Itäisessä Helsingissä nyt pahin koronatilanne – kartta näyttää, miten tartunnat jakautuvat alueilla - Kaupunki | HS.fi

Itäisessä Helsingissä nyt pahin korona­tilanne – kartta näyttää, miten tartunnat jakautuvat alueilla

”Lapset ovat hyvin aktiivisia, ja tartunnat leviävät. On kuitenkin pidettävä mielessä, että lapsilla infektio on hyvin pienioireinen. He eivät kuormita sairaaloita mitenkään”, sanoo Helsingin kaupungin tartuntatautilääkäri Terhi Heinäsmäki.

Opettaja jakaa oppilaille maskeja peruskoulussa Helsingissä

21.11. 17:30

Helsingin suurimmat koronatartuntaryppäät ovat siirtyneet Itä- ja Kaakkois-Helsingin suuntaan.

Tartuntamäärissä vakavin tilanne on tällä hetkellä Tammisalon, Laajasalon, Etelä-Laajasalon, Kaitalahden, Jakomäen ja Alppikylän alueilla.

Helsinki julkaisi tuoreimmat tiedot alekohtaisista tartuntamääristä keskiviikkona 17.11.

Tammisalossa tartuntojen ilmaantuvuus sataatuhatta asukasta kohden on peräti 1 709, kun se oli vielä kaksi viikkoa aiemmin 87. Laajasalossa tuorein lukema on 1 394 ja Etelä-Laajasalossa 1 031. Alueellisesti yksittäiset tartuntaryppäät voivat nostaa merkittävästi ilmaantuvuuslukua.

Viimeisen 14 vuorokauden aikana tartuntojen ilmaantuvuus koko Helsingissä on 329 sataatuhatta ihmistä kohden.

Kuusisaaren, Lehtisaaren, Ruskeasuon, Kulosaaren ja Itä-Pasilan alueilla tartuntatilanne on puolestaan maltillisin.

Helsingin kaupungin tartuntatautilääkäri Terhi Heinäsmäki selittää korkeita alueellisia ilmaantuvuuslukuja osin sillä, että Helsingin kouluissa on puhjennut viime aikoina koronaepidemioita.

Sama ilmiö on kuitenkin nähtävissä joka puolella kaupunkia, joten pelkästään se ei selitä Itä-Helsingin tartuntaryppäitä.

”Lapset ovat hyvin aktiivisia, ja tartunnat leviävät. On kuitenkin pidettävä mielessä, että lapsilla infektio on hyvin pienioireinen. He eivät kuormita sairaaloita mitenkään”, Heinäsmäki sanoo.

Lue lisää: Suomi tekee päätöksiä lasten korona­rokottamisesta joulu­kuun alussa – THL:n Nohynek: ”Usein on niin, että lasten kohdalla ollaan ekstra­tarkkoja”

”Toisaalta se [suuri ilmaantuvuus] voi myös johtua siitä, että ihmiset sillä alueella ovat käyneet enemmän testeissä.”

Koronatilanne on pahentunut yleisesti Helsingissä loka- ja marraskuun aikana. Koronapotilaiden vuoksi Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiiri (Hus) joutuu lisäämään tehohoitopaikkojen määrää 15:stä 21:een. Tehohoidon määrän kriittisenä rajana on pidetty 15:tä potilasta.

Uudet tehohoitopaikat pakottavat Husin perumaan arviolta päivittäin 4–5 leikkausta, jotka edellyttävät isoja tehohoitojaksoja.

Lue lisää: Husin tehohoito täyttymässä: koronapotilaita siirretään jo muualle ja isoja leikkauksia karsitaan

Heinäsmäen mukaan lisääntyneet tartunnat näkyvät terveydenhoidossa toiminnan viivästymisenä.

”Meillä on vaikeuksia tehdä tartunnanjäljitystä ajoissa ja soittaa näille tapauksille ajoissa, koska määrä on lisääntynyt. Teemme parhaamme ja olemme lisänneet myös työvoimaa, mutta viivettä on valitettavasti.”

Viiveen vähentämiseksi Heinämäki pyytää kaikkia infektion saaneita täyttämään sähköisen turvalomakkeen, joka heille on lähetetty tekstiviestillä.

”Kärsimme kovasti siitä, ettemme saa soitettua ihmisille tarpeeksi nopeasti. Voi olla, että ihmiset ovat hädissäänkin, kun eivät tiedä, mitä tehdä.”

Vantaalla tartuntamäärät ovat Helsinkiäkin korkeampia. Vantaan koronailmaantuvuus sataatuhatta asukasta kohden on 363. Espoossa vastaava lukema on 278.

Koko Suomessa koronatartuntojen ilmaantuvuus oli keskiviikkona keskimäärin 218.

Meneillään oleva tartunta-aalto on kaikkiaan viides Suomessa. Husin infektioylilääkäri Asko Järvinen arvelee Ilta-Sanomissa, että tartuntamäärä nousee seuraavat viikot ja huipentuu joulun tienoilla.

”Noususuuntaus jatkuu vielä kuukauden ajan. Lohtuna on se, että kun tietty taso on saavutettu, epidemia-aalto alkaa jälleen hiipua. Uskon tämän aallon hiipuvan joulun jälkeen”, Järvinen sanoo Ilta-Sanomissa.

Ylilääkärin mukaan viime vuoden kaltaiseen joulueristäytymiseen ei ole nyt tarvetta – ei ainakaan, jos on ottanut kaksi tai kolme rokotetta.

Järvinen suosittelee juhlapyhiksi normaaleja tartunnanestomenetelmiä, kuten käsihygieniaa ja tarvittaessa kasvomaskin käyttöä ja etäisyyttä muihin.

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat