Päihteitä entistä vähemmän, mutta ahdistus lisääntyy – kysely kertoo, kuinka nuorilla menee Helsingissä - Kaupunki | HS.fi

Päihteitä entistä vähemmän, mutta ahdistus lisääntyy – kysely kertoo, kuinka nuorilla menee Helsingissä

Yksinäisyys korostuu Helsingissä verrattuna koko maahan tai pääkaupunkiseutuun.

Nuorten mielenterveysongelmat lisääntyivät koronapandemian aikana, selviää kouluterveyskyselystä.

27.10. 13:46

Helsinkiläiset nuoret käyttävät yhä vähemmän päihteitä, mutta ovat selvästi aiempaa yksinäisempiä ja ahdistuneempia.

Asia ilmenee tuoreesta Helsingin kouluterveyskyselystä. Kyselyyn ovat vastanneet peruskoulun 4. ja 5. luokan oppilaat, 8. ja 9. luokan oppilaat sekä ammattioppilaitoksen ja lukion 1. ja 2. vuoden opiskelijat.

Kyselyn mukaan yksinäisyyden kokemukset ovat selvästi lisääntyneet. Noin joka viides nuori kokee olevansa usein yksinäinen.

Eniten yksinäisyyttä oli ammattioppilaitoksen naisopiskelijoiden keskuudessa, heistä yli 30 prosenttia ilmoitti tuntevansa itsensä usein yksinäiseksi.

Hieman yli 25 prosenttia lukiolaisista tytöistä ja 24 prosenttia yläasteen tytöistä ilmoitti myös kokevansa usein yksinäisyyttä. Yksinäisyyden kokemus oli selvästi yleisempää tyttöjen kuin poikien keskuudessa.

Kysely on tehty keskellä koronapandemiaa, eikä ajankohdan vaikutusta voi sulkea pois, sanoo tutkija Suvi Määttä Helsingin kaupungilta. Pandemia saattoi vaikuttaa yksinäisyyden kokemuksiin, mutta se ei yksin selitä sitä, sillä samansuuntaisia tuloksia on saatu myös aiempina vuosina.

”Yksinäisyys on yleistynyt nuorten keskuudessa jo aiemmin. Muutos ei ehkä olisi ollut näin jyrkästi kasvava ilman koronaa”, Määttä sanoo.

Vähäisintä yksinäisyyden kokemukset olivat 4. ja 5. luokan vastanneiden keskuudessa, joiden kokema yksinäisyys oli pysynyt aika lailla ennallaan.

Yksinäisyys ei ollut kouluterveyskyselyn mukaan nuorten ainoa huoli, vaan esille nousi muitakin ongelmia: mielenterveysongelmat ja ahdistus sekä häirintä nousivat esiin etenkin tyttöjen kohdalla.

Jopa 40 prosenttia yläkouluikäisistä tytöistä kertoi joutuneensa häirinnän kohteeksi. Häirintää olivat kokeneet aiempaa enemmän myös alakouluikäiset tytöt. Samoin kokemukset seksuaaliväkivallasta olivat kasvaneet hieman.

Nuoret kokivat myös aiempaa enemmän uupumista, häiriöitä unirytmissä sekä älylaitteiden aiheuttamia haasteita.

Jopa 28 prosenttia alakoululaisista ja kolmannes muiden oppiasteiden nuorista ilmoitti viettävänsä aikaa liikaa verkossa. Aiempaa useampi nuori myös kertoi, että ei ole nukkunut tai syönyt netin vuoksi. Netissä oltiin yhä useammin, vaikka ei huvittanut ja yhä useampi kertoi yrittäneensä vähentää netin käyttöä, mutta epäonnistuneensa siinä.

Määttä arvelee, että netin käyttöön on vaikuttanut jonkin verran koronarajoitukset.

”Koronan aikana harrastukset olivat usein tauolla, etäkoulun vuoksi netissä ehkä pitikin olla enemmän ja toisaalta sieltä löytyi tekemistä tilanteessa, jossa ei ollut paljon muuta tekemistä”, Määttä arvelee.

On vaikea kuitenkaan tarkalleen arvioida mikä on korona vaikutusta ja mikä osa laajempaa kehityssuuntaa, sillä esimerkiksi netin käyttöön liittyviä huolia ei ole mitattu ja kysytty kovin pitkään.

Lue lisää: ”Joka päivä täysi-ikäiset miehet kehuvat muotojani tai pyytävät treffeille” – Jopa puolet tytöistä kokee seksuaalista häirintää, kouluterveyskysely kertoo

Jos kyselyssä nousikin esille lukuisia huolia, oli mukana myös myönteisinä pidettyjä seikkoja. Liikkuminen oli hieman kasvanut useimmissa ikäryhmissä ja päihteiden käyttö oli vähentynyt.

Humalahakuinen juominen oli suosituinta lukiossa ensimmäistä tai toista vuotta opiskelevien poikien keskuudessa. Heistä noin 22 prosenttia ilmoitti olevansa todella humalassa vähintään kerran kuukaudessa. Osuus on kuitenkin selvästi laskenut vuodesta 2019.

Kannabista vähintään kaksi kertaa kokeilleita oli poikien keskuudessa eniten. Noin 22 prosenttia ammattioppilaitoksen ja noin 19 prosenttia lukiolaisista pojista ilmoitti kokeilleensa kannabista vähintään kaksi kertaa.

Sekä juominen, tupakointi ja nuuskaaminen että laittomien huumeiden käyttö olivat vähentyneet. Huumekokeilut olivat silti Helsingissä yleisempiä kuin muualla Suomessa.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat