Kymmenet menettivät rahojaan nettipetosten sarjassa – Epäilty myi Facebookissa olemattomia Iittalan ja Marimekon tuotteita - Kaupunki | HS.fi

Kymmenet menettivät rahojaan nettipetosten sarjassa – Epäilty myi Facebookissa olemattomia Iittalan ja Marimekon tuotteita

Teot on poliisin mukaan tehty kahden vuoden aikana. Tekijä sai rikoshyötynä noin 1 500 euroa.

Huijari myi netissä olemattomia Iittalan ja Marimekon tuotteita ja sai rikoshyötynä noin 1 500 euroa. Arkistokuvassa näkyy Iittalan Kastehelmi-sarjan lasiesineitä.

17.11.2021 10:45

Itä-Uudenmaan poliisi on saamassa valmiiksi tutkinnan laajasta nettipetosten sarjasta. Epäilty tekijä on poliisin mukaan myynyt Facebookissa ja muualla internetissä olemattomia Marimekon ja Iittalan tuotteita.

Petossarjassa on yhteensä 78 uhria. Teot ajoittuvat marraskuusta 2019 tämän vuoden marraskuuhun. Epäilty tekijä on saanut petossarjasta rikoshyötyä noin 1 500 euroa, eli yksittäisten asianomistajien menetykset ovat olleet melko pieniä.

Rikoskomisario Krista Vallilan mukaan Itä-Uudenmaan poliisilla on tutkittavanaan useita samantyylisiä petoskokonaisuuksia, joissa petoksia on tehty nimenomaan netissä.

”Petossarjat kuormittavat poliisia. Näissä työllistävä vaikutus tulee määrässä ja massassa. Silloin kun on laajoja sarjoja, poliisin paine tutkia ja saattaa asia syyttäjälle on korkea.”

Nyt valmistuvassa kokonaisuudessa epäilty kävi kauppaa Facebookissa, joka on Tori.fi-kauppapaikan lisäksi suosituimpia alustoja myös petoksia tekeville, Vallila kertoo.

Uhrit olivat petoksen huomattuaan etsineet kyseisestä myyjästä tietoa internetistä ja löytäneet melko helposti tietoa muistakin tapauksista. Vallila toteaakin, että asianomistajilla on joissain tilanteissa mahdollisuus myös estää rikos esimerkiksi myyjän taustoja tarkistamalla.

Poliisi muistuttaa kuitenkin, että jos rikoksesta epäillyn tietoja levittää netissä, voi itsekin syyllistyä samalla rikokseen.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat