Pääkaupunkiseudun ravintolat alkavat tarjoilla ilmastoystävällisiä ruoka-annoksia - Kaupunki | HS.fi

Pääkaupunkiseudun ravintolat alkavat tarjoilla ilmasto­ystävällisiä ruoka-annoksia

Ilmastoannokset ovat kasvispainotteisia, mutta ne voivat sisältää myös eläinperäisiä raaka-aineita.

Ruokailun hiilijalanjälkeä voi pienentää syömällä enemmän kasviksia.

27.10. 10:59

Viitisenkymmentä pääkaupunkiseudun ravintolaa tarjoilee ilmastoystävällisiä ruoka-annoksia loka-marraskuussa.

Ilmastoannosten hiilijalanjälki on keskimääräistä pienempi. Annokset tunnistaa sinivalkoisesta merkistä, ja ravintolat saavat käyttöönsä hiilijalanjälkilaskurit.

Ilmastoannoksissa raaka-aineiden yhteenlaskettu hiilijalanjälki on enintään yksi hiilidioksidiekvivalenttikilo (co2e). Suomalaisen keskimääräinen hiilijalanjälki ruokailun osalta on 4,8 co2-ekvivalenttikiloa päivässä.

Suomen itsenäisyyden juhlarahaston Sitran mukaan ruoan hiilijalanjäljen tulisi pienentyä 60 prosenttia, jotta asetettuihin ilmastotavoitteisiin olisi mahdollista päästä.

Helsingin kaupungin tavoitteena on olla hiilineutraali vuoteen 2030 mennessä. Hallitusohjelman mukainen kansallinen tavoite on 2035.

Kampanjan ilmastoannoksista toteuttaa Helsingin kaupungin innovaatioyhtiö Forum Virium Helsinki.

Ravintoloiden asiakkaille ilmastoannokset tarjoavat yhden tavan vaikuttaa omaan hiilijalanjälkeensä.

Forum Virium Helsingin mukaan esimerkiksi sekaruokavalion ilmastovaikutusta voi pienentää 30–40 prosenttia, kun ruokavaliota muuttaa kasvispainotteisemmaksi.

Sama periaate toteutuu ilmastoannoksissa, jotka ovat kasvisvoittoisia. Ne voivat kuitenkin sisältää myös eläinperäisiä raaka-aineita.

Ilmastoannoksia tarjoavat esimerkiksi Dylan, Löyly, Palmian ravintolat, Sofia Helsinki ja Sushibar + Wine.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat