Koronapassikapina leviää – Nyt EK:n johtaja ilmoitti ryhtyvänsä tarkastamaan koronapasseja itsenäisesti: ”En kysy lupaa” - Kaupunki | HS.fi

Koronapassikapina leviää – Nyt EK:n johtaja ilmoitti ryhtyvänsä tarkastamaan koronapasseja itsenäisesti: ”En kysy lupaa”

Yrittäjien etua ajavat organisaatiot vaativat koronapassin laajentamista.

Koronapassia tarkastetaan helsinkiläisen ravintolan ovella.

26.11.2021 13:51

Elikeinoelämän keskusliitossa ollaan myös valmiita kapinaan koronapassin käytössä.

EK:n johtaja Ilkka Oksala twiittasi torstaina, että hän aikoo jatkossa lukea ihmisiltä koronapassit kännykällään järjestämissään tilaisuuksissa eikä kysele tähän lupaa Aveilta tai perusoikeusjuristeilta.

”Asensin kännykkääni koronatodistuksen lukemiseen käytettävän sovelluksen ja testasin vaimon koronapassilla, että se toimii. Tänään ei ole sopivia tilaisuuksia, mutta maanantaista alkaen alan pyytää EK:n kutsumilta vierailta passin näyttämistä”, Oksala kertoo.

Jos joku ei halua näyttää passia, niin sitten tavataan Teamsissa. EK:han ei ole itse viranomainen vaan yhdistys.

”Uskon, että tämä on vastuullinen tapa toimia”, Oksala sanoo.

Oksala on aiemminkin johdonmukaisesti vaatinut, että koronapassi saataisiin Suomessa nopeammin käyttöön nykyistä laajemmin.

Samoin esimerkiksi keskuskauppakamari ilmoitti keskiviikkona, että se alkaa vaatia järjestämissään ja tilaisuuksissa koronapassia.

Kauppakamaerin toimitusjohtaja Juho Romakkaniemi vaati päättäjiä selkiyttämään koronapassiin liittyvää lainsäädäntöä ja kehotti tapahtumanjärjestäjiä seuraamaan heidän esimerkkiään.

”On tärkeää, että joulunajan tapahtumat pystytään järjestämään ja ennen kaikkea järjestämään ne turvallisesti. Sitä tarvitsevat niin Suomen talous, yritykset kuin ihmisetkin”, Romakkaniemi perusteli tiedotteessa.

Samoin Yrittäjät-järjestö vaati jo aiemmin tällä viikolla, että koronapassi pitäisi voida ottaa käyttöön yrityksissä riippumatta siitä kohdistuuko niihin parhaillaan rajoituksia.

Hallituksen on määrä laajentaa koronapassin käyttöä. Tällä hetkellä koronatodistusta voivat edellyttää vain sellaiset toimijat, joihin kohdistuu rajoitustoimia.

Esimerkiksi Uudellamaalla merkittävä osa tapahtumista on vailla rajoituksia, jolloin niiden järjestäjät eivät myöskään voi vaatia osallistujilta passia. Samoin kaikki julkiset tilat kuten museot ovat vailla rajoitustoimenpiteitä.

Lue lisää: Helsingin baareissa otettiin tieto uusista ravintola­rajoituksista vastaan pää­osin hyvillä mielin: ”Ehdottoman hyvä juttu”

Lue lisää: Hallitus aikoo laajentaa korona­passin käyttöä, mutta uudistuksen voimaan­tulo voi venyä jopa helmi­kuulle: tästä on kyse

Lue lisää: Keskuskauppa­kamari ottaa korona­passin käyttöön tilaisuuksissaan, kehottaa muita tapahtuman­järjestäjiä samaan

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat