Uudet rajoitukset uhkaavat sulkea baareja Helsingin seudulla – ”Puolet asiakkaistamme tippuu, jos koronapassia vaaditaan” - Kaupunki | HS.fi

Uudet rajoitukset uhkaavat sulkea baareja Helsingin seudulla – ”Puolet asiakkaistamme tippuu, jos koronapassia vaaditaan”

Koronakoordinaatioryhmä haluaa tiukempia rajoituksia, mikä tarkoittaisi kasvavaa painetta ottaa käyttöön koronapassi.

Asiakas esittää koronapassia päästäkseen baariin Helsingissä 28. lokakuuta 2021. Osalle ravintoloista koronapassin vaatiminen ei ole kananttavaa.

11.11.2021 10:21

Pääkaupunkiseudulla on vasta ehditty totutella vapaampaan elämään kun jälleen ehdotetaan uusia rajoituksia. Koronakoordinaatioryhmän ehdotus tiukentaa ravintolarajoituksia ei saa tukea ravintola-alan edunvalvojilta tai alan yrittäjiltä.

Pääkaupunkiseudun koronakoordinaatioryhmä vaati aiemmin tällä viikolla ravintolarajoitusten tiukentamista. Sen mukaan ravintoloiden aukioloa tulisi rajata nykyistä enemmän ja anniskelu lopettaa aikaisemmin.

Sisä- ja Länsi-Suomen alueella harkitaan jo sisätiloja koskevien rajoitusten kiristämistä. Hallitus tiedotti keskiviikkona, että nykyiset rajoitukset pidetään voimassa, mutta yritetään laajentaa koronapassin käyttöä.

Lue lisää: Pääministeri Marin Säätytalolla: Nykyiset rajoitus­toimet pidetään voimassa, korona­passin käyttöä halutaan laajentaa

Rajoitusten on suunniteltu jatkuvan ainakin joulun yli. Ravintolan ei kuitenkaan tarvitse noudattaa niitä, mikäli se edellyttää asiakkailtaan koronapassia.

Paine koronapassin laajempaan käyttöön herättää myös vastustusta.

Osalle esimerkiksi ravintola-alan yrityksistä koronapassin vaatiminen ei ole kannattavaa, sanoo Etelä-Suomen aluehallintoviraston ylitarkastaja Riku-Matti Lehikoinen.

Osa ravintoloista voi Lehikoisen mukaan joutua sulkemaan ovensa, mikäli vaihtoehtoina on koronapassin edellyttäminen tai entistä lyhyemmät aukioloajat.

”On ravintoloita, joiden asiakaskunnasta on paljon passittomia, ja passin edellyttäminen tarkoittaisi ettei ravintolassa olisi asiakkaita”, hän sanoo.

Helsingissä toimivan Kannelpub kuuluu yrityksiin, joiden ei ole kannattavaa vaatia asiakkailtaan koronapassia.

”Suoraan sanottuna ollaan pulassa. Puolet asiakkaistamme tippuu, jos koronapassia vaaditaan”, toteaa Kannelpubin omistaja Amarjit Sandhu.

Ravintola ei tähän mennessä ole edellyttänyt koronapassia, sillä osa asiakkaista ja työntekijöistä ei ole vielä saanut rokotetta. Ravintola suljetaan yhdeltä, joka on Sandhun mukaan riittävän myöhään.

”Mielestäni on hyvä, että ravintolat saavat itse päättää, noudattavatko rajoituksia vai vaativatko koronapassia. Jotkut haluavat pitää ovet auki kauemmin, minulle riittää että suljemme yhdeltä”, hän sanoo.

Myöskään rajoitusten laajentaminen ei saa Sandhulta kannatusta.

Mikäli aukioloaikoja rajoitettaisiin huomattavasti, Sandhu epäilee että liiketoiminta saattaa muuttua kannattamattomaksi ja työntekijöitä jouduttaisiin lomauttamaan. Tilanne tuntuu hänestä epäreilulta.

”Olen ollut 20 vuotta yrittäjänä, mutta koskaan ei ole ollut näin epävarmaa. Työntekijöillekin kaikki on epäselvää”, hän sanoo.

Koronakoordinaatioryhmä ei esitä koronapassin vaatimista kaikkialla, mutta rajoitusten kiristäminen loisi painetta passin vaatimiselle.

Avin Lehikoinen pitää koronapassia pääosin erittäin hyödyllisenä, mutta korostaa, ettei se ole kaikille yrityksille kannattavaa.

”Jos asiakkaita ei esimerkiksi muutenkaan ole niin paljon, että asiakaspaikkoja tarvittaisiin lisää, niin on kannattavampaa olla vaatimatta passia. Tällöin ei tule rajanneeksi ulos mahdollisia asiakkaita”, Lehikoinen kertoo.

Tällä hetkellä osa ravintoloista ja yökerhoista vaatii koronapassia jatkuvasti, osa esimerkiksi vain viikonloppuiltaisin ja osa ei ollenkaan.

Video näyttää, kuinka STM:n johtava asiantuntija Liisa-Maria Voipio-Pulkki kommentoi Suomen koronatilannetta 11. marraskuuta:

Matkailu- ja ravintola-alan yrittäjien työmarkkinajärjestön Maran toimitusjohtaja Timo Lappi pitää ruokaravintoloihin kohdistuvia rajoituksia perusteettomina. Hänen mukaan ei ole osoitettu, että ruokaravintolat olisivat merkittävä tartuntalähde.

”THL on luokitellut ruokaravintolat vähäisen riskin tilanteiksi samalla tavalla kuin esimerkiksi elintarvikekaupat ja raitiovaunut”, hän sanoo.

Lappi kertoo Maran kannattavan koronapassin käyttöä, mutta toteaa, ettei se voi olla vaihtoehto rajoitusten purkamiselle. Hän toivoo rokotekattavuuden nousua, mutta pitää uusien rajoitustoimenpiteiden esittämistä kohtuuttomana.

”Onhan tämä taas uusi isku yrittäjille tähän 20 kuukautta kestäneeseen piinaan”, Lappi kommentoi.

Hänen mielestään rokotteen ottaminen on yhteiskunnallinen velvollisuus.

Helsingin kaupungin kansliapäällikkö Sami Sarvilinna perustelee esitystä rajoitusten tiukentamiseksi sillä, että sairaanhoidon kuormitus on kasvamassa liian suureksi.

”Nyt olisi oikea hetki toimia, jos pyritään siihen, ettei juhlakausi johda sairaaloiden kuormituksen kasvuun joulun ympärillä”, Sarvilinna sanoo.

Hänen mukaansa koronakoordinaatioryhmä esittää valtioneuvostolle rajoitusten tiukentamista, sillä ryhmä uskoo rajoitusten laskevan tartuntalukuja.

”Rajoitusten tiukentaminen ei kuitenkaan ole niin raju toimenpide kuin se joskus aiemmin oli, sillä käytössä on koronapassi jolla rajoituksista voi vapautua”, Sarvilinna sanoo.

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat