Pääkaupunkiseudulle ja Varsinais-Suomeen voimaan laajat maski- ja etätyösuositukset – pormestari Vartiainen: ”Paluuta normaaliin ei ole näkyvissä” - Kaupunki | HS.fi

Pääkaupunki­seudulle ja Varsinais-Suomeen voimaan laajat maski- ja etätyö­suositukset – pormestari Vartiainen: ”Paluuta normaaliin ei ole näkyvissä”

Koronakoordinaatioryhmä suosittelee maskinkäyttöä kaikissa julkisissa sisätiloissa ja liikennevälineissä, joissa oleskelee muita ihmisiä.

23.11. 16:23 | Päivitetty 23.11. 17:41

Pääkaupunkiseudulla palataan laajaan maskisuositukseen rokotussuojan tasosta riippumatta. Suositus koskee kaikkia 12 vuotta täyttäneitä ja tätä vanhempia. Pääkaupunkiseudun korona­koordinaatio­ryhmä kertoi linjauksesta tiistaina.

Samalla ryhmä linjasi paluusta laajaan etätyösuositukseen.

Koronakoordinaatioryhmä suosittelee maskinkäyttöä kaikissa julkisissa sisätiloissa ja liikennevälineissä, joissa oleskelee muita ihmisiä. Kouluissa maskinkäyttöä suositellaan kuudennesta luokasta lähtien.

Koronakoordinaatioryhmän tiedotteessa toivotaan, että myös yksityiset toimijat ottavat maskisuositukset laajamittaiseen käyttöön.

Uudet suositukset astuivat voimaan välittömästi ja ovat voimassa 16. tammikuuta saakka.

Koronatilanne on heikentynyt pääkaupunkiseudulla nopeasti.

”Tilanne on muuttunut alkusyksystä. Rokottamattomien korkeat tartuntaluvut ovat nostaneet tartuntoja myös rokotettujen keskuudessa. Paluuta normaaliin ei ole näkyvissä”, Helsingin pormestari Juhana Vartiainen (kok) kertoi tiedotustilaisuudessa tiistaina.

”Hus-alueella todetaan tällä hetkellä tartuntoja yhtä paljon kuin viime kevään tartuntahuipun aikana. Kaksi rokotetta saaneet eivät ole täysin turvassa koronaviruksesta ja heitä on joutunut myös sairaalan vuodeosastolle”, Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin (Hus) johtajaylilääkäri Jari Petäjä kertoi.

Lue lisää: Hämmentääkö rokotettujen määrä sairaalassa? Grafiikat näyttävät, miten lukuja tulisi tulkita

”Päivittäin joudutaan perumaan neljästä viiteen tehohoitoa vaativaa leikkausta. Teho-osastolla on tällä hetkellä kahdeksantoista koronaviruksen vuoksi sinne joutunutta potilasta”, Petäjä kertoi.

Ryhmä painotti, ettei kukaan voi suhtautua yliolkaisesti tartunnan levittämisen riskiin tai tartunnan saamiseen.

Lisäksi pääkaupunki­seudun korona­koordinaatioryhmä suosittelee etätyöhön siirtymistä kaikissa sellaisissa työtehtävissä, joissa se on mahdollista edes tilapäisesti.

Mikäli etätyön tekeminen ei ole mahdollista, suosittelee koordinaatioryhmä kasvomaskin käyttöä kaikissa työtiloissa huolimatta siitä, onko riittävien turvavälien pitäminen mahdollista.

”Työpaikoilla ruokailuja sekä kahvitaukoja tulee porrastaa ja lähitapaamisten tarpeellisuutta on syytä arvioida huolellisesti”, tiedotteessa kerrotaan.

ryhmä penää hallitukselta ravintolarajoitusten tuntuvaa kiristämistä kiihtyneen koronaepidemian hillitsemiseksi.

Koronakoordinaatioryhmä suosittelee, että kaikki pääkaupunkiseudun ravintolat edellyttäisivät koronapassia koko aukioloaikansa.

Kaikilla ravintoloilla ja kahviloilla on mahdollisuus ottaa koronapassi käyttöön ja näin vapautua asiakasmäärärajoituksista. Mikäli ravintola ei ota koronapassia käyttöön, tulee anniskeluravintolan paikat tällä hetkellä rajata 50 prosenttiin ja muiden ravintoloiden 75 prosenttiin.

”Kasvavat tartuntamäärät sekä sairaalahoidon kuormitus edellyttävät ripeitä toimia sekä alueellisilta toimijoilta että hallitukselta. Epidemian hallinnasta vastataan yhdessä”, tiedotteessa kerrotaan.

Tartunnanjäljitys on vaikeuksissa pääkaupunkiseudulla. Saattaa kulua seitsemänkin vuorokautta ennen kuin altistuksesta saadaan tieto altistuneille.

Vantaan kaupunginjohtaja Ritva Viljanen (sd) kehotti tartunnan saaneita auttamaan jäljittäjiä ja tekemään listan ihmisistä, joiden kanssa ovat olleet tekemisissä. He voivat myös itse soittaa altistuneille ja kehottaa näitä jäämään omaehtoiseen karanteeniin.

Myös Varsinais-Suomessa otetaan uudelleen voimaan laaja etätyösuositus ja myös rokotetuille suositellaan kasvomaskin käyttöä, kerrotaan Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirin tiedotteessa.

Suu-nenäsuojusta suositellaan käytettäväksi sekä ulko- että sisätiloissa silloin, kun riittävää etäisyyttä ei pystytä pitämään.

Etätyösuosituksen odotetaan vähentävän työpaikkaliikennettä ja muiden kontaktien määrää.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat