Itä-Helsingissä aiotaan purkaa seitsemän kerrostaloa – Asunnonomistajat sopimukseen myyntihinnoista - Kaupunki | HS.fi

Itä-Helsingissä aiotaan purkaa seitsemän kerrostaloa – Asunnonomistajat sopimukseen myyntihinnoista

Seitsemän 1960-luvulla rakennettua kerrostaloa korvataan 16 uudella rakennuksella, joihin tulee omistus-, osaomistus- ja vuokra-asuntoja.

Havainnekuva Helsingin Mellunmäkeen rakennettavista asuintaloista.

4.11.2021 13:40

Kahden itähelsinkiläisen taloyhtiön osakkeenomistajat ovat hyväksyneet sijoittajaryhmän tekemän ostotarjouksen ja ovat siten sitoutuneet myymään asunto-osakkeensa.

Sijoittajien tarkoituksena on purkaa Mellunmäessä seitsemän 1960-luvulla valmistunutta kerrostaloa ja rakentaa tilalle 16 täysin uutta.

Kyseessä on purkavan uusrakentamisen kortteliprojekti lähellä Mellunmäen metroasemaa osoitteessa Pallaksentie 1 ja Ounasvaarantie 2.

Sijoittajaryhmään kuuluvat asuntotuotantoyhtiöt Avain-yhtiöt, Lakea, Sato ja T2H sekä A-Insinöörien Ains Investment. A-Insinöörit on edistänyt hanketta taloyhtiöiden puolesta.

Ryhmä tekee lopulliset investointipäätökset lähiaikoina, minkä jälkeen asemakaava siirtyy kaupunginhallituksen ja kaupunginvaltuuston käsiteltäväksi.

Mellunmäen kortteliprojekti on yksi suurimmista yksityisten asunto-osakeyhtiöiden purkavan uusrakentamisen hankkeista Suomessa.

Korttelin nykyiset rakennukset ovat valmistuneet vuonna 1968, eikä niissä ole tehty putkiremonttia. Purkava uusrakentamien on ollut putkiremontin vaihtoehtona, ja sitä on selvitetty vuodesta 2014.

Hankkeen myötä alueen ilme muuttuu. Siinä missä nykyiset rakennukset ovat 3-kerroksisia, korkeimpaan rakennettavaan taloon tulee 12 kerrosta. Valtaosassa on 6–8 kerrosta.

Uusiin taloihin tulee omistus-, osaomistus- ja vuokra-asuntoja sekä liiketiloja. KUVA: Jukka Turtiainen / Arkkitehtipalvelu Oy

Omistusasuntojen lisäksi uusiin taloihin rakennetaan osaomistus- ja vuokra-asuntoja sekä liike- ja toimitiloja muun muassa ravintoloille ja päiväkodille.

Uudisrakentamisessa huomioidaan asumisen ilmastovaikutukset. Alueelle on suunnitteilla esimerkiksi maalämpöön ja aurinkoenergiaan perustuva energiaratkaisu.

Taloyhtiöiden osakkaat voivat jatkaa asumista vuokralaisina nykyisissä asunnoissaan asuntokauppojen jälkeen, ja heillä on etuosto-oikeus uusista taloista.

Osakkaat saavat asunnoistaan 3 400–3 900 euroa neliöltä, yksiöiden omistajat eniten.

”Yksiöiden nykyinen markkinahinta poikkeaa merkittävästi suurempien asuntojen hinnasta kysynnän takia”, perustelee hankekehitysjohtaja Markus Saari A-insinööreistä.

Hanketta on aiemmin kritisoitu osakkeenomistajien keskuudessa. Kaikki osakkaat eivät olleet aluksi halukkaita luopumaan kodistaan.

Nyt asuinalue näyttää tältä.

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat