Husin tehohoito täyttymässä: koronapotilaita siirretään jo muualle ja isoja leikkauksia karsitaan - Kaupunki | HS.fi

Husin tehohoito täyttymässä: koronapotilaita siirretään jo muualle ja isoja leikkauksia karsitaan

Jorvin päiväosasto on suljettu kokonaan koronapotilaiden vuoksi. Tehohoidon potilaat pääosin rokottamattomia.

Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitoalueen (Hus) koronapotilaiden tehohoitoa keväällä 2020.

16.11. 11:53 | Päivitetty 17.11. 8:12

Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiiri (Hus) perustaa kuusi uutta tehohoitopaikkaa koronapotilaiden hoitoon nykyisten 15 paikan lisäksi.

Husin vs. johtajaylilääkäri Jari Petäjä sanoo, että tiistaisten potilaslukujen perusteella näyttää siltä, että nykyinen tehohoitokapasiteetti on ylittymässä.

Husin alueella koronapotilaiden määrä tehohoidossa nousi tiistaina 14 potilaaseen. Tehohoidon määrän kriittisenä rajana on pidetty 15 potilasta.

Yksi potilas on jo siirretty tehohoitoon muualle Suomeen, ja huomenna kaksi koronapotilasta kuljetetaan kahteen sairaalaan Husin alueen ulkopuolella.

”Kun koronapotilaiden määrä tehohoidossa on vakiintumassa korkeammalle tasolle, me nostamme paikkamäärää portaittain. Paikkoja ei lisätä yksi kerrallaan, koska henkilöstöä tarvitaan riittävä määrä. Tehohoidossa on kyse olemassa olevan henkilöstön sijoittamisesta.”

Petäjä arvioi, että kapasiteetin nosto 15 paikasta 21 tehohoidon paikkaan antaa Husille mahdollisuuden vakiinnuttaa toiminta tulevia viikkoja varten. Tehohoidon koronapotilaat ovat harvoja poikkeuksia lukuun ottamatta rokottamattomia.

Koronapotilaiden uusien tehohoitopaikkojen määrä merkitsee karsintoja Husin leikkaustoiminnassa.

”Jos joudumme tilanteeseen 16–21 tehohoitopotilasta, joudumme perumaan 4–5 isoa tehohoitojaksoja edellyttävää leikkausta päivittäin”, Petäjä sanoo.

Tehohoitojaksoja edellytetään esimerkiksi isoissa sydänleikkauksissa. Petäjä kuitenkin tähdentää, että sydänleikkausjonon noin sadan potilaan joukossa on myös potilaita, jotka edellyttävät vähemmän kiireellisiä toimenpiteitä.

”Sydänleikkausjonossa on sekä kiireellisiä että vähemmän kiireellisiä potilaita. Kaikki kiireelliset leikkaukset me pystymme hoitamaan tässäkin tilanteessa”, Petäjä sanoo.

Hus on aiemmin viestittänyt, että osastohoidossa koronapotilaille on 50 vuodepaikkaa. Tiistaina vuodepaikoilla oli jo 53 koronapotilasta.

Petäjän mukaan koronapotilaiden vuodepaikkojen määrää lisätään kymmenellä, uusia hoitajia pyritään rekrytoimaan ja samalla toiminta kootaan omaksi yksikökseen.

Koronapotilaita on vuodeosastoilla Meilahdessa, Jorvissa ja Peijaksen sairaalassa.

Lue lisää: Turussa tehohoito on kuormittunut, Päijät-Hämeen keskus­sairaalassa ennätys­määrä korona­potilaita

Husin tehohoito on järjestetty Meilahteen ja Jorviin. Jorvissa on tehohoidossa nyt kolme potilasta.

Ensimmäinen konkreettinen siirto koronapotilaiden hoidon vuoksi tapahtuu Jorvissa ensi viikolla, kun Jorvin päiväosaston toiminta siirtyy Peijaksen sairaalaan Vantaalle.

Päiväosastolla hoidetaan noin 20 potilasta päivässä. Päiväosastolla käy potilaita, jotka sairautensa vuoksi tarvitsevat esimerkiksi tiputushoitoa.

Jorvissa päiväosasto sijaitsee vuodeosaston vieressä, kun taas Peijaksen sairaalassa päiväosastolla on omat erilliset Jorvia väljemmät tilat.

”Me seuraamme tilannetta tällä järjestelyllä tammikuun lopulle saakka”, sanoo johtava ylihoitaja Eija Rissanen Jorvista.

Asiasta kertoi ensin Iltalehti.

Koronapotilaiden määrä Husin tehohoidossa pysytteli monta viikkoa aika tasaisesti 9–10 potilaassa.

Viime viikon perjantaina koronapotilaiden määrä oli 12, maanantaina 13 ja tänään tiistaina jo 14.

Husin vt. toimitusjohtaja Markku Mäkijärvi päätti viime viikolla, että Hus siirtyi tehostettuun valmiustasoon.

Tämä tarkoittaa käytännössä sitä, että Hus varautuu siihen, että se joutuu toteuttamaan useiden sairaaloiden, kliinisten tulosyksiköiden toimintaa koskevia merkittäviä poikkeusratkaisuja kuten esimerkiksi toimintojen siirtämisiä.

Pääkaupunkiseudulla esitettiin jo viime viikolla uusia ravintolarajoituksia sairaalahoidon tarpeen kasvaessa ja tehohoidon kuormittuessa. Pääkaupunkiseudun koronakoordinaatioryhmä ehdotti ravintoloiden aukiolon rajaamista nykyistä enemmän ja anniskelun lopettamista nykyistä aiemmin.

Rajoituksia toivottiin jatkuvaksi joulun yli, jotta niillä voidaan vaikuttaa epidemian aaltoiluun. Ravintoloilla on mahdollisuus vapautua rajoituksista edellyttämällä asiakkailtaan koronapassia.

Oikaisu 17.11. kello 8.10: Husin sydänleikkausjonossa on noin sata potilasta, ei pari sataa potilasta kuten uutisessa virheellisesti mainittiin.

Odotatko tehohoitojaksoa vaativaa leikkausta Hus-alueella tai onko leikkaustasi siirretty teho-osaston kuormittumisen vuoksi? Kerro tilanteestasi lähettämällä sähköpostia osoitteeseen lari.malmberg@hs.fi.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat