Helsingin yli viiden miljoonan euron palkkapotille riittää jakajia – Rahanjaossa harkitaan ainakin näitä ammattiryhmiä - Kaupunki | HS.fi

Helsingin yli viiden miljoonan euron palkkapotille riittää jakajia – Rahanjaossa harkitaan ainakin näitä ammattiryhmiä

Helsingin pormestarin Juhana Vartiaisen esiin nostamat palkankorotukset jakaa lopulta kaupungin virkamiesjohto.

Juhana Vartiainen tai muu pormestaristo eivät tuoreeltaan täsmentäneet, mille aloille viisi miljoonaa euroa jakaantuu.

5.11. 14:39 | Päivitetty 5.11. 15:48

Helsingin pormestariston sekä suurten poliittisten ryhmien päätös jakaa ensi vuonna viiden miljoonan euron edestä palkankorotuksia ei ole ainutlaatuinen. Samankaltaisia palkankorotuksia on tehty edellisvuosinakin.

Pottia on jaettu esimerkiksi vuosina 2019–2021 vastaavasti 4,5–5 miljoonaa euroa.

Tulevan vuoden palkankorotukset nousivat kuitenkin vahvasti esiin, kun uusi pormestari Juhana Vartiainen (kok) esitteli torstaina ensi vuoden talousarvioesitystä. Hän tai muu pormestaristo eivät tuoreeltaan täsmentäneet, mille aloille viisi miljoonaa euroa jakautuu.

”Minä kannatan kohdennettuja palkankorotuksia, mutta en ole se henkilö, joka asiasta päättää”, Vartiainen sanoi torstaina.

Pormestaristo tai kaupungin muu poliittinen johto eli valtuusto eivät tosiaan päätä tästä viralliselta nimeltään palkkakehitysohjelmasta.

Kyse on työnantajan harkitsemista palkankorotuksista, jotka ovat erillään muusta palkkakehityksestä. Käytännössä niiden jakautumisesta neuvottelevat kaupungin henkilöstöjohtajan Nina Grosin johdolla toimialojen johto sekä henkilöstöryhmien edustajat.

"Poliittisella tasolla linjataan, että raha tulee käyttää työvoimapulasta kärsiville aloille. Totta kai on vaikeaa priorisoida henkilöstöryhmiä, ja siksi on järkevää valmistella tämä perusteellisesti eikä suoraan poliitikkojen päätöksellä”, sanoo vihreiden valtuustoryhmän puheenjohtaja Reetta Vanhanen.

Rahajaolle pääsevät ammattiryhmät mitä ilmeisimmin eivät ole selvillä joulukuussa, kun ensi vuoden talousarvio valmistuu. Näin voi päätellä vuosia vakiintuneen käytännön perusteella.

”Jakautuminen ei ole ollut tiedossa, kun valtuusto päättää budjetin vaan yleensä alkutalvella”, vahvistaa apulaispormestari Anni Sinnemäki (vihr).

Vakavimmin henkilöstövajeesta kärsivät alat ovat kaupungissa hyvin tiedossa. Viisi miljoonaa euroa ei kuitenkaan ole ratkaiseva rahamäärä tilanteen korjaamiseksi, sillä ensi vuoden budjettiesityksessäkin lueteltu ammattiryhmien listaus on mittava.

Henkilöstövajetta on erityisesti lääkäreissä, hoitajissa, sosiaalityöntekijöissä, varhaiskasvatuksen opettajissa ja erityisopettajissa, perusopetuksen erityisluokanopettajissa ja psykologeissa sekä ruotsinkielisessä opetuksessa ja varhaiskasvatuksessa.

Kasvatuksesta ja koulutuksesta vastaava apulaispormestari Nasima Razmyar (sd) korostaa sosiaali- ja terveysalan hoitajien sekä varhaiskasvatuksen ammattilaisten huomioimista. Varhaiskasvatuksen opettajia oli Helsingissä lokakuussa 2 500.

”Tiedämme, missä on oikeasti saatavuusongelmia. Rajallinen määrähän tuo raha on, ei sillä maailmaa pelasteta vaan palkkakehitysohjelmaa täytyy jatkaa”, Razmyar sanoo.

Suurimpiin viime vuosien yksittäisiin korotuksiin kuuluu Sinnemäen mukaan varhaiskasvatuksen opettajien saama 175 euron kuukausikorotus. Samoihin aikoihin lääkäreiden palkkaa tosin korotettiin tuhat euroa kuussa.

Ammattilistauksesta puuttuu pelastuslaitos. Myös tämän henkilöstöpulasta kärsineen alan toiveissa olisi päästä ensi vuoden palkkakehitysohjelmaan. Tämä on luettavissa budjettiesityksen pelastuslaitosta käsittelevästä osuudesta.

Pelastuslaitos oli kuitenkin mukana kuluvan vuoden palkankorotuksissa. Siksi nyt olisi Sdp:n valtuustoryhmää johtavan Eveliina Heinäluoman mukaan aika suunnata rahaa myös niille ammattiryhmille, jotka eivät ”nouse vahvasti julkiseen keskusteluun”.

”Lastenhoitajat, nuoriso-ohjaajat, perus-, lähi- ja sairaanhoitajat tekevät työtä tosi pienellä palkalla”, Heinäluoma sanoo.

Esimerkiksi lähihoitajat saavat Helsingissä keskimäärin 2 384 euroa kuussa. Sosiaalityöntekijät ansaitsevat 3 769 euroa, varhaiskasvatuksen suomenkieliset opettajat 2 938 euroa ja ruotsinkieliset vastaavasti 2 893 euroa.

Palomiehet saavat keskimäärin kuussa 2 340 euroa, palomies-ensihoitajat 2 841 euroa ja ylipalomiehet 2 563 euroa.

Palkkaluvut eivät sisällä vuorolisiä tai ylityökorvauksia vaan ovat keskimääräisiä säännöllisiä kuukausipalkkoja.

Palkkaluvut ovat peräisin Helsingin kaupungin henkilöstöosastolta.

Lue lisää: Helsingin Pelastuskoulu saa jatkaa – myös pelastusopistolle haetaan lisärahoitusta.

Palkankorotusten jaon voi odottaa herättävän tunteita. Sinnemäki sanoo ymmärtävänsä, että niiden kohdentaminen ”voi aiheuttaa myös tunnelmia, että meidän ryhmälle tätä ei tule”.

Usea HS:n tätä artikkelia varten haastattelema poliitikko korostikin, että ammattiryhmien todellisen tilanteen arviointi on tärkeää ennen päätöstä rahanjaosta.

Pormestaripuolue kokoomusta edustava sosiaali- ja terveystoimen apulaispormestari Daniel Sazonov sanoo, että valmistelussa tulee huomioida, missä ammattiryhmissä on merkittävin vaje henkilöstön saatavuudessa. On hänen mukaansa myös vertailtava palkkakehitystä muissa kaupungeissa ja Uudellamaalla.

Oikaisu 6.11 kello 16.30: Palomiesten, palomies-ensihoitajien ja ylipalomiesten kuukausipalkat olivat aiemmin artikkelissa virheelliset.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat