös elämänvaiheiden eriytymisestä, Bernelius huomauttaa.

”Alueilla, joilla on paljon nuoria, maksuhäiriöt korostuvat. Vähiten merkintöjä on puolestaan vakiintuneiden, hyvässä sosioekonomisessa asemassa olevien lapsiperheiden suosimilla alueilla.”

Mihin suuntaan alueiden taloudellinen eriytyminen on pääkaupunkiseudulla menossa?

”Kaikissa suomalaisissa kaupungeissa on ollut nähtävissä, että tuloerot ovat lisääntyneet. Erityisesti hyväosaisimpien alueiden irtiotto on näkynyt nousukausien aikana ja kasvattanut eroja”, Bernelius sanoo.

Rekisteriä maksuhäiriömerkinnöistä pitävän Asiakastiedon mukaan suomalaisten maksuhäiriöt ovat vähentyneet vuodentakaisesta.

Maksuhäiriömerkintöjä oli syyskuun lopussa 388 900 suomalaisella, mikä on noin 3 000 vähemmän kuin vuotta aiemmin.

”Vaikuttaa siltä, että ihmiset ovat onnistuneet tasapainottamaan talouttaan, kun ei ole päässyt kuluttamaan koronan aikana”, sanoo Asiakastiedon mediavastaava Ville Kauppi.

Hänen mukaansa toinen vaikuttava tekijä on vastuullinen luotonanto.

”Luotonantajat tietävät, kuinka korkeita riskejä kuluttaja-asiakkaisiin liittyy, ja ne ovat kiristäneet luottopolitiikkaansa.”

Maksuhäiriöt ovat vähentyneet erityisesti alle 20-vuotiaiden aikuisten keskuudessa. Eniten maksuhäiriömerkintöjä oli 30–34- ja 35–39-vuotiailla.

Syyt maksuhäiriömerkintöjen taustalla ovat moninaiset.

Usein ihminen on monivelkaantunut: monet luotolliset sopimukset vähentävät käytettävissä olevaa rahamäärää, mikä heikentää varautumista yllättäviin rahanmenoihin.

Luotollisia sopimuksia ovat rahaluottojen lisäksi esimerkiksi puhelin, laajakaista ja kanavapaketit.

Vireillä on lakimuutos, jonka myötä maksuhäiriömerkintä luottotiedoissa poistuisi nopeammin. Hallitus esitti kesällä, että merkintä poistuisi kuukauden kuluttua siitä, kun luottotietojen ylläpitäjät ovat saaneet tiedon maksun suorittamisesta.

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat