Tuhannet helsinkiläiset ovat sopineet kaupungin kanssa säännöllisestä liikkumisesta – Liikunta tuodaan arkiaskareisiin - Kaupunki | HS.fi

Tuhannet helsinkiläiset ovat sopineet kaupungin kanssa säännöllisestä liikkumisesta – Liikunta tuodaan arkiaskareisiin

Erityisesti ikäihmisten kohdalla päivittäisen arkiliikkumisen tärkeys on kiistaton.

Liikkuminen on erityisen tärkeää ikääntyessä, kun toimintakyky luontaisesti heikkenee.

17.11.2021 15:39

Helsinkiläisiä on viime vuosina kannustettu arki- ja hyötyliikkumaan.

Koronaepidemian myötä kaupungin toimenpiteet ovat kohdistuneet erityisesti ikäihmisten liikkumismahdollisuuksien parantamiseen, kaupungin kulttuurin ja vapaa-ajan toimialan julkaisemassa tiedotteessa kerrotaan.

Yhtenä toimenpiteenä kaupungin sairaala-, kuntoutus- ja hoivapalveluissa on solmittu jo 6 000 liikkumissopimusta. Sopimusten tavoitteena on mielekkään elämän ja toimintakyvyn turvaaminen.

Liikkumissopimus kirjataan osaksi hoitotyön suunnitelmaa, ja sen tavoitteena on kytkeä liikkuminen osaksi arkiaskareita, vahvistaen lihasvoimia, tasapainoa ja toimintakykyä. Sopimuksessa määritetään omat liikkumiseen liittyvät tavoitteet suhteessa nykyiseen liikkumiskykyyn.

Sopimuksessa sovitaan myös, mitä harjoitteita ja tukitoimia tehdään yhdessä hoitohenkilöstön kanssa. Sopimus voi sisältää kodin arkiaskareita, kodin ulkopuolella asiointia, harrastamista tai lihasvoimaharjoittelua etäpalveluiden välityksellä.

Liikkuminen on erityisen tärkeää ikääntyessä, kun toimintakyky luontaisesti heikkenee. Korona rajoitustoimineen teki nopeasti näkyväksi lukuisten tutkijoiden jo aiemmin todentaman huolen siitä, että ilman säännöllistä liikkumista ikäihmisten lihasvoimat ja sitä myötä kävelykyky hupenevat vuosien sijaan pikemminkin viikoissa.

Liikkumisen merkitys myös mielen vireyden ja myönteisen elämänasenteen säilyttämisessä on tutkitusti tärkeä.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat