Helsingin pormestari Juhana Vartiainen puolustaa pääkaupunkiseudulla valittua koronalinjaa – ”Ravintolat ovat merkittävä tartuntasolmu” - Kaupunki | HS.fi

Helsingin pormestari Juhana Vartiainen puolustaa pääkaupunki­seudulla valittua koronalinjaa – ”Ravintolat ovat merkittävä tartuntasolmu”

Pääkaupunkiseudun kaikkia tapahtumia ei Vartiaisen mukaan tulla vielä rajoittamaan.

Juhana Vartiainen haluaa koronapassin laajempaan käyttöön Suomessa.

25.11. 15:09 | Päivitetty 25.11. 15:26

Helsingin pormestari Juhana Vartiainen (kok) puolustaa pääkaupunkiseudun koronakoordinaatioryhmän koronalinjauksia.

Pääkaupunkiseudun päättäjiltä on vaadittu tiukempia rajoitustoimia sairaalahoidon kuormittuessa koronatapausten vuoksi.

Ministerityöryhmä tiedotti torstaina uusista ravintolarajoituksista, joiden myötä koronapassin käyttäminen laajenee todennäköisesti entisestään. Hallitus päättää rajoituksista virallisesti perjantaina.

Lue lisää: Sote-ministerit esittävät: Anniskelu ravintoloissa loppuisi jo kello 17, jos koronapassia ei käytössä

Koronakoordinaatioryhmä vaati alkuviikosta maan hallitukselta tuntuvia kiristyksiä ravintolarajoituksiin heikkenevän koronavirustilanteen vuoksi.

Ryhmä ei kuitenkaan esittänyt mitään omia rajoituksia.

Lue lisää: Krista Kiurun mukaan ravintoloille esitetään uusia rajoituksia jo viikonlopuksi: ”Ollut liian valoisa kuva tästä syksystä”

Muista alueellisista rajoituksista päättävät aluehallintoviranomaiset, joiden päätöksentekoa koronakoordinaatioryhmä ohjaa.

Miksi pääkaupunkiseudun koronakoordinaatioryhmä on niin kovasti vaatinut tiukempia ravintolarajoituksia, mutta ei ole vaatinut niitä esimerkiksi tapahtumiin?

Vartiainen painottaa, että koronavirusepidemian hallinta on yhteispeliä ja että koordinaatioryhmä noudattaa sosiaali- ja terveysministeriön (STM) ohjausta.

”Meillä on lisäksi käsitys, että ravintolat ovat merkittävä tartuntasolmu. Tiedämme, että anniskeluravintoloissa ja yökerhoissa on korkea tartuntariski”, Vartiainen sanoo HS:n haastattelussa.

”Jos tähänastiset toimet eivät pure, niin totta kai ryhdymme miettimään, onko vielä jotain, mitä me voimme yleisötilaisuuksien osalta tehdä itse tai suositella aville ministeriön antamaa ohjausta tiukemmin.”

Vartiainen näkee tarpeelliseksi kiristää rajoituksia myös ruokaravintoloissa, joissa seurueet istuvat omissa pöydissään eivätkä ihmiset tanssi, laula ja tungeksi väenpaljoudessa.

”Ruokaravintoloissa ei varmaan ole samaa riskiä kuin pubeissa tai tanssiravintoloissa, mutta nekin ovat sisätiloja, joissa ihmiset ovat lähekkäin. Vaikka se olisikin vähäriskisempi tapahtuma, siihenkin liittyy kuitenkin kohonnut riski”, hän perustelee.

Toisaalta samalla tavalla ihmiset ovat lähekkäin esimerkiksi museoissa, elokuvissa, teatterissa ja oopperassa, eikä niihin ole vaadittu uusia rajoituksia.

Ajatteleeko Vartiainen, että ihmiset jäävät kotiin esimerkiksi jalkapallo-otteluista vain siksi, että hän on esittänyt huolensa heikkenevästä koronatilanteesta?

”Se jää nähtäväksi. Joidenkuiden käyttäytymiseen se vaikuttaa”, hän sanoo.

”En väitä, että me voimme kaupunginjohtajina ja pormestareina varsinaisesti määrätä ihmisten käyttäytymistä. Mutta toivotaan, että kaikki tämä vaikuttaa käyttäytymiseen ja eritoten siihen, että ihmiset ottaisivat rokotteita.”

Vartiainen sanoo, ettei hän näe ristiriitaa eri rajoitustoimenpiteiden välillä.

”Koetamme STM:n ohjauskirjeen puitteissa toimia. Maailma ei ole täydellinen eikä minulla ole mahdollisuutta pakottaa museoita edellyttämään koronapassia tällä hetkellä. Käytetään niitä keinoja, joita meillä on.”

”Koronapassi kannustaa rokottautumaan ja luo edellytyksiä turvallisemmille kohtaamisille.”

Pormestari toivoo, että Suomessa ravintolat voisivat edellyttää asiakkailtaan koronapassia aina. Näin toimitaan jo monissa muissa Euroopan maissa, esimerkiksi Ranskassa, Saksassa ja Tanskassa.

”Olin Berliinissä muutama viikko sitten. Siellä ei päässyt sisään ravintolaan eikä taidegalleriaan, ellei näyttänyt koronapassia”, Vartiainen sanoo.

Suomessa koronapassia voidaan edellyttää vain silloin, kun rajoitukset ovat voimassa. Tällöinkin koronapassin edellyttäminen on vapaaehtoista.

Koronapassi on kuitenkin ainoa tapa vapautua muista rajoituksista. Vartiainen pitää rajoituksia vahvana suosituksena koronapassin käyttöön.

”Olisi hyvä, että valtiovalta muuttaisi lainsäädäntöä niin, että koronapassia voisi käyttää myös silloin, kun ei ole rajoituksia. On murheellista, että tässä on Suomessa vitkuteltu niin kauan”, Vartiainen sanoo.

”Koronapassi kannustaa rokottautumaan ja luo edellytyksiä turvallisemmille kohtaamisille.”

Perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiuru (sd) on julkisuudessa vaatinut alueilta lisää rajoituksia esimerkiksi yleisötilaisuuksien suitsimiseen.

Vartiainen sanoo, että Kiurua on kuultu ja uudet rajoitukset tulevat voimaan torstaista alkaen. Seisomakatsomoiden henkilömäärää rajoitetaan niin, että sisätiloissa saa olla enintään 20 henkilöä ilman istumapaikkaa.

Myös yhteislaulutilaisuuksien osallistujamäärää rajoitetaan – siitä huolimatta, että tilaisuudessa olisi istumapaikat.

”Voi olla, että ulkotilakäyttäytymiseenkin tämä vaikuttaa”, Vartiainen sanoo.

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat