Helsingin kouluissa ryhdytään nyt tiedottamaan altistumisista rivakasti – Maskit käyttöön heti - Kaupunki | HS.fi

Helsingin kouluissa ryhdytään nyt tiedottamaan altistumisista rivakasti – Maskit käyttöön heti

Espoossa mietitään jo joulujuhlia. Helsingissä koulujen nelostanssiaiset tanssitaan ehkä joissain kouluissa ilman vanhempia.

Espoolainen koululainen pakkasi kasvomaskeja reppuunsa vuoden 2020 loppupuolella.

25.11. 15:38

Helsinkiläisille koululaisille kuudennesta luokasta ylöspäin suositellaan taas maskien käyttöä kouluissa torstaista lähtien.

Koulujen henkilökunta velvoitetaan käyttämään maskeja, varhaiskasvatuksen henkilökunnalle niitä myös pelkästään suositellaan. Ohjeet ovat voimassa 16.1. asti.

”Pohdimme maanantaihin mennessä, tarvitaanko koulutyöhön jotain uusia rajoituksia. Nyt vaikuttaa siltä, että koulutyö jatkuu normaalina maskeja lukuun ottamatta. Arvelen, että koulujen joulujuhlat pidetään, mutta maskit kasvoilla”, Helsingin kasvatuksen ja koulutuksen toimialajohtaja Satu Järvenkallas sanoo.

Hän arvelee myös, että kouluilla pidettävät itsenäisyystanssiaiset voidaan tanssia, joskin joissain kouluissa vanhemmat eivät ehkä pääse paikalle katsomaan tanssijoita. Perinteiset pormestarin nelostanssiaiset Finlandia-talolla Helsinki perui jo aiemmin.

Kouluille on myös juuri lähtenyt uudet ohjeet siitä, miten vanhemmille tiedotetaan koulun koronatartunnoista. Kun esimerkiksi rehtori saa tiedon tartunnasta oppilaan vanhemmilta, hän voi heti kertoa yleisellä tasolla asiasta kaikille huoltajille, oppilaille ja henkilökunnalle.

Tartunnan saaneen luokkaa tai ryhmää ei tässä vaiheessa saa kertoa. Sama ohje pätee päiväkodeissa, kouluissa ja oppilaitoksissa.

”Uusilla ohjeilla pyrimme nopeuttamaan viestintää”, Järvenkallas sanoo.

Ensimmäisen tiedotteen jälkeen vastuu siirtyy tartuntatautiviranomaisille, jotka sitten päättävät jatkosta ja ovat altistuneisiin erikseen yhteydessä.

Wilma-tiedotteessa sanotaan myös, että paikoitellen kouluissa on ollut runsaasti tartuntoja alle 12-vuotiailla, mutta sen ikäiset yleensä sairastavat koronan lievänä.

Pääkaupunkiseudun koronakoordinaatioryhmä suositteli tiistaina, että kaikki 12 täyttäneet alkaisivat jälleen käyttää maskeja.

Vantaa ilmoitti jo keskiviikkona, että maskijako alkoi koulussa saman tien. Peruskoulun oppilaat luokilla 6–9 sekä laajennetun oppivelvollisuuden piirissä olevat opiskelijat lukioissa ja ammattikouluissa saavat maskit koulusta ilmaiseksi.

Muut opiskelijat lukioissa ja ammattioppilaitoksissa joutuvat hankkimaan maskinsa itse, mutta unohtuneen maskin tilalle voi saada maskin käyttöönsä oppilaitoksesta.

Kyseessä on suositus, ei velvoite, Vantaa muistuttaa. Koulujen ja oppilaitosten tiloissa liikkuvien yli 12-vuotiaiden lisäksi suositus koskee varhaiskasvatuksen henkilökuntaa.

Espoossa koululaiset myös alkavat jälleen kulkea maskeissa mahdollisimman nopeasti kuudennesta luokasta ylöspäin. Perusopetuksen johtaja Juha Nurmi kertoo, että tarkka aikataulu on kiinni siitä, kuinka hyvin missäkin koulussa on maskeja varastossa jaettavaksi oppilaille ja miten nopeasti niitä pystytään hankkimaan lisää.

Kasvun ja oppimisen toimiala käy myös parhaillaan tartuntatautiviranomaisten kanssa neuvotteluja siitä, miten muuttunut tilanne vaikuttaa tartunnoista ja altistumisista tiedottamiseen.

”Haluamme selkeämmät pelisäännöt, kun koulut eivät tietenkään voi kertoa toisten oppilaiden terveystietoja kenellekään”, Nurmi sanoo.

Ensi viikon alussa Espoossa tehdään isompia linjauksia siitä, miten tämä kaikki vaikuttaa koulujen isoihin yhteisiin tilaisuuksiin kuten vaikka joulujuhliin. Itsenäisyyspäivän juhlat on jo aiemmin päätetty järjestää virtuaalisina.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat