Toinen näistä on Elielinaukion uusi jättirakennus – massiivisuutta on hieman karsittu, mutta saa silti nousta Postitalon korkeuteen - Kaupunki | HS.fi

Toinen näistä on Elielinaukion uusi jättirakennus – massiivisuutta on hieman karsittu, mutta saa silti nousta Postitalon korkeuteen

Arkkitehtuurikilpailun voittaja valitaan joulukuussa. Suunnitelmiin voi yhä vaikuttaa.

Elielinaukion arkkitehtuurikilpailun kaksi finalistia ovat Klyyga (vas.) ja Albero.

25.10. 13:18

Helsingin Elielinaukion ja Asema-aukion arkkitehtuurikilpailun jatkoon päässeet ehdotukset ovat tarkentuneet viime kesästä.

Kilpailun toiseen vaiheeseen valikoitui kesäkuussa viidestä ehdotuksesta kaksi työtä: Albero ja Klyyga. Nyt niitä on muokattu kansalaisilta ja tuomaristolta saadun palautteen perusteella.

Lue lisää: Tässä ovat Elielinaukion arkkitehtuuri­kilpailun kaksi finalistia – Helsingin keskustaa muuttavat suunnitelmat saaneet voimakasta kritiikkiä

Kilpailuehdotuksia on arvosteltu muun muassa siitä, että ne ovat suunniteltuun paikkaan liian massiivisia. Mikä siis on muuttunut?

Albero on hybridirakennus, joka koostuu puusta, lasista ja kuparista.

Suurin muutos koskee rakentamisen määrää, kertoo toimitusjohtaja Vesa Olkkola Elielinaukion kehitys -nimisestä yhtiöstä.

Yhtiö vastaa kilpailusta Helsingin kaupungin kanssa.

Tavoitteena on, että aukiolle rakennettaisiin enintään 30 000 neliömetriä, kun aiemmin tavoite oli 40 000 neliötä.

Uudesta rakennuksesta tulee siten hieman pienempi kuin esimerkiksi viereinen Postitalo tai Sokos.

Kerrosten määrää kilpailun järjestäjät eivät ole määritelleet, mutta rakennuskorkeuden ylärajan tulee olla sama kuin Postitalon korkeimmassa osassa eli noin 44 metriä merenpinnasta.

Olkkolan mukaan tähän ei ole tullut muutosta.

Klyygan julkisivua hallitsee graniitti ja lasi.

Kahdesta finalistista Klyyga on muuttunut edellisestä versiosta selvästi.

Aiemmin kierrätyslasista muodostunut ja portaittain kohoava julkisivu on nyt yhdistelmä kiveä ja lasia. Kahden vierekkäisen rakennuksen muoto kapenee kattoa kohti.

”Massoittelu on rauhoittunut. Ensimmäinen ehdotus oli levottomampi. Graniitin ja lasin kautta on haettu liittymää ympäröiviin rakennuksiin.”

”Massoittelu on rauhoittunut. Ensimmäinen ehdotus oli levottomampi. Graniitin ja lasin kautta on haettu liittymää ympäröiviin rakennuksiin”, Olkkola sanoo.

Albero puolestaan koostuu erikorkuisista kulmikkaista rakennuksista, jotka ovat keskenään limittäin. Julkisivua hallitsee lasi ja kupari.

Molemmissa ehdotuksissa on käytetty rungon rakenteissa puuta, ja niissä on viherkattoja ja kattoterasseja.

Klyygaan on kaavailtu toimistojen lisäksi esimerkiksi kylpylää, hotellia, kauppoja ja ravintoloita. Maan päällä neliöitä on 27 500.

Kansalaispalautteessa aukiolle toivottiin varjostavia istutuksia, katukahviloita ja toria. Onko niitä tulossa?

”Jatkossa varmaan tulee. Kaavoitus- ja rakennussuunnitteluvaiheessa suunnitelmat tarkentuvat. Kommentit otetaan huomioon, kun kaavoitusta lähdetään tekemään”, Olkkola sanoo.

Uudistuneet ehdotukset ovat kaikkien nähtävillä ja kommentoitavina Kerro kantasi -verkkopalvelussa 8. marraskuuta asti.

Tuomaristo julkistaa voittajan joulukuun lopussa, minkä jälkeen kaavoitus käynnistyy. Nyt päivitetyt ehdotukset eivät siis ole lopullisia.

Olkkolan mukaan kaavoituksen on tarkoitus valmistua vuonna 2024. Rakentaminen kestää kaksi vuotta.

Alberon maanpäällisissä osissa on noin 28 900 neliötä. Rakennukseen on suunniteltu esimerkiksi toimistoja, ravintoloita ja kylpylää, jossa olisi kattouima-allas.

Elielinaukion ja Asema-aukion arkkitehtuurikilpailuun kutsuttiin runsas vuosi sitten viisi suunnitteluryhmää.

Kilpailu meni toiselle kierrokselle, koska yksikään viidestä ehdotuksesta ei kelvannut voittajaksi. Tavoitteena on luoda alueesta viihtyisä ja elävä osa kävelykeskustaa sekä tarjota laadukkaita katu- ja aukiotiloja.

Kilpailun järjestäjien mukaan uudisrakentamisen tulee istua luontevasti arvokkaaseen ympäristöön ja ympäröivään rakennuskantaan.

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat