Miestä ei valittu koulun johtokuntaan – Rannalle jäänyt valitti päätöksestä ”tasa-arvolain vastaisena” - Kaupunki | HS.fi

Miestä ei valittu koulun johtokuntaan – Rannalle jäänyt valitti päätöksestä ”tasa-arvolain vastaisena”

Poliitikot käsittelivät tiistaina oikaisuvaatimusta, jossa varasijalle jäänyt miesehdokas vaati uusintaa, koska kaikkia ehdolla olleita miehiä ei päästetty ilman äänestystä läpi.

Töölön ala-aste kesällä 2017.

25.11. 11:06

Helsingin kasvatus- ja koulutuslautakunnan poliitikot käsittelivät tiistain kokouksessaan poikkeuksellista oikaisuvaatimusta.

Varalle johtokunnan vaalissa Töölön ala-asteella jäänyt mies vaati, että johtokunnan äänestystulos kumotaan tasa-arvolain vastaisena.

Ala-asteen johtokuntaan valittiin elokuun lopussa viisi huoltajaa, kolme naista ja kaksi miestä. Kasvatuksen ja koulutuksen toimialan suomenkielinen jaosto vahvisti valinnat muiden koulujen johtokuntien joukossa myöhemmin syksyllä.

Nyt siis äänestyksessä kaikkein vähiten eli kolme ääntä saanut mies vaatii, että valinta tehdään uudelleen ”noudattaen tasa-arvolakia”.

Vanhempia on harvoin pyrkimässä suurin joukoin koulujen johtokuntiin. Töölössäkin huoltajia oli ehdolla tasan kymmenen eli sen verran kuin tarvitaan, sillä varsinaisille jäsenille tulee myös varajäsenet. Ehdolla oli siis kolme miestä ja seitsemän naista. Näistä naisista kaksi ilmoitti suoraan tyytyvänsä varasijaan eikä heistä siksi äänestetty.

Johtokunnassa on lisäksi opettajien sekä muun henkilökunnan edustajat varajäsenineen. Yhtään miestä ei saatu hakemaan näitä kahta paikkaa ja varapaikkaa.

Tästä syystä nyt oikaisuvaatimuksen tehnyt mies sanoi muille huoltajille, että kaikki kolme miesehdokasta pitäisi nimittää suoraan johtokuntaan ja sitten äänestettäisiin naisten kesken jäljelle jääneistä kahdesta paikasta.

Muut huoltajat eivät lämmenneet idealle. Kukaan ei virallisesti ehdottanut, että poikettaisiin tavallisesta tavasta valita johtokunnan jäsenet äänestämällä, vaalit hävinnyt mies päätyi siksi varajäseneksi.

Laissa sanotaan että koulujen johtokunnassa sekä varsinaisten jäsenten että varajäsenten joukossa pitäisi olla vähintään 40 prosenttia sekä miehiä että naisia, jollei ole erityisiä syitä tehdä toisin.

Poliitikot eivät hyväksyneet oikaisuvaatimusta.

Perustelu on, että tällainen erityinen syy poiketa kiintiövaatimuksesta on miesehdokkaiden puute.

Jos kaikki miehet olisi nimitetty suoraan äänestämättä johtokuntaan, varalla olisi puolestaan ollut nolla miestä.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat