Helsingin baareissa otettiin tieto uusista ravintolarajoituksista vastaan pääosin hyvillä mielin: ”Ehdottoman hyvä juttu” - Kaupunki | HS.fi

Helsingin baareissa otettiin tieto uusista ravintola­rajoituksista vastaan pää­osin hyvillä mielin: ”Ehdottoman hyvä juttu”

Anniskelu täytyy lopettaa leviämisalueilla uusien linjausten mukaan jo kello 17. Rajoituksista vapautuu, jos ravintola vaatii asiakkailta koronapassia.

Suomalais-italialainen pariskunta Oskari Vuori ja Beatrice Battistini toivovat, että koronapassi otetaan vielä laajemmin käyttöön.

25.11. 20:55 | Päivitetty 26.11. 6:14

Ravintola Eerikin Kulmassa Helsingin Kampissa on vielä kuuden aikaan iltapäivällä rauhallinen tunnelma. Vaikka ilta on vasta nuori, ei Helsingissä ensi viikolla tähän aikaan ole enää tulemista baariin – siis jos jostain syystä ei ole hankkinut koronapassia.

Perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiuru (sd) kertoi nimittäin torstaina esityksistä uusiksi ravintolarajoituksiksi, joista hallitus päättää virallisesti perjantaina. Ravintoloiden anniskelu on pian päättymässä kello 17:ltä, ja ovet on suljettava kello 18:lta.

Tämä koskee niin sanottuja leviämisalueita eli alueita, joissa koronavirus jyllää pahiten. Rajoitukset ovat tulossa voimaan puoliltaöin lauantain ja sunnuntain välisenä yönä.

Ravintolat vapautuvat rajoituksista, jos ne vaativat asiakkailtaan koronapassia.

Eerikin Kulmassa iltaa viettänyt Junnu Kärkkäinen pitää rajoituksia tarpeellisina epidemia­tilanteen takia.

Eerikin KulmaN vakioasiakkaaksi esittäytyvä Junnu Kärkkäinen kiittelee uusia rajoituksia.

”Ehdottoman hyvä juttu.”

Kärkkäisen mielestä rajoitukset ovat paikallaan, koska virus näyttää leviävän liian nopeasti.

”Tehohoitopaikat loppuvat ja sydänleikkauksia siirretään. Uusia rajoituksia pitää ehdottomasti ottaa käyttöön.”

Kärkkäisen ei tarvitse lopettaa kantabaarissaan käymistä, sillä hänellä on koronapassi.

Tällä hetkellä Eerikin Kulmassa vaaditaan passia kello 22:n jälkeen. Kärkkäinen ei ole havainnut, että asiakasmäärät romahtaisivat tuohon kellonaikaan.

Samaa mieltä on Eerikin Kulmassa karaokevetäjän sijaisuuksia tehnyt Juha Saukkonen.

Eerikin Kulmassa karaokevetäjän sijaisuuksia tehneen Juha Saukkosen mielestä koronapassin pyytäminen ei ole aiheuttanut ongelmia.

”Ei passin pyytäminen ole mielestäni aiheuttanut ongelmia.”

Ravintola Britanniassa Kannelmäessä iltaa viettävät Heikki Majava ja Henri Kasurinen eivät myöskään pidä tiukkoja rajoituksia ongelmana, kun niistä vapautuu koronapassilla.

”Jos se takaa sen, että tässä koronatilanteessa päästään eteenpäin, niin hyvä juttu”, Kasurinen sanoo.

Henri Kasurinen vietti iltaa Kannelmäen Britanniassa.

Miesten viereisessä pöydässä istuvat Oskari Vuori ja Beatrice Battistini ovat samoilla linjoilla. He katsovat asiaa kahden kulttuurin näkökulmasta, sillä Battistini on kotoisin Italiasta.

”Italiassa koronapassia kysytään ihan kaikkialla, myös työpaikoilla. Myös kuume mitataan monessa paikassa. Tällaisessa Britannian tapaisessa baarissakin mitattaisiin lämpö ovella”, Battistini kertoo.

”Olemme monesti keskustelleet kotona, miten jäljessä Suomi on tässä Italiaan verrattuna”, Vuori sanoo.

Toisella puolella Kannelmäkeä sijaitsevassa Kannelpubissa on koronapassin suhteen hieman apeampi tunnelma. Baarin omistaja Amarjit Sandhu kertoi aiemmin torstaina HS:lle ottavansa todennäköisesti nyt käyttöön koronapassin. Sandhu on kuitenkin aiemmin kertonut olevansa huolissaan siitä, että passin vaatimus veisi asiakkaista merkittävän osan.

Kannelpubissa ei olla kovin halukkaita kommentoimaan uusia rajoituksia. Timoksi esittäytyvä mies haluaa kuitenkin sanoa asiasta sanasen.

”Olen itse rokotettu, mutta en kannata passin käyttöönottoa, koska kyse on ihmisten elinkeinosta, jota rajoitetaan. Haluaisin, että kaikki ottaisivat rokotuksen, mutta tunnen monia, joilla sitä ei ole. Asia ei vain kiinnosta tai tunnu läheiseltä.”

Viereisessä Kannel-Krouvissa olutta nauttiva Niko Sirén puolestaan kannattaa koronapassia.

”Mielestäni se on ihmisten omalla vastuulla. Jos ei käy ottamassa rokotetta, ei pääse ravintolaan.”

Rajoitukset herättävät Sirénissä kuitenkin myös huolta.

”Olen itse ravintolakokki. Kyllä se huolestuttaa, että meneekö työt taas katkolle rajoitusten takia.”

Niko Siréniä huolestuttavat rajoitusten vaikutukset töihin ravintolakokkina.

Oikaisu 26.11.2021 kello 6.14 : Jutussa haastatellun Niko Sirénin nimi oli kirjoitettu tekstissä virheellisesti Niko Silén.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat