Sdp kipuilee Sörnäistentunnelin kanssa – ”Vihreät ovat sanoneet, että tunnelille on vaihtoehtoja, mutta mitä ne ovat?” - Kaupunki | HS.fi

Sdp kipuilee Sörnäistentunnelin kanssa – ”Vihreät ovat sanoneet, että tunnelille on vaihtoehtoja, mutta mitä ne ovat?”

Helsingin Sdp:n valtuustoryhmä kaipaa lisää tietoa tunnelihankkeesta. Asia jäi uudelleen pöydälle kaupunginhallituksessa

Havainnekuva Sörnäistentunnelista, joka yhdistää Sörnäisten rantatien ja Hermannin rantatien.

15.11.2021 15:37

Helsingin kaupunginhallitus jätti Sörnäistentunnelin rakentamista koskevan päätöksen uudelleen pöydälle maanantain kokouksessaan.

Sörnäistentunnelia käsitellään kaupunginhallituksen 18. marraskuuta järjestettävässä aamukoulussa.

HS:n tietojen mukaan hankkeen jättäminen pöydälle liittyy siihen, että demarit haluavat tunneliasiassa lisäperusteluja. Demareiden rivit päätöksessä rakoilevat myös julkisesti.

Helsingin kaupunkiympäristölautakunta hyväksyi Sörnäisten rantatien ja Hermannin rantatien yhdistävän tunnelin hankesuunnitelman osaltaan lokakuun puolivälissä.

Kokoomus, Sdp, perussuomalaiset ja Rkp puolustivat hanketta, ja vihreät ja vasemmisto vastustivat sitä.

Lue lisää: ”Ei tämä ole linjassa” – Osan Helsingin ruuhkista voi ehkä kohta alittaa autolla, asian­tuntijat pilkkovat riitaisan jätti­hankkeen osiin

Lue lisää: Helsingin poliitikot viuhuttelivat viikonloppuna Düsseldorf-korttia – Tämä Sörnäisiin kaavaillusta suuresta muutoksesta todellisuudessa tiedetään

Viikonloppuna demareiden uusi kaupunginvaltuutettu ja kaupunginhallituksen jäsen Elisa Gebhard ilmoitti Twitterissä, ettei aio kannattaa tunnelin rakentamista.

Hän perusteli linjaansa muun muassa ilmastosyillä, kaupungin tilankäytöllä ja hinnalla.

”Hinta, joka autojen käyttämään tunneliin menisi, on liian suuri. Hankkeen palauttaminen valmisteluun mahdollistaisi muiden keinojen kartoittamisen ensisijaisena vaihtoehtona alueen kehittämiselle”, Gebhard kirjoitti.

Hän on toiminut pääministeri Sanna Marinin (sd) erityisavustajana mutta työskentelee tällä hetkellä Suomen Asianajajaliitossa oikeuspoliittisena juristina.

HS ei tavoittanut Gebhardia kommentoimaan ilmoitustaan.

Gebhard on ensimmäinen julkisesti linjasta irronnut, mutta HS:n tietojen mukaan hän ei ole ainoa. Demareissa ei ole vielä käyty lopullista keskustelua hankkeesta, vaan se on tarkoitus tehdä vasta valtuustovaiheessa.

Toisin sanoen voi käydä niin, että kaupunginhallitusvaiheessa demareiden kanta on eri kuin valtuustossa.

”Meillä on monia uusia valtuutettuja, ja isoon kokonaisuuteen perehtyminen on erityisesti heille vaativa tehtävä. Tähän liittyy aiemmilla kausilla valtuustossa tehtyjä päätöksiä, eikä kokonaisuutta ole välttämättä helppo hahmottaa”, sanoo demareiden valtuustoryhmän puheenjohtaja Eveliina Heinäluoma.

Sörnäistentunnelin toteuttaminen on hankkeesta tehdyn vaikutusten arvioinnin mukaan tärkeä Junatien alueelle suunniteltujen muutosten ja itä–länsisuuntaisen pikaraitiotien eli niin sanotun Jokeri 0:n kannalta.

”Vihreät ovat sanoneet, että tunnelille on vaihtoehtoja, mutta mitä ne vaihtoehdot ovat?” Heinäluoma kysyy.

Myös Elisa Gebhard viittaa asiaan omissa twiiteissään kirjoittaessaan, että olisi vihreiltä ”rehellistä myöntää, että tunnelin torppaaminen ei helpota Jokeri 0:n toteuttamista”.

HS:n tietojen mukaan tunnelihanke hiertää demareiden ja vihreiden välejä.

Kaupunkiympäristön apulaispormestari Anni Sinnemäki (vihr) kirjoitti Sörnäistentunnelista pitkän kirjoituksen Facebookiin viikonloppuna vedoten siihen, että hanke kaadettaisiin.

Mutta mitä hän vastaa Heinäluoman ja Gebhardin kritiikkiin?

”Junatien alueesta ja siihen liittyen Jokeri 0:sta on aikoinaan järjestetty kilpailu, ja koko kilpailu on tehty niistä lähtökohdista, että Sörnäistentunneli rakennetaan. Eli tunneli on ollut lähtökohtaisesti osa suunnitelmaa. Me olemme vihreissä vakuuttuneita, että pikaraitiotien voi toteuttaa ilman tunnelia.”

Sinnemäki myöntää, ettei heillä ole toistaiseksi olemassa vaihtoehtosuunnitelmaa.

”Jos hanke kaatuisi, juuri sitä lähdettäisiin seuraavaksi hakemaan. Tätä olemme aiemmin omassa esityksessämme kaupunkiympäristölautakunnassa myös edellyttäneet.”

Ympäristöliike Elokapina järjesti mielenilmauksen kaupungintalon edessä kaupunginhallituksen kokouksen aikaan maanantaina iltapäivällä. Elokapinan mukaan mielenilmauksella vaadittiin kaupunginhallitusta toimimaan Helsingin julistaman ilmastohätätilan mukaisesti.

Helsingin poliisi kertoi Twitterissä paikalla olleen noin 70 mielenosoittajaa. Poliisi otti kiinni viisi ihmistä, jotka osoittivat mieltään ajoradalla.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat