Poliisi antoi selvityksensä lokakuun Elokapina-mielenosoituksesta: Viestintä epäonnistui, resurssien vähyys pitkitti kiinniottoja - Kaupunki | HS.fi

Poliisi antoi selvityksensä loka­kuun Elokapina-mielen­osoituksesta: Viestintä epäonnistui, resurssien vähyys pitkitti kiinniottoja

Poliisihallitus pyysi Helsingin poliisilta selvitystä toimista Elokapinan mielenosoituksen yhteydessä Valtioneuvoston linnalla lokakuussa.

19.11.2021 19:08

Helsingin poliisi julkaisi perjantaina Poliisihallitukselle antamansa selvityksen toiminnastaan Valtioneuvoston linnan luona lokakuussa järjestetyn Elokapinan mielenosoituksen yhteydessä.

Mielenosoitus järjestettiin 8. lokakuuta.

Poliisihallitus pyysi selvitystä erityisesti kolmeen asiaan: millä perusteilla poliisi päätti tai keskeytti mielenosoituksen, mihin perustui joidenkin mielenosoittajien yli 24 tuntia kestänyt kiinniotto sekä mihin perustui poliisin viestintä siitä, että mielenosoitus muodosti Valtioneuvoston linnalla turvallisuusuhan.

Helsingin poliisi kertoo katsovansa, että mielenosoituksen päättämiselle oli olemassa lainmukaiset perusteet.

Osa mielenosoittajista oli kahlinnut itsensä Valtioneuvoston linnan etuoviin metalliketjuin sekä metallilukolla. Lisäksi ovien edustalla olleet mielenosoittajat olivat kahliutuneet toisiinsa metalliputkin.

Selvityksen mukaan mielenosoituksen päättäminen koski ainoastaan rakennuksen pääsisäänkäyntiä. Poliisin mukaan mielenosittajille annettiin mahdollisuus muuttaa toimintaansa sellaiseksi, jonka poliisi voisi kokoontumisvapautena turvata.

”Vain tiettyä keinoa rajoitettiin”, selvityksessä sanotaan.

Selvityksessä kerrotaan myös, että mielenosituksen päättämiseen vaikutti myös alueen haltijan pyyntö mielenosoituksen siirtämisestä.

Osa poistumiskäskyä noudattaneista aloitti uuden mielenosoituksen Valtioneuvoston linnan ympäristössä. Siihen poliisi ei selvityksensä mukaan puuttunut, koska piti sitä laillisena.

Yli 24 tuntia kestäneitä kiinniottoja poliisi kommentoi toteamalla, että tutkintaan olisi pitänyt varata riittävästi resursseja. Poliisi myönsi jo lokakuussa, että osa oli kiinni otettuina yli 24 tuntia.

Poliisi otti kiinni kymmeniä mielenosoittajia, joita on esitutkinnassa epäilty törkeästä julkisrauhan rikkomisesta, kokouksen estämisestä ja niskoittelusta poliisia vastaan.

”Asiassa olisi tullut resursoida viimeistään välittömästi kiinniottojen jälkeen riittävästi tutkintahenkilöstöä ja muita resursseja tarvittavien tutkintatoimenpiteiden viivytyksetöntä suorittamista varten”, selvityksessä kerrotaan.

”Riippumatta käsillä olevan asian rikosnimikkeistä vapaudenmenetysten keston olisi tullut olla tässä asiassa mahdollisimman lyhyt.”

Viestinnän osalta poliisi toteaa selvityksessään, ettei mielenosoitus ei ole muodostanut konkreettista turvallisuusuhkaa.

Poliisi oli kertonut mielenosoituksen yhteydessä, että tasavallan presidentti ja ministerit siirrettiin mielenosoituksen aiheuttaman turvallisuusuhan takia Valtioneuvoston linnasta vaihtoehdoista reittiä.

Helsingin poliisi kertoi jo lokakuussa arvioineensa väärin Elokapinan mielenosoituksen aiheuttaman turvallisuusuhan ja epäonnistuneensa tapaukseen liittyvässä viestinnässä.

Perjantaina julkistetussa selvityksessä kerrotaan, että tapahtuma-aikana poliisi viesti mielenosituksesta sillä hetkellä tekemänsä arvion pohjalta.

”Valtioneuvoston linnan sisältä saatu tilannekuva ja ulkoapäin muodostettu tilannekuva ovat jälkikäteen arvioituna poikenneet toisistaan.”

Poliisi kertoo, että tiedotteiden sanavalinnoissa on ”osittain epäonnistuttu”.

”Tämä on voinut olla omiaan herättämään enemmän kysymyksiä kuin antamaan vastauksia.”

Helsingin poliisilaitoksen poliisipäällikkö Lasse Aapio sanoo tiedotteessa, että vastaisuudessa viranomaisyhteistyötä ja viestintää on kehitettävä.

”Viestinnässä meidän tulee olla entistäkin tarkempia, minkälaisia sanamuotoja käytämme ja missä ja millä tavoin viestimme. Viestinnän tulee olla selkeää, oikea-aikaista ja luotettavaa”, Aapio sanoo.

Aapio kommentoi myös kiinniottoja.

”Meidän on jatkossa kiinnitettävä huomiota tutkintatoimien riittävään resursointiin, jotta tutkintatoimet voidaan hoitaa viipymättä, eikä vapaudenmenetys kestä pidempään kuin on välttämätöntä”, Aapio sanoo.

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat