Espoon lastenpsykiatria ajautui epätoivoon – Jo hoitoon otettuja oireilevia lapsia odottaa hoitoa - Kaupunki | HS.fi

Espoon lasten­psykiatria ajautui epä­toivoon – Jo hoitoon otettuja oireilevia lapsia odottaa hoitoa

Oireilevat lapset joutuvat odottamaan esimerkiksi koulupsykologin tukemina, mutta heitäkin puuttuu Espoosta kymmeniltä kouluilta.

Espoossa on nyt pulaa sekä lastenpsykiatreista että koulupsykologeista.

13.11. 2:00 | Päivitetty 13.11. 11:37

Espoon lastenpsykiatrian yksikkö on ollut kesästä asti epätoivoisessa tilanteessa. Vakituisia psykiatreja on saatu palkattua nolla. Siksi uusia lapsia ei oteta asiakkaiksi.

Osa-aikaisia lastenpsykiatreja on ostettu töihin yksityiseltä. Heitäkin on niin niukasti, että jo yksikön asiakkaina olevat lapset joutuvat odottamaan aikaansa kuukausia.

Hälyttävän tilanteen Instagram-päivityksessään esiin nostanut psykoterapeutti Hanna Lampi kertoo, että tämä voi merkitä kuukausien katkoa hoitoon sellaisella lapsella, jonka on jo todettu tarvitsevan esimerkiksi terapiaa.

Esimerkiksi Kelan tuella terapiaa myönnetään tyypillisesti vuodeksi kerrallaan. Kun määräaika on kulumassa umpeen, pitää ennen uutta hakemusta käydä uudestaan omalla, julkisella puolella työskentelevällä lääkärillä hakemassa lausunto. Kelan normaalit käsittelyajat huomioon ottaen tämä voi merkitä pahimmillaan kuukausien tai jopa puolen vuoden taukoa terapiaan.

”Tämä on perheille todella raskasta. Mietin myös, mitä tapahtuu niille perheille, jotka eivät pääse lastenpsykiatrian yksikköön ollenkaan”, Lampi sanoo.

Lastenpsykiatrian yksikön päällikkö Anu Kivistö kertoo, että yksiköllä on tosiaan nykyisin myös sisäinen jono.

Hän pitää tilannetta erittäin vaikeana. Lastenpsykiatrien palkkaamiseksi on kokeiltu kaikkia mahdollisia keinoja ja vuokraamiseen yritetään löytää vielä uusia konsteja. Ketään ei vain ole.

”Emme ole kesästä asti ottaneet uusia asiakkaita. Meillä jo olevat lapset voivat joutua odottamaan lääkäriaikaa poikkeuksellisen pitkään.”

Odotusajan pituutta on hankala täsmällisesti arvioida, mutta puhutaan siis esimerkiksi neljästätoista viikosta.

Yksikössä on normaalisti töissä ylilääkäri ja neljä virkalääkäriä. Nyt näistä paikoista yhtäkään ei ole saatu täytettyä. Myös muita työntekijöitä puuttuu.

Yksityiseltä saadut vuokralääkärit ovat osa-aikaisia. Niinpä vaikka heitä on neljä, heidän työtuntinsa vastaavat yhteensä suunnilleen kahden kokoaikaisen lastenpsykiatrin panosta.

Lastenpsykiatrinen yksikkö arvioi, tutkii ja hoitaa esi- ja alakouluikäisiä espoolaislapsia, joilla on merkittäviä mielenterveyteen tai käyttäytymiseen liittyviä pulmia. He ovat siis lapsia, joille esimerkiksi kouluterveydenhuollon tai koulupsykologin apu ei yksin riitä.

Osan taas todetaan tarvitsevan vielä erikoistuneempaa apua ja heidät lähetetään Espoon yksiköstä edelleen Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin (Husin) lastenpsykiatriaan.

Kivistö kertoo, että lastenpsykiatrien palkkaamista yritetään edelleen. Vuokralääkäreitä yritetään löytää lisää Espoon laajemman kilpailutussopimuksen kautta. Jos tämä onnistuu, töihin ei siis saada varsinaisia lastenpsykiatreja vaan lääkäreitä, joilla on jotain lastenpsykiatriaan liittyvää osaamista.

Hätäratkaisuna Espoon lastenpsykiatrian yksiköllä on nyt matalan kynnyksen konsultaatiopuhelin muille ammattilaisille. Siihen voivat siis soittaa esimerkiksi koulupsykologit tai muut viranomaiset, jotka normaalisti voisivat ohjata lapsen lastenpsykiatrian yksikköön.

”Pyrimme näin auttamaan heitä kannattelemaan lasta arjessa”, Kivistö sanoo.

Ongelmana on, että Espoolla kuten monella muullakin kunnalla on myös ollut vaikeuksia saada palkattua tarpeeksi koulupsykologeja. Aiemmin syksyllä laskettiin, että heitä puuttuu kahdestakymmenestä koulusta.

Espoon hyvinvoinnin ja terveyden lautakunnan puheenjohtaja Saara Hyrkkö (vihr) kertoo, että poliitikot ovat syksyn aikana pyytäneet ja saaneet selvityksen lastenpsykiatrian tilanteesta. Hän pitää tilannetta vakavana, mutta näkee sen myös olevan osa laajempaa lasten ja nuorten mielenterveyspalvelujen ruuhkautumista.

”Matalan kynnyksen mielenterveyspalveluja ei ole riittävästi”, Hyrkkö sanoo.

Hänestä olisi tärkeää esimerkiksi saada palkattua esimerkiksi koulupsykologeja. Espoossa on kehitetty monenlaisia malleja lasten ja nuorten varhaiseen tukemiseen, mutta ne pitäisi saada kattavasti käyttöön koko kaupungin alueella.

Asiasta kertoi aiemmin Länsiväylä.

Oikaisu 13.11. kello 11.37: Hanna Lampi on laillistettu psykoterapeutti. Aiemmin jutussa hänen tittelinään oli virheellisesti pelkkä terapeutti.

Lue lisää: Essin lapsi satutti itseään, ja siitä alkoi vaikea aika – Helsingissä puhkesi viime vuonna toisen­lainen pandemia, eikä siinä ole kyse korona­viruksesta

Lue lisää: Helsinki palkkaa omia lastenpsykiatreja, jotka alkavat auttaa kouluissa, neuvoloissa ja päiväkodeissa

Lue lisää: Heikkoa valoa näkyvissä

Lue lisää: Vakavasti sairaiden nuorten mielenterveysongelmia hoidetaan Helsingin seudulla väärin, sanoo kaksi kaiken nähnyttä ammattilaista

Lue lisää: Espoossa löydettiin toimiva apu nuorten masennukseen: nopeasti apua omassa koulussa

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat