Helsingin kuntavero pysymässä ennallaan - Kaupunki | HS.fi

Helsingin kuntavero pysymässä ennallaan

Myöskään kiinteistöveroprosenttia ei ensi vuonna nosteta. Sote-uudistuksen seurauksena Helsinki ei saa enää vuodesta 2023 lähtien määritellä omaa kunnallisveroprosenttiaan.

26.10. 11:17

Helsingin kunnallis- ja kiinteistöveroprosentit ovat säilymässä ennallaan ensi vuonna.

Helsingin kaupunginhallitukselle esitetään, että vuonna 2022 kunnallisveroprosentti on 18. Myöskään kiinteistöveroprosenttia ei aiota nostaa, vaan se säilyy nykyisellään matalimmalla mahdollisella tasolla.

Kiinteistöveroa maksavat helsinkiläiset, jotka asuvat omistustontilla.

Kunnallisveron tuotoksi vuonna 2022 arvioidaan 2 950 miljoonaa euroa. Tämä on viisi prosenttia vuoden 2021 ennustetta enemmän.

Veropohjan kehitykseen on vaikuttanut, että Helsingin, pääkaupunkiseudun ja koko maan työpaikkojen määrän kasvu pysähtyi vuodeksi koronapandemian seurauksena vuoden 2020 keväällä. Vuoden 2021 toisella vuosineljänneksellä työpaikkamäärät kääntyivät jälleen noin neljän prosentin kasvuun verrattuna vuotta aiempaan. Ennakkotietojen mukaan vuonna 2021 työpaikkoja oli enemmän kuin vuonna 2019.

Ensi vuosi on viimeinen, jolloin Helsinki voi päättää kunnallisveroprosenttinsa itse. Sote-uudistuksen vaikutuksesta vuoden 2023 kunnallisveroprosentti muodostuu vuoden 2022 kunnallisveroprosentista, jota leikataan lainsäädännössä määritellyn prosenttiyksikkömuutoksen verran.

Vuonna 2022 yleinen kiinteistöveroprosentti on 0,93, vakituisten asuinrakennusten veroprosentti 0,41 ja muiden asuinrakennusten veroprosentti 0,93.

Kiinteistöveron tuotoksi vuonna 2022 on arvioitu 300 miljoonaa euroa, joka on 10 miljoonaa euroa vuoden 2021 tilitysarviota enemmän.

Kiinteistöverotuksen kokonaisuudistus on hallituksen kevään 2021 kehysriihen mukaan tarkoitus tulla voimaan vuoden 2023 alusta lukien. On kuitenkin mahdollista, että uudistus siirtyy tästä vuodella.

Uudistuksen tavoitteena on huomioida aiempaa paremmin maapohjan ja rakennusten käyvät arvot verotuksessa. Nykyisessä järjestelmässä verotusarvot ovat jäljessä yleisestä kustannus- ja hintakehityksestä.

Valtiovarainministeriön arvioiden mukaan verotusarvot nousisivat koko maan tasolla keskimäärin noin kaksinkertaiseksi.

Kaupunginhallitus jätti asian viikoksi pöydälle kokouksessaan maanantaina.

Oikaisu kello 12.13: Asiasta ei päätetty maanantaina, vaan se jätettiin kokouksessa pöydälle.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat