Suonensisäisiä huumeita käyttävien hiv-tartunnat kasvoivat selvästi pääkaupunkiseudulla - Kaupunki | HS.fi

Suonensisäisiä huumeita käyttävien hiv-tartunnat kasvoivat selvästi pää­kaupunki­seudulla

Kymmenen kuukauden aikana tällaisia tartuntoja on todettu yhteensä viisi.

Poliisi korjasi huumeruiskun pois julkisesta vessasta Helsingissä viime helmikuussa.

19.11.2021 15:32 | Päivitetty 20.11.2021 14:14

Pääkaupunkiseudulla on 10 kuukauden aikana todettu viisi kotimaassa saatua hiv-tartuntaa huumeita pistämällä käyttävillä.

Tilanne on asiantuntijoiden mukaan poikkeuksellinen, sillä edeltävän seitsemän vuoden aikana vastaavia tartuntoja todettiin yhteensä vain kuusi, joista neljä liittyi samaan ryhmään vuosina 2018─2019.

Suomessa todetuista hiv-tapauksista valtaosa on viime vuosina levinnyt seksin yhteydessä.

Infektiolääkäri Inka Aho Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiiristä (Hus) sanoo, että juuri ilmiön poikkeuksellisuuden vuoksi siitä haluttiin tiedottaa jo näin varhaisessa vaiheessa.

”Emme vielä ole tehneet kartoittaneet, onko hiv-tartunnan saaneilla yhteyksiä keskenään. Sitä tulemme heiltä seuraavaksi kysymään”, Aho sanoo.

Huumeita käyttäneitä henkilöitä suositellaan hakeutumaan hiv-testiin esimerkiksi huumeita käyttävien terveysneuvontapisteisiin, päihdetyötä tekeviin yksiköihin tai omaan terveyskeskukseen.

Hus kehottaa terveydenhuollon työntekijöitä tarjoamaan hiv-testiä kaikille huumeiden käyttäjille riippumatta siitä, miksi he terveydenhuoltoon hakeutuvat. Testausta kuuluu tehostaa myös vankiloissa.

Husin Infektioyksikkö selvittää yhdessä Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL), alueen kuntien ja päihdetyötä tekevien toimijoiden kanssa tilannetta. Hiv-testausta lisätään ja terveysneuvontaa sekä pistosvälineiden vaihtoa puhtaisiin tehostetaan.

Asiantuntijoiden mukaan hiv-tartuntojen leviäminen huumeita pistämällä käyttävien joukossa on todellinen uhka, sillä vuosittain Suomessa todetaan yli 1 000 uutta C-hepatiittitartuntaa, joista valtaosa on tarttunut yhteisten pistosvälineiden välityksellä.

Koska C-hepatiitti ja hiv tarttuvat samalla tavalla, jokaisen hepatiitti C-tartunnan yhteydessä on mahdollisuus hivin leviämiseen.

Vuosituhannen vaihteessa hiv-tartunta levisi nopeasti huumeita pistämällä käyttävien keskuudessa pääkaupunkiseudulla, ja tartuntoja todettiin noin 250.

Tilanne saatiin tuolloin hallintaan lisäämällä testausta, terveysneuvontaa ja pistosvälineiden vaihtamista puhtaisiin.

Tehokas tapa estää tilanteen kehittyminen vaikeasti hallittavaksi epidemiaksi on todeta hiv-tartunnat mahdollisimman varhain, ja saada hiv-positiiviset hoidon piiriin.

Tällä hetkellä Husin seurannassa olevista pistoshuumeiden välityksellä tartunnan saaneista potilaista 96 prosenttia on saavuttanut hyvän hoitotuloksen.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat