Salakuljetusrinki paljastui, 53 ihmistä otettu kiinni: Virosta on tuotu Helsinkiin tuhansia kiloja nuuskaa - Kaupunki | HS.fi

Salakuljetusrinki paljastui, 53 ihmistä otettu kiinni: Virosta on tuotu Helsinkiin tuhansia kiloja nuuskaa

Tulli epäilee toiminnan olleen suunnitelmallista ja järjestäytynyttä.

28.10.2021 10:43 | Päivitetty 28.10.2021 12:22

Tulli kertoo takavarikoineensa useita tuhansia kiloja nuuskaa pääasiassa pääkaupunkiseudulla. Tapaus liittyy laajaan salakuljetuskokonaisuuteen, jota Tulli on tutkinut tämän ja viime vuoden aikana.

Nuuskaa on takavarikoitu useita kuormalavallisia Virosta Helsinkiin saapuneista kuorma-autoista maahantulon yhteydessä.

Lisäksi takavarikkoja on tehty pääkaupunkiseudulla sijaitsevista varastoista ja konteista, joita viranomainen epäilee vuokratun juuri nuuskan varastointia varten.

Esitutkintojen perusteella Tulli epäilee, että nuuskan salakuljetustoiminta on ollut suunnitelmallista ja että sitä on johdettu ulkomailta.

Nuuskan myynnistä saadun laittoman rahan Tulli olettaa päätyneen niin ikään ulkomaille. Toiminnalla vältettyjen verojen arvon arvioidaan olevan noin viisi miljoonaa euroa.

Rikoksesta on epäiltyinä 53 henkilöä. Heidän joukossaan on Suomen, Viron, Latvian ja Liettuan kansalaisia.

Tulli on tehnyt esitutkinnoissa tiivistä yhteistyötä useiden maiden viranomaisten kanssa.

Esimerkiksi viime keväänä Viron tulli pysäytti Tallinnan satamassa Suomeen lähdössä olleen kuorma-auton, josta se takavarikoi lähes tuhat kiloa tiettävästi Suomen laittomille markkinoille tarkoitettua nuuskaa.

Tullin välittämää kuvaa salakuljetetuista nuuskalasteista.

Maahantuotujen nuuskien epäillään olevan peräisin Ruotsista, josta ne ovat kulkeneet Keski-Euroopan kautta Baltian maihin ja edelleen Suomeen.

Toiminnassa on hyödynnetty myös laillista rahtiliikennettä Suomen ja Viron välillä, Tulli kertoo.

Esitutkintojen perusteella nuuskaa on tuotu maahan puutteellisilla ja harhaanjohtavilla asiakirjoilla sekä ilmoittamalla Suomi vain kauttakulkumaaksi.

Esitutkinnan perusteella nuuskaa ulkomailta tuoneet nuuskan levittäjät ja Suomessa asuvat nuuskan myyjät eivät ole sopineet kaupoista keskenään, vaan kaupanteon ajankohta ja tapaamispaikat on ilmoitettu ulkomailta.

Tullin tutkinnassa on myös tapaus, jossa Etelä-Suomessa asuvan miehen epäillään pitäneen nuuskaa pakettiautossa ja levittäneen sitä suoraan ostajille.

Tulli takavarikoi miehen hallinnassa olleesta pakettiautosta nuuskaa yhteensä 148 kiloa joulukuussa 2020.

Nuuskan salakuljetukseen ja levitykseen liittyviä kokonaisuuksia on tutkittu rikosnimikkeillä törkeä veropetos, salakuljetus ja laiton tuontitavaraan ryhtyminen.

Pienimmillään takavarikoidun nuuskan määrä on ollut 130 kiloa ja enimmillään 1 500 kiloa. Yksi kymmenen rasian pakkaus sisältää nuuskaa 160 grammaa.

Nuuskatakavarikointien yhteydessä on takavarikoitu myös useita satoja kiloja nikotiiniannospusseja, jotka luokitellaan reseptilääkkeiksi niiden vahvan nikotiinipitoisuutensa takia.

Nuuskakokonaisuuksien esitutkinnoissa on paljastunut myös muita vakavia rikoksia, kuten törkeä huumausainerikos, törkeä rahanpesu sekä ampuma-aserikos.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat