Kaksi työntekijää on kuollut saman rakentajan työmailla Helsingissä vuoden aikana – ”Kaikkia asioita ei voi ohjeilla varmistaa” - Kaupunki | HS.fi

Kaksi työn­tekijää on kuollut saman rakentajan työ­mailla Helsingissä vuoden aikana – ”Kaikkia asioita ei voi ohjeilla varmistaa”

Kumpikin tapaturma sattui nostotilanteissa asuinkerrostalojen työmailla.

Toinen kuolemaan johtaneista onnettomuuksista sattui heinäkuussa Pasilan Postipuiston työmaalla.

31.10.2021 19:07

Rakennusalan konsernin Lujatalon työmailla on sattunut vuoden aikana kaksi kuolemaan johtanutta työtapaturmaa. Yritys on toimitusjohtaja Harri Savolaisen mukaan tarkentanut niiden takia turvallisuus­ohjeitaan.

Kumpikin tapaturma sattui nostotilanteissa asuinkerrostalojen työmailla.

Viime vuoden joulukuussa Helsingin Laajasalossa tapahtuneessa onnettomuudessa nostettiin elementtiä. Tämän vuoden heinäkuussa Pasilassa turma sattui tilanteessa, jossa nostettiin putkikuormaa.

Savolainen sanoo, että nostojen lisäksi riskitekijöitä ovat putoamiseen ja työmaaliikenteeseen liittyvät asiat.

”Korostamme koko ajan näihin liittyvien suunnitelmien tarkastamista ja tarvittaessa korjaamista, jotta riskit pystyttäisiin minimoimaan”, hän kertoo.

Tapaturmien seurauksena yritys on työturvallisuuspäällikkö Ville Vatasen mukaan esimerkiksi tarkentanut nostotyösuunnitelmaa. Siinä pitää yksilöidä tarkasti muun muassa taakka, nostin, kiinnittäjät, kuljettaja, reitti ja ajankohta. Lisäksi työnjohtoa on opastettu asian tarkastamisessa ja nostojen valvomisessa.

Nostossa taakan kiinnittävän alamiehen tai taakankiinnittäjän rooli on iso. Tämän osaaminen pitää Savolaisen mukaan varmistaa perehdytyksellä ja koulutuksella. Nostotapojen ja välineiden pitää olla oikeita.

Vatanen sanoo, että riittävää nostotöiden käytännön kokemusta täydentämään tarvitaan ajantasaista ja laadukasta koulutusta. Sitä on osin jo saatavilla.

Tapaturmissa kuolleet olivat aliurakoitsijoiden työntekijöitä.

Lujatalo on lisäkouluttanut valtaosan työmaan henkilöstöstä nostoihin. Koulutus sisälsi muun muassa lainsäädäntöä, eri nostotapoja, nostovälineitä ja tekniikoita sekä nostosuunnitelman laatimista.

Yritys on myös kehittämässä nostokoulutusta alan ammattilaisten, kuten torni­nosturin­kuljettajien, taakankiinnittäjien ja alan turvallisuuskouluttajien, kanssa. Koulutus­paketilla koulutettaisiin nostoihin osallistuvaa yrityksen työmaiden henkilöstöä.

Tapaturmissa kuolleet olivat aliurakoitsijoiden työntekijöitä. Osittain onnettomuuksissa vaikuttivat puutteelliset toimintatavat, osittain inhimilliset virheet.

Työturvallisuuspäällikkö Vatasen mukaan Helsingin Laajasalon työtapaturma sattui varsinaisen työajan jälkeen alkuillasta. Työmaan työnjohtajat olivat jo lähteneet kotiin.

Elementtiasennukseen osallistuva urakkaporukka oli alkanut omavaltaisesti valmistella seuraavan päivän töitä. Tapaturmaan johtanut nosto liittyi niihin. Nosto ei ollut asennussuunnitelman eikä nostotyön turvallisuusmääräysten mukainen.

Lue lisää: Ihminen puristui kuoliaaksi rakennus­työmaalla Laaja­salossa

Lue lisää: Yksi kuollut ja toinen loukkaantunut vakavasti työmaa­onnettomuudessa Helsingissä

Helsingin Pasilassa putkikuorma putosi kesken noston taakan kiinnittäneiden henkilöiden päälle. He olivat jääneet noston vaara-alueelle ohjeiden vastaisesti.

”Työmaalla oli useita Lujatalon työnjohtajia, mutta kyseisessä nostotilanteessa he eivät olleet näköetäisyydellä nostosta. Tuollainen onnettomuus tapahtuu nopeasti jo parissa minuutissa”, Vatanen sanoo.

Lujatalon mukaan taakka oli sidottu ainoastaan nostoketjulla. Kiinnitystavan riittämättömyyden ja tästä johtuneen taakan epävakauden vuoksi taakka pääsi luistamaan nostoketjuista.

Aluehallintovirasto ja poliisi tutkivat Laajasalon ja Pasilan onnettomuudet. Niistä ei ole nostettu syytteitä.

Tapaukset järkyttivät Savolaisen mukaan laajasti työyhteisöä.

Lujatalo kiinnittää Savolaisen mukaan jatkossa tarkempaa huomiota aliurakoitsijoiden työturvallisuuden osaamiseen ja sen varmistamiseen. Hänestä yrityksen pitää myös terävöittää omaa johtamistaan, esimerkiksi epäkohtiin puuttumista.

”Emme katso, minkä yrityksen nimi on takin selkämyksessä. Työturvallisuus on kaikkien asia.”

Lujatalossa ei ole sattunut omalle henkilöstölle kuolemantapauksia yli 30 vuoteen. Edellinen kuolemantapaus yrityksen työmaalla tapahtui vuonna 2019. Tuolloin oli kyseessä aliurakoitsijan edustaja.

Laajasalon ja Postipuiston tapaukset järkyttivät Savolaisen mukaan laajasti työyhteisöä.

Hänestä yrityksen pitää vielä kehittää työmaillaan työturvallisuuden sekä omista ja muiden tekemisistä välittämisen kulttuuria. Siten yhteisen tapaturmattoman työmaan tavoite on lähempänä.

”Kaikkia asioita ei voi ohjeilla varmistaa, vaan välittäminen on saatava työnteon olennaiseksi osaksi.”

Oikaisu 3. marraskuuta kello 10.04: Lujatalo on ollut onnettomuustyömailla rakentajana, ei rakennuttajana.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat