Upea pipariteos jälleen haussa – HS käynnistää jo perinteeksi muodostuneen piparikisan - Kaupunki | HS.fi

Upea pipariteos jälleen haussa – HS käynnistää jo perinteeksi muodostuneen piparikisan

HS:n kaupunkitoimituksen piparikisan teema on tänä vuonna kaupunki ja luonto.

Viime vuoden piparikisaan osallistui helsinkiläisen Erja Kareston teos Ruuhkaa Lammassaareen. Se ennakoi jo tämän vuoden teemaa kaupunki ja luonto.

27.11.2021 13:15 | Päivitetty 28.11.2021 15:40

Korona-ajan poikkeusolot ovat saaneet ihmisiä ulos ja luontoon. Vapaa-aikaa ovat värittäneet retket lähimetsiin. Toisaalta ihmisiä ovat saaneet liikkeelle ja mielenosoituksiin sekä kotinurkkien rakennusaikeet että huoli ilmastonmuutoksesta.

Nyt on aika muuttaa vuoden kaupunkiin ja luontoon liittyvät uutiset ja tapahtumat piparitaiteeksi. HS:n kaupunkitoimituksen perinteinen piparikisa alkaa, teemana on tänä vuonna kaupunki ja luonto.

Teema antaa runsaasti vaihtoehtoja. Voi ikuistaa pipariin lähimetsiä ja luonnon ihmeitä tai ottaa kantaa vaikka puiden kaatamista edellyttäviin rakennustöihin.

Pipariteoksen voi tehdä esimerkiksi Elokapinan mielenosoittajista tai näyttää, miten Malmin kentän kiitorataa alettiin kaivaa auki. Osallistumisohjeet ovat tämän jutun lopussa, samoin joihinkin luontoon liittyviin uutisiin mahdollisina inspiraation lähteinä vievät linkit.

Helsingin kaupunki repi kesäkuussa ylös Malmin lentoaseman vanhojen kiitoratojen osia. Sittemmin kaupunki pahoitteli tapahtunutta.

Helsingin Töölössä asuva Erja Karesto keksi luontoteeman jo viime vuonna. Hän osallistui vuoden 2020 piparikisaan teoksellaan Ruuhkaa Lammassaareen.

”Jo matka Lammassaareen on elämys. Pitkospuut kaislikossa ovat hienot ja se, että lähellä keskustaa on sellainen paikka”, Karesto sanoo.

Mitkä ovat Kareston niksit onnistuneeseen pipariteokseen? Pikeeri sekä tukena käytettävät tulitikkurasiat.

Ruuhkaa Lammassaareen -teoksessa oli käytetty valmistaikinaa. Pikeeri eli hyvin kovettuva, valkuaisesta ja tomusokerista valmistettava koristeluaine on Kareston mukaan turvallisempaa kuin sormet helposti polttava sula sokeri.

”Jaan pikeeriä eriin, ja värjään sitä elintarvikeväreillä. Se säilyykin, kun vain pitää sitä niin, ettei se pääse kuivumaan”, Karesto sanoo.

Elokapina-liikkeen mielenosoittajat vaativat Helsingin Mannerheimintiellä ilmastohätätilan julistamista. Vastaavia mielenilmauksia on ollut vuoden aikana useita.

Tulitikkurasioita Karesto käyttää pitämään pipariosia pystyssä, kunnes niiden liimana toimiva pikeeri jähmettyy.

Karesto myös paistaa pipariosia vain muutaman kerrallaan. Silloin niitä ehtii muotoilla veitsellä kuumina, ennen kuin ne jäähtyvät ja kovettuvat helposti murtuviksi.

HS:n piparikisa on järjestetty vuodesta 2013. Se etenee niin, että toimituksen esiraati valitsee kisaan lähetetyistä valokuvista finaaliteokset, joista HS:n lukijat sitten äänestävät voittajan.

Outo luontonäky huvitti helmikuussa Helsingin Vuosaaressa. Kettu yritti saada ruokaa alijäähtyneen veden kovettamasta hangesta.

Näin osallistut piparikisaan 2021

Kilpailun sääntöjen mukaan pipariteoksen aihepiirin pitää liittyä kaupunkiin ja luontoon.

Leivo siis jotain, mikä on jäänyt kaupunkiluonnosta tai sen säilymisestä mieleesi vuonna 2021. Ota pipariteoksestasi valokuva ja lähetä se HS:lle. Mahdollista voittoa varten teos kannattaa säilyttää, kunnes kisa on ratkennut.

Kilpailuun voi osallistua viimeistään sunnuntaina 12. joulukuuta lähettämällä valokuvan osoitteeseen hs.kaupunki@hs.fi. Kirjoita viestin otsikoksi Piparikisa 2021 ja laita mukaan puhelinnumerosi.

Kilpailussa on erikseen lasten ja aikuisten sarjat. Lasten sarjaan saavat osallistua 12-vuotiaat ja sitä nuoremmat. Mukaan voivat ilmoittautua esimerkiksi koululuokat tai perheet.

Molempien sarjojen voittajat palkitaan kirjalla.

Graafikko ja sarjakuvapiirtäjä Timo Ronkainen työsti huhtikuussa vaihtoehtoisen havainnekuvan Helsingin Elielinaukiosta, jonne on suunnitteilla merkittävää lisärakentamista.

Asukkaat Tapani Launis (vas), Tuomo Kotimäki, Lauri Nordberg ja Sanni Seppo ovat olleet huolissaan Helsingin rakennusaikeista Riistavuoren metsän ympäristössä.

Lue lisää: Tässä ovat HS:n piparikisan 22 finalistia, teemana oli ”poikkeuksellinen vuosi”.

Lue lisää: HS:n piparikisan voittajateos sai ideansa puhtaasta paniikista: Nina Wickstrandin oli pakko löytää rauhallinen soppi etä­palaverilleen.

Lue lisää: Pitäisikö Helsingin oikeasti näyttää tulevaisuudessa enemmän tältä? Timo Ronkainen hahmotteli Elielinaukiolle puolitosissaan pienen metsikön.

Lue lisää: Kaupunki alkoi repiä vahingossa Malmin vanhaa kiitorataa, poliisit soitettiin paikalle – ”Tämä on virhe”.

Lue lisää: Outo luontonäky Vuosaaressa: Kettu yritti saada ruokaa alijäähtyneen veden kovettamasta hangesta, video näyttää kivuliaan metodin.

Lue lisää: Helsingin pikaraitiotiesuunnitelma uhkaa jyrätä lähimetsän Etelä-Haagassa – Asukkaat surevat kallioiden, metsän ja pikkulasten puolesta.

Lue lisää: Poliisi puuttui sunnuntaina Elokapinan mielen­osoituksiin, kaikille yli sadalle kiinni­otetulle vaaditaan sakko­­rangaistusta.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat