Etelä-Suomen avi rajoittaa yleisötilaisuuksia Uudellamaalla, joululaulutilaisuudet arvioitu riskialttiiksi - Kaupunki | HS.fi

Etelä-Suomen avi rajoittaa yleisö­tilaisuuksia Uudella­maalla, joululaulu­tilaisuudet arvioitu riskialttiiksi

Tarkoitus on rajoittaa sisätiloissa tapahtuvia seisomakatsomoiden tilaisuuksia sekä yhteislaulutilaisuuksia.

Behmin klubikeikalla Tavastialla syyskuussa 2020 turvavälejä yritettiin ylläpitää rajoittamalla yleisön liikkuvuutta nauhoilla.

18.11. 13:10 | Päivitetty 18.11. 16:59

Etelä-Suomen aluehallintovirasto (avi) rajoittaa koronatartuntojen leviämiselle altistavia yleisötilaisuuksia sisätiloissa Uudellamaalla. Nämä ovat yhteis­laulu­tilaisuuksia tai tilaisuuksia, joissa on yleisöä seisoma­katsomoissa.

Rajoitukset tulevat voimaan viikon kuluttua torstaina 25. marraskuuta. Niiden vaihtoehtona tilaisuuden järjestäjä voi ottaa käyttöön koronapassin, avi kertoo tiedotteessaan.

Päätös koskee koko Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin aluetta ja on voimassa 25.11.–24.12.

Päätöksellä rajoitetaan sisätiloissa seisomakatsomojen henkilömäärää niin, että tilaisuudessa voi olla enintään 20 henkilöä, joilla ei ole istumapaikkaa. Istuma­paikallisten katsomojen osallistujamäärää ei rajoiteta.

”Rajoitus ei koske yleisötilaisuuksia, joissa koko yleisölle on istumapaikat. Rajoitus ei myöskään koske sellaisia tilaisuuksia, joissa seisomakatsomoon tai -katsomoihin otetaan yhteensä enintään 20 henkilöä”, selventää ylitarkastaja Oona Mölsä Etelä-Suomen alue­hallinto­virastosta.

Käytännössä rajoitus koskee esimerkiksi urheilutapahtumia, joissa on myös seisomakatsomoita, sekä sellaisia keikkapaikkoja, joissa on seisomapaikkoja.

”Emme edellytä, että yleisö istuu omalla paikallaan koko tilaisuuden ajan, mutta turhaa liikkumista ja tungosta on toki syytä välttää.”

Katsomolla tarkoitetaan tilaa, josta yleisö voi seurata esitystä, ottelua tai vastaavaa tapahtumaa. Siten päätös ei kohdistu esimerkiksi messutoimintaan. Päätös kohdistuu vain tilaisuuden yleisöön, ei henkilökuntaan, esiintyjiin tai esimerkiksi urheiluotteluiden pelaajiin.

”Emme edellytä, että yleisö istuu omalla paikallaan koko tilaisuuden ajan, mutta turhaa liikkumista ja tungosta on toki syytä välttää.”

Päätöksellä rajoitetaan lisäksi sisätiloissa järjestettäviä yhteis­laulu­tilaisuuksia, jotka ovat Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) arvion mukaan koronaviruksen leviämisen kannalta korkeariskisiä tapahtumia.

Jos yhteis­laulu­tilaisuuteen osallistuu yli 20 henkilöä, tilaan saa ottaa enintään puolet muun lainsäädännön nojalla tilaan hyväksyttävästä enimmäis­osallistuja­määrästä. Yhteis­laulu­tilaisuudella tarkoitetaan tilaisuutta, jonka pääasiallista sisältöä on yhteis­laulu.

Päätös koskee myös yhteis­laulu­tilaisuuksia, joissa on istumapaikat.

Yhteislaulutilaisuuksien rajoituspäätös koskettaa erityisesti joulun alla järjestettäviä laulutilaisuuksia, kuten Kauneimmat joululaulut -tapahtumia. Helsingin hiippakunnan tuomiokapitulin ohjeistuksen mukaan seurakunnat voivat ottaa koronapassin käyttöön avin rajoituksia koskevissa tilaisuuksissa.

Seurakuntien tulee tiedottaa etukäteen ja aktiivisesti koronapassin käyttöönotosta sekä siitä, missä tilaisuuksissa koronapassia edellytetään, hiippakunnan tiedotteessa kerrotaan.

Mölsän mukaan harkinnassa on otettu huomioon, että tämäntyyppisiä tilaisuuksia järjestetään tähän aikaan vuodesta.

”Yhteislaulutilaisuudet on mainittu THL:n riskiarviotaulukossa korkean riskin tilaisuuksina, ja lisäksi päätöksiä tehdään alueellisesti ja ajallisesti riskejä arvioiden. Emme ole halunneet erityisesti kieltää joululauluja ihmisiltä, mutta arviossa on päädytty siihen, että näiden tilaisuuksien osallistujamäärää täytyy rajoittaa”, Mölsä kertoo.

Lisäksi koko Suomessa ovat edelleen voimassa tartuntatautilain yleiset terveys­turvallisuutta parantavat velvoitteet muun muassa asiakkaiden ohjeistamisesta ja mahdollisimman väljästä sijoittelusta.

Tilaisuuden järjestäjä voi ottaa käyttöön koronapassin, jolloin alue­hallinto­viraston määräämiä rajoituksia ei tarvitse noudattaa.

Jos koronapassi otetaan käyttöön kokoontumis­rajoitusten vaihtoehtona, sitä tulee edellyttää koko tilaisuuden osalta. Koronapassi pitää tarkastaa tilaisuuteen saapumisen yhteydessä yli 16-vuotiailta henkilöiltä. Korona­passia ei tarkasteta henkilökunnalta, esiintyjiltä tai ottelussa pelaavilta urheilijoilta.

Lue lisää: Uudet rajoitukset uhkaavat sulkea baareja Helsingin seudulla – ”Puolet asiakkaistamme tippuu, jos koronapassia vaaditaan”

Ravintoloita velvoittaa oma tartuntatautilain pykälänsä, jossa on vastaavat vaatimukset.

Valtioneuvoston asetuksella rajoitetaan alueellisesti muun muassa ravintoloiden aukiolo-, anniskelu- ja asiakasmääriä. Näitä rajoituksia on noudatettava myös ravintoloissa järjestettävissä yleisötilaisuuksissa.

Myös ravintolatoiminnan rajoituksista voi vapautua ottamalla koronapassin käyttöön.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat