Espoo lisää ensi syksyksi yli sata aloituspaikkaa lukioihinsa - Kaupunki | HS.fi

Espoo lisää ensi syksyksi yli sata aloituspaikkaa lukioihinsa

Hakijoita tuli viime keväänä odotettua enemmän ja vuonna 2022 peruskoulusta pääsevien määrä kasvaa jälleen.

Espoossa hyvin suuri osa nuorista haluaa nimenomaan lukioon

24.11. 9:52

Espoossa aiotaan taas lisätä lukiopaikkoja reilusti ensi syksynä.

Kasvun ja oppimisen lautakunta päättää keskiviikon kokouksessaan lisäyksestä. Yhteensä Espoon ja Kauniaisten kaupunkien suomenkielisten lukioiden on tarkoitus tulla 102 aloituspaikkaa lisää.

Samalla poliitikot vahvistavat, että alin mahdollinen lukuaineiden tai painotettu keskiarvo lukioon pääsyyn Espoossa on tasan seitsemän. Käytännössä raja yleensä asettuu ylemmäs, esimerkiksi kevään 2021 yhteishaussa se oli 7,83.

Espoolaisnuorista poikkeuksellisen suuri osa eli 75 prosenttia pyrkii nimenomaan lukioon.

Kaupunki myös varaa lukiopaikkoja 66 prosentille, kun vastaava luku valtakunnallisesti on vain reilut puolet ikäluokasta.

Osa espoolaisnuorista toki päätyy lukioon esimerkiksi Helsinkiin tai yksityiseen Steiner-lukioon tai ruotsinkielisen lukion IB-linjalle.

Silti tarve lukiopaikoille on taas kasvanut. Tärkein syy on, että toiselle asteelle siirtyvät ikäluokat kasvavat. Virkamiehet arvelevat myös, että keväällä 2021 hakijamäärän kasvuun vaikutti myös oppivelvollisuuden laajentaminen, jonka vuoksi myös pitkiä koulumatkoja korvataan avokätisemmin.

Ikäluokat kasvavat samalla tavalla useita vuosia myös muissa pääkaupunkiseudun isoissa kaupungeissa. Samaan aikaan muualla Suomessa lukioikäisten määrä monissa kunnissa laskee.

Lue lisää: ”He soittelevat ja kyselevät” – Oppivelvollisuus jatkuu nyt täysi-ikäisyyteen asti, näin valtava muutos näkyy lukioissa ja ammatillisissa kouluissa pääkaupunkiseudulla

Lue lisää: Lukioon pääsee vähän yli seitsemän keskiarvolla Helsingissä, Espoossa ja Vantaalla – Katso piste- ja keskiarvorajat keskiarvokoneesta

Lue lisää: HS selvitti, kuinka maksuttoman toiseen asteen ennustetaan vaikuttavan keski­arvoihin

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat